SVEČANOST U LISINSKOM

FOTO: PROSLAVA DANA POLICIJE Ostojić: 'Mi nagrađuje one dobre i ne toleriramo one loše'

Zagreb, 290914.Svecana akademija povodom Dana policije i blagdana sv. Mihovila odrzana je u KD Vatroslav Lisinski.Na fotografiji: ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojic, ravnatelj policije Vlado Dominic, ministrica vanjskih poslova Vesan Pusic.Foto: Dragan Matic / CROPIX
 Dragan Matic / CROPIX

ZAGREB - Dan policije i blagdan njezinog zaštitnika sv. Mihovila obilježen je danas svečanošću u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog na kojoj su uz brojne policajce iz Hrvatske i inozemstva sudjelovali predstavnici Hrvatskog sabora, Vlade, diplomatskog zbora i obitelji poginulih hrvatskih redarstvenika.

Prisjetivši se policijskih žrtava u stvaranju države, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić rekao je kako Hrvatska godinu dana od ulaska u EU doživljava mnoge promjene.

Za pripadnike MUP-a poseban je izazov pristupanje schengenskom prostoru zbog čega se gradi ili rekonstruira 40 graničnih prijelaza i nabavlja oprema. Pored toga, kazao je ministar, prošla je godina više nego i jedna prije, osim onih ratnih, pokazala koliko je sigurnost važna. "Poplave i nedaće u kojima se našao veliki dio domovine još jednom su pokazale da su policajci sposobni i spremni u kriznim situacijama dati svoj maksimum", kazao je Ostojić.

Policajcima je poručio da u vlastitim redovima nagrađuju i potiču dobre i da ne toleriraju one loše. "Bez toga uspješna borba protiv korupcije i kriminaliteta nije moguća", rekao je ministar.

Dragan Matic / CROPIX
Zagreb, 290914.Svecana akademija povodom Dana policije i blagdana sv. Mihovila odrzana je u KD Vatroslav Lisinski.Na fotografiji: policajci ispred Lisinskog.Foto: Dragan Matic / CROPIX

Na fotografiji: policajci ispred Lisinskog.Foto: Dragan Matić / CROPIX

Govoreći o rezultatima, kazao je da je pored dobre 2013. ova godina još bolja, što pokazuje smanjen broj kaznenih djela za 12 posto dok je ukupni kriminalitet u padu za deset posto.

Broj ubojstva, koji se godinama smanjuje, ove godine je u odnosu na lani manji za četiri ubojstva ili 16 posto, a razriješenost je stopostotna, kazao je ministar. Osim toga broj ilegalnih migranata, za razliku od većine europskih zemalja, mjeri se u desecima postotaka manje.

Policija je i ove godine uspješno nastavila provoditi već poznatu akciju sigurne turističke sezone, u kojoj sudjeluju policajci iz drugih zemalja, a kako je zabilježen rast stranih turista Ostojić smatra da je Hrvatska prepoznata kao sigurna destinacija.

Dragan Matic / CROPIX
Zagreb, 290914.Svecana akademija povodom Dana policije i blagdana sv. Mihovila odrzana je u KD Vatroslav Lisinski.Na fotografiji: ravnatelj policije Vlado Dominic, dobitnici pojedinacne godisnje nagrade Miroslav Rakizevac, Andrija Cabaj i policijski pas Lana, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojic.Foto: Dragan Matic / CROPIX

Na fotografiji: ravnatelj policije Vlado Dominić, dobitnici pojedinačne godišnje nagrade Miroslav Rakiževac, Andrija Čabaj i policijski pas Lana, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.Foto: Dragan Matić / CROPIX

Glavni ravnatelj policije Vlado Dominić kazao je pak da 26.000 policajaca predano i samozatajno obavljaju svoje složene zadaće. "Vaše dostojanstvo proizlazi iz činjenice da smo izravni kreatori demokratske policijske organizacije, graditelji europske modrene i profesionalne policije u koju su s ponosom zauvjek utkana imena 755 kolega koji su položili svoje živote u Domovinskom ratu kao i imena svih naših hrabrih policajaca koji su stradali obavljajući svoje svakodnevne poslove", rekao je Dominić.

Ustvrdio je da su nedavne jake poplave, koje su zahvatile Hrvatsku i zemlje u susjedstvu, dodatno osnažile suradnju i dali "visoku vrijednu humanitarnu dimenziju".

Dragan Matic / CROPIX
Zagreb, 290914.Svecana akademija povodom Dana policije i blagdana sv. Mihovila odrzana je u KD Vatroslav Lisinski.Na fotografiji: ravnatelj policije Vlado Dominic, ministrica vanjskih poslova Vesan Pusic, ministar pravosudja Orsat Miljenic.Foto: Dragan Matic / CROPIX

Na fotografiji: ravnatelj policije Vlado Dominić, ministrica vanjskih poslova Vesan Pusić, ministar pravosudja Orsat Miljenić. Foto: Dragan Matić / CROPIX

Prošla godina, kazao je, ogleda se sa svojim dobrim rezultatima u cijelom spektru policijskog djelovanja, od borbe protiv najsloženijih oblika kriminala, posebice korupcije te organiziranog i gospodarskog kriminaliteta do priprema za ulazak u Schengen, smanjenja poginulih na cestama i rekordne zaplijene droga.

Zaslužnim policajcima dodijeljene su nagrade i priznanja za predan rad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:34