PARALIZIRAN PROMET

FOTO: SNIJEG ZATRPAO LIKU I G. KOTAR 'Na Zavižanu ne pamtimo ovakvu mećavu, kuća se zaista tresla'

Snježno nevrijeme zahvatilo je cijelu Hrvatsku, a slično će se vrijeme nastaviti i u ostatku dana
 Cropix

NOVO 16:38 - Pripadnici delničke Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) spasili su osmeročlanu obitelj iz sela Dedin čija se kuća pod teretom snijega počela urušavati, obitelj je zbrinuta i nalazi se na sigurnom, a zbog otežanog čišćenja cesta i snježnih zapuha koji su u pojedinim selima viši od metar i pol, delnički spašavatelji su u pripravnosti. Cijeli članak pročitajte OVDJE.

----------------------------

16:04 >> Od 15,30 sati autocesta A6 Rijeka-Zagreb između Delnica i Kikovice otvorena je za samo za osobna vozila, a zbog snijega u unutrašnjosti, osobito u Lici i Gorskom kotaru, i bure u priobalju vrlo su loši uvjeti za vožnju te su pojedine autoceste i državne ceste u potpunosti zatvorene, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK).

Iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci i Dalmaciji te obrnuto nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama. Vozačima se savjetuje da odgode putovanje ako je moguće i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Za sav promet zatvorene su: dionica autoceste A1 Sveti Rok-Posedarje (obilazak za sve, osim kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, uz obaveznu zimsku opremu cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina-DC50 i DC27), dionica autoceste A7 između čvorova Draga i Šmrika, Jadranska magistrala (DC8) između Bakra i Svete Marije Magdalene, DC1 Grabovac-Udbina-Gračac-Knin, DC23 Kapela-Jezerane, DC25 Korenica-Gospić-Karlobag, DC52 Špilnik-Korenica, DC54 Maslenica-Zaton Obrovački, Paški most, DC218 Dobroselo-Mazin-Bruvno, Sljemenska cesta u Zagrebu i sa zagorske strane, ŽC5062 Ravno-Lukovo-Bribir, ŽC5069 Ravna Gora-Mrkopalj, ŽC5110 Klenovica-Alan, ŽC5191 Mrkopalj-Tuk, ŽC5806 Mrkopalj-Begovo Razdolje, ŽC5203 Brotnja-Srb-Sučević i ŽC5030 cesta za Platak.

Samo za osobna vozila otvorene su: A6 Rijeka-Zagreb između Bosiljeva 2 i Kikovice, DC3 Kikovica-Delnice, DC501 Gornje Jelenje-Oštrovica-Meja, ostale državne, županijske i lokalne ceste kroz Gorski kotar, ŽC5064 Križišće-Kraljevica.

Na Krčkom mostu zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila).

Zbog zimskih uvjeta, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na većini cesta u Gorskom kotaru, Hrvatskom primorju, Slavoniji, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Zbog prepriječenog teretnog vozila, prekinut je promet na državnoj cesti DC43 na izlasku iz mjesta Ćurlovac prema Đurđevcu.

Na Istarskom ipsilonu zabrana je prometa za vozila na motorni pogon koja nemaju propisanu zimsku opremu i za priključna vozila za vrijeme zimskih uvjeta na cestama.

Zbog najavljenih obilnijih snježnih oborina u sljedećih nekoliko dana u Lici, Gorskom kotaru, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a kiše u Dalmaciji vozačima se savjetuje da na put ne kreću bez zimske opreme, pravovremeno se informiraju o stanju i prohodnosti cesta te ako je moguće da odgode putovanja. Snijeg se očekuje i na sjevernom Jadranu

Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama zatvoreni su granični prijelazi: Batina, Duboševica, Trnovec, Dubrava Križovljanska, Bregana, Pasjak, Rupa, Brod na Kupi, Jurovski Brod, Macelj, Maljevac i Ličko Petrovo Selo.

U prekidu su trajektne linije: Zadar-Premuda-Mali Lošinj, Brestova-Porozina, Valbiska-Lopar, Stinica-Mišnjak i Prizna-Žigljen;

katamaranske: Split-Vis, Jelsa-Bol-Split, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Korčula-Hvar-Split, brodska linija Mali Lošinj-Unije-Susak.

----------------------------

15:05 >> Zbog golemih nanosa snijega u Lici i Gorskom kotaru, od 14 sati ne voze vlakovi od Ogulina prema Rijeci i od Ogulina prema Kninu.

Hrvatske željeznice (HŽ) pozivaju putnike da do daljnjega ne kreću na put vlakom u smjeru Like i Gorskog kotara.

