VRAĆAO SE IZ BIH

FOTO Stigao samo do kontrole putovnica: Nikica Jelavić uhićen na Plesu

 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Nikica Jelavić, nekadašnji prvooptuženi u slučaju tzv. zločinačke organizacije, uhićen je danas poslijepodne u zagrebačkoj zračnoj luci po povratku iz BiH.

Jelavić je bio jedna od 20-ak osoba koje je policija tražila u predbožićnoj akciji kodnog imena Šok 3 , u kojoj su pritvorenena samo dva osumnjičenika, Đorđe Vuletić i Darko Dakić, zbog sumnje da su sudjelovali u napadima na novinara Jutarnjeg lista Dušana Miljuša i bivšeg predsjednika uprave Industrogradnje Josipa Galinca 2008. godine.

Policija je zbog tih napada uhitila i još nekoliko osoba , između ostaloga Jelavićeve suoptuženike iz remetinečkog procesa Blaža Petrovića i Zorana Pripuza, koji su kao i Jelavić oslobođeni svih tadašnjih optužbi. I sada su obojica nakon ispitivanja u policiji pušteni na slobodu.

Jelavić je, pak, u međuvremenu kontaktirao službenike PN USKOK-a i najavio im svoj povratak u Hrvatsku, kaže njegov odvjetnik Milenko Umićević.

- Kada ga je policija kontaktirala radi obavijesnog razgovora, rekao im je da nije u zemlji. Isto tako im je rekao kada se vraća te da će im odmah biti na raspolaganju. Zato sam iznenađen što je Jelavić sada uhićen - izjavio je odvjetnik Umićević napominjući kako je i glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec u izjavama medijima tvrdio da za Jelavićem nije raspisana nikakva tjeralica.

Međutim, očito je granična policija imala nalog “zadržati ga”. Kada je Jelavić danas u avionu iz Sarajeva oko 16.30 sati doletio na Pleso i među prvima se pojavio na kontroli putovnica, iza njega se stvorio poduži red. Provjera Jelavićeve putovnice potrajala je nekoliko minuta, nakon čega mu je prišla jedna policajka i odvela ga u prostorije granične policije.

U narednih sat vremena njegov odvjetnik je u više navrata komunicirao s Jelavićem, koji je kroz to vrijeme bio “samo” zadržan. No, nešto prije 18 sati došli su djelatnici PN USKOK-a koji su mu priopćili da je uhićen te su ga odveli s aerodroma.

Jelavić je odveden na ispitivanje u prostorije PN USKOK-a na zagrebačkim Oranicama.

Po svemu sudeći, uhićen je vezano za spomenute napade na Miljuša i Galinca. Hoće li nakon ispitivanja biti pušten kao Pripuz i Petrović uskoro će se vidjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 06:27