57 DANA IZA REŠETAKA

FOTO Purda napokon u Vukovaru: Morao sam biti hrabar i izdržati sve

Ne mislim ni o kakvom traženju odštete ni tužbama. Moja obitelj mi je najveće bogatstvo, kaže Purda
 Vlado Kos/CROPIX

NOVO>>>>>>>>>>> 21:16 VUKOVAR - Suze i grčeviti zagrljaji dočekali su Tihomira Purdu u Vukovaru, u četvrtak točno u 20 sati, kada je u svoj grad, u pratnji policijskih vozila, konačno stigao nakon 57 dana pritvora u Zenici u BiH što ih je proveo pod sumnjom za ratni zločin. Pred stambenom zgradom u strogom centru Vukovara čekali su ga trudna supruga Slobodanka i njihovo troje djece Ivan (14), Tomislav (10) i Martina (7). Prvotni vrisak kada se pred zgradom zaustavio automobil, trenutak kasnije zamijenile su suze sreće i snažni zagrljaji Tihomira sa sinovima, kćeri i suprugom.

FOTOGALERIJA kliknite na sliku za pregled

- Govorila sam - dok god moj Tihomir ne stupi na hrvatsko tlo, ne mogu biti sigurna da nam se vraća kući! Sve dok ga ne vidom na vratima našeg doma. Hvala Bogu, došao je i taj dan! Došao je konačno, svojoj djeci - uzbuđena je bila supruga Slobodanka, u šestom mjesecu trudnoće. Sretna i, nakon gotovo dva mjeseca s osmjehom na licu, supruga Tihomira Purde nije mogla prestati plakati.

- Presretan sam. Ne znam što bih rekao, sa svojom sam obitelji i to mi je najbitnije - bile su prve Purdine riječi po dolasku u Vukovar. Da ide kući i da je konačno slobodan - jer je Srbija odustala od njegova progona - doznao je tek u četvrtak poslijepodne, ni tada ne znajući da će par sati kasnije biti kod kuće. Zahvalio se hrvatskoj Vladi, veleposlanstvu u BiH i svom odvjetniku Josipu Muselimoviću. - Svima se zahvaljujem. Prvo ću sa svojom djecom uživati i odmarati, a poslije idem na pecanje - rekao je novinarima. U pritvoru, dodao je, nije strahovao da će biti izručen Srbiji jer je znao da „nema na osnovu čega“. Nikoga, kaže, ne smatra krivim za ono što mu se dogodilo. -To je valja tako moralo biti - tvrdi, ponavljajući zahvalu „braniteljima i svima na podršci“.

Tihomir Purda rekao je da nije znao za tjeralicu Interpola Srbije jer u suprotnom „ne bi ovako završio“. Obavijestio ga nije nitko, kaže. - Meni je najvažnije da sam došao kući, ne mislim ni o kakvom traženju odštete ni tužbama, ne vjerujem. Moja obitelj mi je najveće bogatstvo - rekao je Tihomir Purda koji je svog branitelja, mostarskog odvjetnika Josipa Muselimovića pozvao i za kuma četvrtom djetetu koje očekuje obitelj Purda.

Tihomira je pred njegovim stanom dočekala i skupina branitelja Vukovara, a nakon srdačnih pozdrava obitelj se otputila u mir svoga stana, ponovno zajedno nakon gotovo dva mjeseca. Najstariji sin Ivan od sreće se bacio u snijeg, a supruga Slobodanka na upit je novinara priznala i da će suprugu naručiti ćevape jer od silnog uzbuđenja ništa nije mogla skuhati.

Tromblon: Ovo mi je nakon izlaska iz logora najsretniji dan u životu

Kosor: Najvažnije je da se Purda što prije vrati. Napravit ćemo sve da se takvo što ne ponovi!

OSIJEK - Točno u 19.27 sati Tihomir Purda sletio je Vladinim zrakoplovom na pistu Zračne luke Osijek, a svega nekoliko trenutaka poslije i po prvi put zakoračio na hrvatsko tlo nakon 57 dana koje je proveo u zatvoru u BiH.

U prostoru aerodroma čekalo ga je njegovih 20-ak vukovarskih prijatelja i suboraca predvođenih predsjednikom Hrvatskog društva logoraša srpskih kocentacijskih logora Danileom Rehakom te brojne novinarske ekipe.

- Zahvalan sam Vladi RH, našoj ambasadi u Sarajevu i svom odvjetniku. Sretan sam, uzbuđen i ne znam što bih vam više rekao. Jedva čekam da dođem kući, da vidim suprugu i djecu i da se dobro odmorim - kratko je poručio Purda kroz prozor auta kojim su ga htjeli iz zračne luke direktno odvesti obitelji. No automobil su okružili branitelji i predstavnici medija te je na njihov poziv Purda izašao iz automobila kako bi se pozdravio i slikao sa svojim prijateljima, koji su ga dočekali skandirajući njegovo prezime.

- Uzbuđen sam jako i ne znam stvarno što bih vam rekao. Vjerovao sam Vladi i svima koji su radili na mom oslobađanju. Kako sam se osjećao u pritvoru? Usamljeno i teško, ali morao sam biti hrabar i izdržati sve to. Zahvalio bih svim svojim suborcima, svim braniteljima u Hrvatskoj koji su mi davali potporu, jer sam čuo što se sve događalo zbog mene - zaključio je vidno uzbuđeni branitelj, prije nego je ponovno sjeo u auto koji će ga odvesti obitelji nakon gotovo dva mjeseca izbivanja iz svoga doma.