Vlakovi koji su trenutačno na tim prugama bit će propušteni i putnici će nastaviti putovanje do svojih odredišta. Iznimka je vlak broj 700 (Zagreb–Rijeka) koji je vozio samo do Ogulina, a putnici koji to žele vlakom će se moći vratiti u Zagreb budući da prema Rijeci ne mogu nastaviti put nijednim prijevoznim sredstvom.

Na ostalim prugama diljem Hrvatske promet teče uglavnom prema voznom redu. Sve ekipe su danonoćno na terenu te čine sve kako bi osigurale željeznički promet u državi, navodi HŽ.

Prema izvješću Hrvatskoga autokluba (HAK), od 13.15 sati državna cesta DC3 Kikovica-Delnice i DC501 Gornje Jelenje-Oštrovica-Meja otvorene su samo za osobna vozila.

----------------------------

13:55 >> PULA/RIJEKA - Tijekom jutra i noći na području Pule puhala je olujna bura s orkanskim udarima, zbog koje su vatrogasci intevenirali desetak puta. Vjetar je na mahove puhao i stotinjak kilometara na sat, rušio kontejnere, suncobrane i stolice po terasama ugostiteljskih objekata u središtu grada, obarao dijelove derutnih fasada. Najviše je problema bilo zbog pokidanih grana koje su padale na prometnice. Pulski su vatrogasci jutros intervenirali zbog dijela otkinutog limenog krova na jednom trgovačkom centru.

U Ližnjanu tijekom noći bura je najvise štete nanijela u uvali Kuje gdje je potopljeno ili nasukano desetak barki.

Zbog bure i snijega je danas odgođena nastava u Pomorskoj školi Bakar te osnovnim školama u Hreljinu, Čabru i Fužinama. U Rijeci je sveučilišni Stožer za zaštitu i spašavanje proglasio izvanredno stanje opasnosti na području Sveučilišnog kampusa na Trsatu jer je na meteorološkoj stanici na krovu Građevinskog fakuleta izmjerena prosječna brzina bure od oko 65 kilometara s udarima do 100 kilometara na sat. Sveučilišni kampus se nalazi na području vrlo izloženom buri i od izgradnje zgrada na području kampusa u nekoliko navrata je bura razbijala prozore i odnosila dijelove obloga zgrada.

Izvanredno stanje je ukinuto nakon smirivanja vjetra i djelimičnog poboljšanja vremenskih uvjeta, ali je ostala zabrana kretanja dijelom kampusa.

13:50 >> HGSS javlja na svojoj Facebook stranici da je u tijeku spašavanje osam osoba u Delnicama, gradu čije su prometnice zametene zbog snježne mećave. Tijekom noći na području Lokvarskog jezera lavina je zatrpala prometnicu.

----------------------------

13:08 >> Na Zavižanu je u podne bilo minus deset stupnjeva Celzijevih, što za zimu na Sjevernom Velebitu i nije neka hladnoća, ali iskusni Ante Vukušić, zameteni meteorološki motritelj, kaže da pamti malo takvih mećava, kakva je bila rano jutros.

Visina snijega je metar i trideset. "Ne treba vijest napuhavati, jer vjetar i sam previše napuhuje: jutros između četiri i pet sati puhao je srednjom brzinom od 34 metra u sekundi", kaže Vukušić, posebno napominjući da se ne radi o udarima vjetra nego višesatnoj srednjoj brzini.

"Kuća se zaista tresla, vidljivost je bila deset metara, a mećava je bila kakva se rijetko viđa. Evo, sada u podne brzina vjetra se prepolovila na 17 metara u sekundi, što znači da jako puše, ali je u smirivanju, jer tlak zraka raste", rekao je i dodao detalje o vremenskim prilikama na Zavižanu u podne: magla, slab snijeg, vidljivost 20 metara. Za bistrog zraka, kaže, vidi planine u Italiji, a sada ne vidi ni svoju trafostanicu.

Struju on i supruga nemaju od prošlog petka, to jest imaju onu proizvedenu vlastitim agregatom. Tada su bili na Zavižanu i posljednji izletnici, kao i djelatnici Elektrolike, koji su našli kvar na dalekovodu, ali ga nisu uspjeli popraviti.

Sada se na Zavižanu ne može obaviti ni smjena, jer je nemoguće doći ni sanjkama ni pješke, ali Vukušići se ne žale, jer dok ima nafte, ima i struje. Jedino što Ante mora uvijek u zakazano vrijeme izaći van i očitati meteorološke instrumente.

