DRAMA NA OTOKU

FOTO: PREŽIVIO JE NALET PIJAVICE NA MURTERU 'Htio sam maknuti stablo s auta pa me drugo pogodilo u glavu...'

 "Nikolina Vukovic Stipanicev / Cropix

Otplutali pontoni, srušena stabla, uništene garderobe na plažama, poplavljeni podrumi i prizemlja... posljedice su snažnog nevremena praćenog tučom i orkanskim vjetrom koje je u četvrtak oko 22.30 iznenada zahvatilo područje Murtera, piše Slobodna Dalmacija .

U trenutku dizanja vjetra na središnjem se murterskom trgu Rudina održavao sajam “Domaće je najbolje”, a na Staroj rivi klapa “Sveti Florijan” održavala je koncert. Koliko je iznenada nastupilo nevrijeme svjedoči podatak da se nitko od izlagača nije uspio skloniti, a klapa je ostala bez zvučnika i rasvjete, koju je snažan vjetar otpuhao u more. Šatori, pod kojima se održavao sajam, pretvoreni su u kašu lima i platna.

Ante Turčinov, direktor Komunalnog društva “Murtela”, potvrdio nam je da su pripadnici lokalnog DVD-a odmah izišli na teren. U ranim jutarnjim satima pridružili su im se i djelatnici “Murtele” kako bi sanirali nastalu štetu na cestama i plažama.

FOTOGALERIJA: Pogledajte kakvu je štetu napravila nezapamćena oluja na Murteru

Cijelu noć, bez zastoja, radio je i murtersko-kornatski načelnik Ivan Božikov.

- Evo, tek sada, a jedan je poslije podne, mogu sjesti i odmoriti jer smo raščistili cilo misto. Istina je da je u padu stabala oštećeno pet, šest auta i jedan mali kaić, ali, sve u svemu, kad sve zbrojimo i oduzmemo, dobro smo prošli - veli načelnik.

Jedini Murterin koji nije dobro prošao, iako je i on imao sreću u nesreći, jest 34-godišnji Tomislav Šikić. Nevrijeme će zauvijek pamtiti po dvadesetak šavova, koliko su mu na glavi “izvezli” kirurzi u šibenskoj Općoj bolnici.

- Evo, ovo mi se dogodilo posli nevere. Takvu silu vitra nikad u životu nisam vidija. Sve je nosija isprid sebe. Kroz Murter je i prije pet-šest godina prošla prijavica i nastradala je jedna cura. Ipak, ova je možda bila i gora.

Sidili smo u “Krešimira” i gledali kroz prozor šta se događa, a kad je vitar sta, s prijateljima sam poša na Centar vidit u kakvom su stanju brodovi i riva. Vladao je neopisivi kaos. Dio ekipe se odvojio i otiša u kamp, a mi smo išli pomoći prijatelju makniti stablo koje je palo na auto.

Čigovo je auto bilo, ne znam ni sad. Taman smo počeli posal kad me neka grana s drugoga stabla koje je vitar iščupa pogodila u glavu. Osta sam ležat na cesti. Nasriću, auto Hitne pomoći je brzo došlo i tako sam završio u bolnici - ispričao je Šikić, sretan što će ubrzo kući, jer je doktor zadovoljan CT snimkom.

Kao Murter, pa i gore, prošao je obližnji Pirovac. U nepunih sat vremena, po riječima načelnika Ivana Gulama, jak vjetar praćen obilnom kišom “pokosio” je terase u centru mjesta. U pola sata do najviše 45 minuta, palo je trideset litara kiše po četvornom metru. Najviše su stradali ugostiteljski objekti, posebno štekati i suncobrani.

- Manji kaići, koje nije izbacilo na rivu, potopljeni su, jedna jedrilica se okrenula, drugoj je slomljen jarbol... Bilo je štete i na plaži. Vjetar je počupao nekoliko borova, jedan je pao preko električnih kabela, pa je obližnji ugostiteljski objekt ostao u mraku. Bez svih aparata ostala je i igraonica jednoga gospodina iz Požege. Njemu je definitivno, nakon nevere, sezona završila.

U samom centru nije bilo štete na vozilima od lomova grana stabala jer smo ih preventivno skratili ovog proljeća - kaže Gulam, te dodaje kako je prava sreća što je ribarska fešta najavljena za petak.

Da se fešta održala u četvrtak, kao u Murteru, nema sumnje da bi posljedice nevere bile i teže, piše Slobodna Dalmacija .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 01:09