SA SVIH STRANA SVIJETA

FOTO: PRVI PUT U POVIJESTI SKUP BIJELE BRAĆE U HRVATSKOJ Stotine Dominikanaca zasjedaju u Trogiru

Dominikanci se veoma ponose svojom demokratičnošću pri donošenju odluka: svaka mora proći trostruku potvrdu.
 Vladimir Dugandžić / CROPIX

Više od 100 dominikanaca sa svih kontinenata doputovalo je u Trogir na Generalnu skupštinu, koja se održava u sklopu pripreme za proslavu 800. obljetnice potvrde reda. Skupština, koja se održava svake tri godine, prvi put u povijesti reda odvija se u našoj zemlji. Trogir su naši dominikanci kandidirali na prošloj skupštini, koja se održala u Rimu, i u glasovanju pobijedili Argentinu, Španjolsku i Italiju.

Dubrovnik otkazao

- Napravili smo prezentaciju pomalo promidžbeno, jer smo zaista željeli da se skupština održi i u našoj zemlji. Najprije smo mislili da braću dovedemo u Dubrovnik, no nijedan hotel nije nam htio iznajmiti 100 soba. Onda smo se odlučili za Trogir: imamo crkvu, a naši su prijatelji smješteni u samostanu, hotelu Sveti Križ i u nekoliko obližnjih apartmana - kaže Anto Gavrić, provincijal Hrvatske dominikanske provincije.

Sudionici skupštine došli su iz brojnih zemalja sa svih strana svijeta: iz Tajvana, Vijetnama, Rusije, Kolumbije, Portorika, Novog Zelanda, Pakistana, Čilea... Na prvom sastanku, koji je održan jučer ujutro, raspravljali su o pitanjima restrukturiranja reda, odnosno poboljšanju učinkovitosti. Prizor koji smo zatekli zaista je bio neobičan: za velikim stolom kongresne dvorane okupili su se dominikanci u bijelim haljama. U Hrvatskoj ih zbog njih još od davnina nazivaju i ‘bijelim fratrima’. Ozbiljno raspravljaju, a prevoditelji na španjolski, francuski i engleski rade punom parom. Vrlo su ozbiljni, iako je atmosfera u prostoriji upuštena i ugodna. Dok objašnjavaju jedni drugima neke detalje rekonstrukcije reda, do njih dopire vika djece s plaže samo nekoliko metara udaljene od dvorane.

- Zaplivala sam jutros prije prvog sastanka. Imate prekrasno, čisto i toplo more. Na plaži su svi oskudno odjeveni, a mi smo zakopčani do grla. Baš se pitam što misle o nama? - smije se dominikanka Sara Bohmer, koja je kao gošća skupštine doputovala iz Nizozemske.

Trostruka potvrda

Sudionici imaju gust raspored: nakon jutarnje misle počinju s radom, koji prekidaju samo da bi ručali, a potom rade sve do 18 sati. Program prva dva dana već je isplaniran: potvrđuju se razne odluke donesene na prošlom sastanku u Rimu. Svaka se odluka mora potvrditi tri puta da bi postala važeća, a ako se na jednoj skupštini neka odluka odbije, ona propada i ne može se provesti. Osim toga, uvijek se raspravlja o svim prijedlozima i peticijama koje članovi reda upute - dominikanci se veoma ponose svojom demokratičnošću.

- Najprije ćemo raspravljati o rekonstruiranju reda, studiju, formaciji, odgoju... Nakon toga ćemo dogovoriti točne planove za preostale dane, ali puno je toga o čemu treba raspraviti do 8. kolovoza, do kada skupština traje. Uvijek zapravo razgovaramo o misiji reda i što mi moramo učiniti za dobrobit svijeta - kaže Gabriel Samba, dominikanac koji na susretu u Trogiru predstavlja zemlje Afrike. Priznaje da je na skupštini prvi put i da mu je sve novo, ali oduševljen je srdačnošću svoje braće. Dodaje i da se zaljubio u sunce.

- Slično je kao u Kongu, mojoj domovini - kaže sa širokim osmijehom na licu.

Domaćini su već za svoje goste isplanirali razgledavanje zemlje: posjetit će Krku, Visovac i Šibenik. Susret će se i s nadbiskupom Josipom Bozanićem.

Hrvatski s kraja svijeta

- Radujem se obilasku, iako sam u Hrvatskoj treći put. Jako mi se sviđaju crkve u Dalmaciji, imaju nešto stvarno posebno. Inače pomažem vašim sunarodnjacima u Australiji, oni su me i naučili jezik - kaže nam Laurence Julian Foote, koji dolazi u ime Australije i Novog Zelanda. Njegov hrvatski zaista je za svaku pohvalu.

Priznaje da ga je odlučio naučiti zbog 17 hrvatskih obitelji koje su u njegovoj župi u Adelaideu. Jezik je naučio od hrvatskih redovnica.

- Ne možete ne znati jezik ljudi s kojima živite - kaže vedro Foote.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:56