"Automatici još ne vjerujemo, vjetar uz kameru ni približno ne očitava točnu brzinu jer su senzori okovani injem, ali stari anemometar radi", kaže Vukušić koji se smjeni ni izletnicima ne nada cijelog vikenda, a onda bi se sve trebalo vratiti u zimsku velebitsku normalu.

----------------------------

12:26 >> Kako javlja HAK iza 12 sati, za sav promet zatvorene su:

Za sav promet zatvorene su:

dionica autoceste A1 Sveti Rok-Posedarje (obilazak uz zimsku opremu, osim za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina-DC50 i DC27), dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice, dionica autoceste A7 između čvorova Draga i Šmrika, Jadranska magistrala (DC8) između Bakra i Svete Marije Magdalene, DC1 Grabovac-Udbina-Gračac-Knin, DC3 Delnice-Kikovica, DC23 Kapela-Jezerane, DC25 Korenica-Gospić-Karlobag, DC52 Špilnik-Korenica, DC54 Maslenica-Zaton Obrovački, DC218 Dobroselo-Mazin-Bruvno, DC501 Gornje Jelenje-Oštrovica-Meja, Sljemenska cesta u Zagrebu (sa zagorske strane je otvorena uz zimsku opremu), ŽC5069 Ravna Gora-Mrkopalj, ŽC ŽC5203 Brotnja-Srb-Sučević i ŽC5030 cesta za Platak.

Samo za osobna vozila otvorene su:

riječka obilaznica između čvorova Orehovica i Škurinje, A6 Rijeka-Zagreb između Bosiljeva 2 i Delnica, Paški most, županijske i lokalne ceste kroz Gorski kotar.

U prekidu su trajektne linije: Zadar-Premuda-Mali Lošinj, Brestova-Porozina, Valbiska-Lopar, Stinica-Mišnjak i Prizna-Žigljen.

----------------------------

12:10 Zimski su uvjeti jutros najizraženiji u Gorskome kotaru i Lici, gdje je samo tijekom noći napadalo i više od 30 centimetara snijega, ali i u središnjoj Hrvatskoj te dijelu istočne, javlja HRT .

Jutros u 7 sati najdeblji snježni pokrivač, čak i veći od 130 cm, bio je u Begovom Razdolju i Zavižanu, te u Delnicama, 82 cm, Ogulinu i Gospiću oko 70 cm, Otočcu i Karlovcu oko 30.

Snježne zapuhe i dodatne nevolje stvara i jak, ponegdje i olujan vjetar. Na Jadranu je još vjetrovitije, na sjevernom dijelu uz jaku i olujnu buru, ponegdje na udare i orkanski, te prema jugu podjednako jak istočnjak i jugo.

----------------------------

12:03 >> Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek izjavila je u petak da snijeg nije uzrokovao nikakve probleme u funkcioniranju javnog gradskog prijevoza niti svakodnevnog života u Zagrebu jer 227 ekipa Zimske službe čisti ceste i posipava ih solju, te čisti okretišta i stajališta tramvaja i autobusa, prilaze bolnicama i javne površine.

"S obzirom da smo očekivali snježne padaline, prije dva dana okupio se naš Operativni stožer i razradio sve aktivnosti za pripravu za snježne nepogode", rekla je Švaljek novinarima.

Istaknula je kako su u četvrtak očekivali veće količine snijega, negdje 15 do 20 centimetara, ali ga je ipak palo manje. Unatoč tome, sve ekipe Zimske službe bile su cijelu noć na terenu te su do 7 sati ujutro posipale ceste s 800 tona soli i 600 tona sipine.

Autobusni i tramvajski promet teče neometano, dok se osobnim automobilima vozi malo sporije, ali to je normalno za ovakve okolnosti, rekla je Švaljek.

No, na Sljemenskoj cesti promet je obustavljen. "Sljemenska cesta je zatvorena s obje strane, ne samo zbog veće količine snijega, nego i zato što puše dosta jak vjetar pa postoji mogućnost izvaljivanja stabala", rekla je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika. .

Najavila je kako će tijekom dana u Zagrebu vjerojatno biti još više padalina.

FOTOGALERIJA: Snježna mećava u Hrvatskoj (FOTO: Cropix)

----------------------------

10:40 >> GOSPIĆ - Protekle noći u Gospiću je palo 35 centimetara novog snijega pa je sada njegova ukupna visina 70 centimetara, a u gorskim predjelima jak vjetar stvara snježne nanose više od 1,5 metra.

