ONLINE CENZURA

FOTO SDP i HDZ tražili od Facebooka brisanje montaža koje se sprdaju s njima?

“Plan 21 cm - Dug k...., a ne k.... od života” - tako se plakatom Kukuriku koalicije na svom Facebook profilu odlučio poigrati korisnik pod imenom Komentar Dana, zbog čega mu je samo sat vremena nakon objave blokiran pristup računu. Sličnu sudbinu doživio je i Enes Čelosmanović kojemu su uklonjene satirične fotomontaže o HDZ-u, a ni on više ne može pristupiti svom profilu.

Obojica aktivista sumnjaju da su im profili blokirani nakon što su pritužbe poslali članovi SDP-a i HDZ-a, jer tako inače najpoznatija društvena mreža na svijetu i funkcionira; ako dobiju veći broj pritužbi, mogu blokirati korisnika. Komentar Dana i Čelosmanović razočarani su jer smatraju da su im povrijeđena prava na slobodno izražavanje i iznošenje kritike.

- Razumijem da postoje frustrirani ljudi, kao i dežurni ćudorednici koji su nekim čudom zalutali u SDP i koje svaki spomen k.... ili p.... natjera da kleknu i počnu se mahnito križati. U isto vrijeme ni najmanje im ne smetaju oni koji kopaju po kontejnerima - ogorčen je Komentar Dana. Odmah je Facebooku poslao mail u kojem traži objašnjenje, ali odgovor još nije dobio.

- Žalosno je da oni koji kampanju plaćaju novcem poreznih obveznika smatraju da je satira opasna - zaključuje Komentar Dana.

Enes Čelosmanović, umjetničkog imena E Che, godinama objavljuje fotomontaže. Kaže da su mu i prije prijetile pojedine desničarske skupine, ali ovo je prvi put da su ga cenzurirali na Facebooku.

- Uklonjen je velik dio fotomontaža koje se odnose na HDZ. Odmah sam formirao novi profil i preimenovao ga, ali i s tog su mi profila odmah skinuli fotografije i blokirali me.

Poznajući opća pravila Facebooka, vjerojatno su me blokirali nakon što su dobili veći broj zahtjeva od korisnika. HDZ očito ima veliku mašineriju simpatizera ili su radili po nečijem nalogu - vjeruje Čelosmanović.

Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:03