18:03 Tihomir Purda pušten je danas kasno poslijepodne iz ekstradicijskog pritvora u Zenici!

Purda je iz zeničkog zatvora izašao u pratnji odvjetnika Josipa Muselimovića te predstavnika našeg Veleposlanstva u BiH. Tijekom večeri trebao bi se napokon vratiti Hrvatsku. - Mogu samo kazati da sam sretan jer idem svojoj ženi i djeci - izjavio je vidno uzbuđeni Purda kratko novinarima.





- Sretan sam jer smo u jednom vrlo specifičnom postupku uspjeli dokazati da je Tihomir Purda nevin i da je bio častan branitelj svog Vukovara 1991. godine - rekao je odvjetnik Josip Muselimović nakon što je Purda pušten na slobodu iz KPZ-a Zenica. Odvjetnik Muselimović bio je zadovoljan što je vrlo brzo nakon odluke Tužiteljstva za ratne zločine Srbije da odustaje od progona Purde, Janjića i Maslova zbog nedostatka dokaza - u samo nekoliko sati tijekom poslijepodneva - „odrađena procedura“ izlaska iz zatvora. Dodao je i da se očito radilo o dobroj suradnji organa Srbije i BiH, kao i puno razumijevanja u zatvoru Zenica.

Prema raspoloživim informacijama, nakon gotovo puna dva mjeseca ekstradicijskog pritvora u BiH, vukovarski branitelj Tihomir Purda (41) u Hrvatsku će stići zrakoplovom u osječku Zračnu luku Klisa oko 19,40 sati. Vukovarski branitelji organiziraju odlazak do zračne luke gdje će dočekati svog konačno slobodnog suborca. - Ni u ratu, kada smo ginuli, nismo ostavljali svoje suborce. Ni u miru naš branitelj ne može biti sam, idemo ga dočekati - kratko je rekao Danijel Rehak, čelnik Hrvatskog društva logoraša srpskih konc logora (HDLSKL).

17:10 Predsjednik SDP-a Zoran Milanović izrazio je danas zadovoljstvo jer je Srbija odustala od kaznenog progona Tihomira Purde. - Drago nam je ljudski da je čovjek konačno slobodan. Nažalost, morao je radi kriminalnog nemara HDZ-ove vlasti provesti dva mjeseca u pritvoru - izjavio je Milanović u Saboru.

16:04 Hrvatski branitelj Tihomir Purda tijekom dana bit će pušten na slobodu, doznaje se na Sudu BiH, a javlja HTV . Glasnogovornica suda Selma Hadžić rekla je kako je iz Srbije tijekom dana stigla dokumentacija Višeg suda u Beogradu kojom je potvrđeno da se odustaje od kaznenog progona Purde, a time i od zahtjeva za njegovo izručenje.

Sud BiH stoga može odmah izdati rješenje o ukidanju ekstradicijskog pritvora i o puštanju Purde na slobodu, kazala je Hadžić. Rješenje bi tijekom poslijepodnevnih sati trebalo biti dostavljeno u zatvor u Zenici, a Purda je nakon toga slobodan i može se vratiti u Hrvatsku.

11:35 Srpsko Tužiteljstvo za ratne zločine odustalo je od krivičnog gonjenja Tihomira Purde, Danka Maslova i Petra Janjića Tromblona zbog nedostatka dokaza.

Ni jedan od 44 svjedoka, naime, nije vidio da je itko od njih počinio bilo kakav zločin. Postoji jedino pisana izjava Purde iz vremena dok je bio vojni zarobljenik, koju je kasnije negirao, piše Blic.

Tužiteljstvo je o svojoj odluci obavijestilo istražnog suca Višeg suda u Beogradu, nakon čega će on, preko srpskog Ministarstva pravde, obavijestiti Ministarstvo pravde BiH .

Komentirajući odluku srpskog tužiteljstva, Branko Borković, ratni zapovjednik obrane Vukovara, rekao je da je ona došla prekasno, te da hrvatski branitelji ne odustaju od prosvjeda jer ne žele od Srbije da ih amnestira, već od Hrvatske da ih zaštiti.

'Do tog predmeta nije ni trebalo na taj način doći, s obzirom na spoznaje koje imam i ponašanje hrvatskih vlasti punih 20 godina u predmetu oko vukovarskih branitelja. Možemo samo govoriti o razgradnji hrvatske države, jer ne želimo da nas Srbija amnestira, nismo nikoga napadali niti smo kao branitelji Vukovara ratni zločinci", izjavio je Mladi Jastreb.

Upitan hoće li branitelji sada odustati od daljnjih prosvjeda, budući da je 'slučaj Purda' bio jedan od povoda za demonstracije, odgovorio je kako od prosvjeda neće odustati sve dok se ne raščisti situacija sa Srbijom vezano uz hrvatske branitelje.

'Ne odustajemo dok se ne raščisti situacija sa Srbijom. Ovo je samo jedan u nizu cirkusa kojeg provode sljednici Miloševićevog nacističkog režima', poručio je Borković.

Zamjenik srbijanskog državnog odvjetnika za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je da je to predmet iz vojnog pravosuđa i da je istraga vođena vrlo loše.

“Ovaj je predmet primjer dobre regionalne suradnje, i želim se zahvaliti državnim odvjetnicima u BiH i Hrvatskoj na suradnji“, rekao je Vekarić.

U istrazi je saslušano 30 svjedoka u Hrvatskoj i 14 u Srbiji, a Purda, Maslov i Janjić bili su optuženi da za ratni zločin nad ranjenicima i bolesnicima u Vukovaru 1991.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 22:22