Snježno nevrijeme i orkanska bura u podvelebitskom Primorju uzrokovali su kvarove na dalekovodima. Prema informaciji "Elektrolike" u Gospiću, bez električne struje su od noćas sva naselja od Jablanca do Barić Drage. Radovi na terenu obustavljeni su zbog orkanske bure. U Gospiću je snijeg zatrpao ulice pa ga komunalne službe uklanjaju i odvoze.

----------------------------

10:35 >> Zbog snijega u unutrašnjosti, osobito u Lici i Gorskom kotaru i bure u priobalju vrlo su loši uvjeti za vožnju, a za pojedine autoceste i državne ceste i potpunosti su zatvorene.

Vozačima savjetujemo da odgode putovanje ako je moguće i da na put ne kreću bez zimske opreme, stoji u priopćenju HAK-a.

----------------------------

10:30 >> Unatoč snježnom nevremenu sve pruge na području Hrvatske otvorene su za promet jer ekipe na terenu čiste snijeg s perona, kolosijeka i skretnica, ali je promet na nekim područjima otežan, priopćeno je iz HŽ-a.

Zbog velikih količina snijega na nekim područjima, naročito u Lici i Gorskom Kotaru željeznički se promet odvija uz veće poteškoće. Na pruzi Ogulin – Split vlakovi kasne od 10 do 25 minuta.

Na tzv. riječkoj pruzi, na području između Ogulina, Moravica i Rijeke, gdje je stanje najteže, do jutros u 9 sati otkazano je 5 lokalnih putničkih vlakova, a putnici su preveženi IC vlakovima koji se zaustavljaju na stajalištima i kolodvorima kao putnički vlakovi.

Trenutno je prekinut željeznički promet između kolodvora Ogulin i Ogulinski Hreljin zbog snijega na željezničko-cestovnim prijelazima koji su nanijele cestovne ralice, čisteći lokalne ceste. Dežurne ekipe su na terenu i raščišćavaju prugu nakon čega bi tri vlaka, koja trenutno stoje na tom području, trebala nastaviti putovanje.

Vlakovi u zagrebačkom gradsko-prigradskom prometu su redoviti. Na ostalim područjima promet teče uglavnom redovito uz manje poteškoće.

Kašnjenja:

Zagreb – Novska – Vinkovci vlakovi kasne do 10 minuta

Zagreb – Sisak - Sunja- Novska vlakovi kasne od 5 do 35 minuta.

Zagreb – Koprivnica – Osijek i obratno vlakovi kasne do 10 minuta.

Više informacija o eventualnim kašnjenjima i izostancima vlakova putnici mogu dobiti na telefon 060 333 444.

10:14 >> Snijeg noćas nije prestao padati u Lici i Gorskome kotaru te na sjeverozapadu, a neće posustati ni tijekom dana, kako javlja HRT . Očekuje se da će napadati dodatnih 20 do 30 centimetara.

Promet diljem zemlje je uvelike otežan. Potpuno je prekinut na staroj cesti kroz Gorski kotar, kod Lokvi, zbog prepriječenog teretnog vozila i autobusa, priopćio je HAK. Za kamione s prikolicama i tegljače i dalje nema slobodnog cestovnog pravca iz unutrašnjosti prema Dalmaciji i Rijeci te obrnuto, a za sav promet - zatvorene su pojedine dionice autocesta A1, A6, A7, Jadranske magistrale, Krčki i Paški most te Sljemenska cesta u Zagrebu.

----------------------------

10:08 >> HGSS javlja kako je cesta iz Zagreba prema Sljemenu, ali i iz smjena Sljemena zatvorena zbog zapuha snijega.

----------------------------

ZAGREB - Snježna nevrijeme zahvatilo je cijelu Hrvatsku, a slično će se vrijeme nastaviti i u ostatku dana. U Gorskoj i Središnjoj Hrvatskoj očekuje se obilan snijeg, ponegdje više od 30 centimetara novog snijega, a snijega će uz kišu biti i u Slavoniji i na sjevernom Jadranu.

U Dalmaciji promjenljivo, uglavnom prijepodne povremeno uz kišu, pljuskove i grmljavinu, poslijepodne sa sunčanim razdobljima. Puhat će umjeren i jak, na udare i olujan, u gorju i orkanski sjeveroistočnjak, na sjevernom Jadranu olujna i orkanska bura, na jugu jako i olujno jugo i jugozapadnjak.

Temperatura zraka od -2 do 3, na Jadranu od 3 na sjevernom do 12 na južnom, poslijepodne u padu, priopćeno je iz Državnog hidrometorološkog zavoda Hrvatske (DHMZ). Nepovoljne će se vremenske prilike, prema najavi, zadržati nad Hrvatskom do subote.

