APEL PROTIV OTPUŠTANJA

FOTO Prosvjed radnika Ine: Ispred zgrade sjedišta kompanije došlo 1000 ljudi

 CROPIX

ZAGREB - Više od tisuću radnika Ine, prosvjedovalo je danas pred sjedištem kompanije protiveći se planovima uprave o ustupanju dijela poslova drugim tvrtkama i osobama, smanjenju broja zaposlenih i namjeri poslodavca da pravilnikom o radu, umjesto kolektivnim ugovorom, regulira prava zaposlenih.

Prosvjed je organizirao Sindikat radnika Ine i društava Ine "Inaš", uz podršku drugih sindikata koji djeluju u Ini te Udruge branitelja Ine.

Prosvjednici su zatražili potpisivanje kolektivnog ugovora kojim će se osigurati radno-pravna i materijalna sigurnost radnika.

Predsjednica Inaša Maja Rilović upozorava da produžena primjena sadašnjeg kolektivnog ugovora istječe 31. ožujka, a da poslodavac nakon toga želi radno-pravni status radnika riješiti jednostrano, pravilnikom o radu.

Pregovori su prema njezinim riječima zapeli na članku koji štiti radnike od izdvajanja poslova, koji bi mogli prouzročiti višak radnika. To se posebice odnosi na 2.500 radnika zaposlenih u maloprodaji odnosno benzinskim postajama, kojima prijeti najveća opasnost od prelaska u drugu, novu tvrtku.

Prosvjednici su uzvikivali da neće pristati na raskid sadašnjih i potpisivanje novih ugovora o radu, jer se boje snižavanja plaća i ukidanja prava koja sada imaju. Kazali su kako će se zajedno oduprijeti takvim pokušajima uprave.

Prosvjednici su istaknuli i protivljenje, kako su naveli, odluci poslodavca kojom je utvrđen višak od 187 radnika u Ini, a zatražili modernizaciju rafinerija, širenje kompanije na domaćem i inozemnim tržištu i reviziju korporativnog upravljanja u skladu s vlasničkom strukturom.

Sindikalci su na prosvjedu upozorili da Ina kontinuirano smanjuje proizvodnju nafte i kondenzata. Po njihovim tvrdnjama od 2010. godine do danas Ina je prepolovila proizvodnju prirodnog plina, a u istom razdoblju smanjila preradu nafte za 40 posto uz pad prodaje derivata za 50 posto.

Samo u zadnje tri godine, broj radnika u Ina Grupi pao je za oko tri tisuće, iako je to suprotno stavovima MOL-a prilikom ulaska u vlasništvo Ine, kažu sindikati.

Sve to po njihovu mišljenju pokazuje da Ina ne vodi razvojnu politiku, što će dovesti do daljnjeg pada poslovnih aktivnosti i smanjenja korištenja kapaciteta i imati nepovoljne učinke na cjelokupno hrvatsko gospodarstvo.

Još se može razumjeti politika MOL-a koji radnike tretira kao trošak i kojem je stalo isključivo do profita, ali Vladu ne možemo razumjeti, čulo se na skupu, na kojem su prosvjednici podjednako MOL-u i Vladi uputili zvižduke i pogrde kao što su "Lopovi!" i "Izdaja!".

Prosvjednici su istaknuli spremnost na štrajk, a potpredsjednik Hrvatske udruge sindikata Zdenko Mučnjak istaknuo je kako se nada da će se sindikati s upravom ipak dogovoriti i neće morati poduzimati akcije uključujući štrajk.

Iz Ine su izrazili iznenađenost postupkom sindikata Inaš, jednog od četiri sindikata koji djeluju u Ini, koji je, kako je priopćeno iz kompanije, samostalno organizirao prosvjed u trenutku dok su kolektivni pregovori još uvijek u tijeku.

U Ini ocjenjuju kako se time očito pokušava politizirati daljnje pregovaranje i spriječiti mogućnost pronalaska zajedničkog rješenja.

Ina navodi kako je u kolektivnim pregovorima, usprkos nepovoljnom gospodarskom okruženju, ponudila povećanje materijalnih prava radnika kroz povećanja dodatka na plaću, jubilarnih nagrada i iznosa u kojem radnici sudjeluju u uspjehu kompanije te naknade za bolovanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:54