Tijekom noći najviše novog snijega palo je u Ogulinu, čak 55 centimetara, dok je preko 40 centimentara novog pokrivača zabijelilo Delnice i Slunj.

U Zagrebu je napadalo oko 5 centimetara snijega, no to zimsku službu nije zaustavilo da na ceste preko noći pošalje više od 200 ralica, javlja HRT.





Obilne oborine i snažan vjetar otežavaju odvijanje prometa diljem zemlje. Prekinut je promet na staroj cesti kroz Gorski kotar DC3 kod Lokvi zbog prepriječenog teretnog vozila i autobusa. Iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci i obrnuto slobodnog cestovnog pravca.

Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama trenutno nema slobodnog cestovnog pravca iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto, izvijestio je jutros Hrvatski autoklub.

Prognoza za ostatak dana

Snježna oluja, koja je u Hrvatsku donijela crvenu uzbunu, zatvorila dionice gotovo svih autocesta te dijelove Jadranske magistrale, mostove i državne ceste. Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama zatvoreni su granični prijelazi: Bregana, Pasjak, Rupa, Brod na Kupi i Macelj.

Zbog snažnog vjetra u prekidu su sve trajektne, katamaranske i brodske linije na riječkom području, kao i trajektne linije.

Za sav promet zatvorene su: dionica autoceste A1 Sveti Rok-Posedarje (obilazak uz zimsku opremu, osim za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina-DC50 i DC27), dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice, dionica autoceste A7 između čvorova Draga i Šmrika, jadranska magistrala (DC8) između Bakra i Svete Marije Magdalene, Paški most, DC1 Grabovac-Udbina-Gračac-Knin, DC3 Delnice-Kikovica, DC23 Kapela-Jezerane, DC25 Korenica-Gospić-Karlobag, DC52 Špilnik-Korenica, DC54 Maslenica-Zaton Obrovački, DC218 Dobroselo-Mazin-Bruvno, DC501 Gornje Jelenje-Oštrovica-Meja, Sljemenska cesta u Zagrebu (sa zagorske strane je otvorena uz zimsku opremu), ŽC5203 Brotnja-Srb-Sučević i ŽC5030 cesta za Platak.

Samo za osobna vozila otvorene su: riječka obilaznica između čvorova Orehovica i Škurinje, A6 Rijeka-Zagreb između Bosiljeva 2 i Delnica, Krčki most.

U prekidu su sve trajektne, katamaranske i brodske linije na riječkom području, kao i trajektne linije: Stinica-Mišnjak, Prizna-Žigljen, Zadar-Preko i Sumartin-Makarska; katamaranske: Split-Vis, Split-Bol-Jelsa, Lastovo-Vela Luka-Hvar-Split, Korčula-Hvar-Split, Zadar-Iž Mali-Iž Veli-Mala Rava-Rava (bez pristajanja u luku Iž Mali). Trajekt na liniji Šibenik-Zlarin-Kaprije-Žirje-Kaprije-Zlarin-Šibenik plovi bez pristajanja u luku Kaprije.

Zbog nastavka obilnijih snježnih oborina u sljedećih nekoliko dana vozačima se savjetuje da na put ne kreću bez zimske opreme, da se pravovremeno informiraju o stanju i prohodnosti cesta te ako je moguće da odgode putovanja.

Zagreb: snijeg usporava javni promet; ekipe ZET-a stalno na terenu

ZAGREB - Snijeg usporava promet na gotovo cijelom području prometne mreže, priopćio je ZET.

Ekipe ZET-a, koje su cijele su noći ZET-ove ekipe brinule za prohodnost tramvajskih koridora, a i nadalje su raspoređene duž prometne mreže.

Trase autobusnih linija u programu su prioritetnog čišćenja snijega. Povremeno, na nekim, osobito brdskim autobusnim linijama može doći do odstupanja od voznog reda ili privremenog zaustavljanja vozila zbog čišćenja snijega na dionici linije.

Na internetskoj stranici ZET-a objavljeno je da su privremeno su obustavljene linije: 138 (Britanski trg - zelengaj - Britanski trg); 101 (Britanski trg - Gornje Prekrižje); 142 (Vrapčanska aleja - Jačkovina - Vrapčanska aleja); 150 ( Garaža Tuškanac - Gornji grad - Trg bana Josipa Jelačića); 104 (Jandrićeva - Dom umirovljenika); 111 (Savski most - Donji Stupnik - Stupnički Obrež).

Prometna situacija može pratiti na internetskoj stranici ZET-a ili doznati pozivom na besplatni telefon 0800 200 060.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:25