STVAR NIJE BENIGNA

FOTO: Prava ekološka havarija zadesila je Pazin ovog vikenda uslijed ogromne kiše koja je naplavila odlagalište građevinskog otpada Lakota

 
 Fotografije čitatelja, Grad Pazin

Prava ekološka havarija zadesila je Pazin ovog vikenda uslijed ogromne kiše koja je naplavila odlagalište građevinskog otpada Lakota ponad bujice Dražej koja otječe u Pazinčicu. Ogromne količine vode odnijele su sa sobom u ponor Pazinčice i Pazinsku jamu ogromne količine građevinskog otpada, automobilske hume, plastiku, pa čak i kamenu prašinu koju odlaže obližnja tvrtka Kamen Pazin. Kako izvještavaju iz Grada Pazina, trenutno se uklanja otpad te obećaju da će se situacija čim prije sanirati.

- Nakon obilne kiše i nevremena koji je pogodio Pazin prošlog vikenda, intenzivno se radi na uklanjanju posljedica nabujalog bujičnog vodotoka Dražej. Uslijed velikih količina oborina došlo je do odrona većih količina deponiranog neopasnog građevinskog materijala i određene količine otpadne plastike koja se zaustavila u koritu i blizini vodotoka. Odmah po dojavi, radnici trgovačkog društva Usluga d.o.o. započeli su radove čišćenja vodotoka s ciljem osiguranja nesmetanog protoka vode i vraćanja izgleda vodotoka u prirodno stanje. Ovom akcijom čišćenja i angažmanom radnika trgovačkog društva Usluga d.o.o. u najkraćem roku otklonit će se svi nepoželjni materijali kako bi se zaštitila priroda i ekosustav na Pazinštini, poručio je pazinski gradonačelnik Renato Krulčić.

Fotografija čitatelja
Fotografija čitatelja
Fotografija čitatelja

Međutim, stvar nije benigna. Tim više što su mnogi upozoravali na činjenicu kako se radi o lošoj lokaciji odlagališta koje može poplaviti svaki put kada su oborine jače. Ujedno, tamo se ne odlaže samo građevinski otpad, već i plastika, gume te sve što ljudima dođe pod ruku. Iz javne ustanove Natura Histrica koja skrbi za to područje tvrde da se radi o ekološkoj katastrofi, pogotovo kada se zna da je Pazinčica najveća istarska ponornica. Diplomatski vele da je lokacija odlagališta diskutabilna te da bi se trebalo naći ubuduće zajedničko rješenje svih odgovornih da se tako nešto ne dogodi. A na to se i prije upozoravalo.

- Naša ustanova ne može preseliti odlagalište ili preusmjeriti vodeni tok. Smatramo da bi zajedničko rješenje trebali pronaći Grad Pazin, Usluga d.o.o. i Hrvatske vode, kazali su u Natura Histrici. Dodali su i kao su pravodobno obilazili područje, te o svemu izvjestili nadležne inspekcije.

- Čuvarska služba JUNH je izlazila na teren i na vrijeme obavjestila vodopravnu inspekciju. Vodopravna inspekcija, a pretpostavljamo i inspekcija zaštite okoliša su bile na terenu i obavile nadzor prilikom prijašnjih incidenata. Krajem 2018. zaprimili smo prijavu građanske inicijative “Naš potok” vezano uz opetovano istjecanje mulja s odlagališta Lakota. Čuvarska služba JUNH je obavila terenski obilazak i sastavila zapisnik, a prijavu smo proslijedili i Upravi za inspekcijske poslove Ministarstva zaštite okoliša i energetike te smo 15. studenog 2018. zaprimili obavijest o poduzetim mjerama. Rad inspekcije je neovisan, stoga ne možemo komentirati njihove postupke, kazali su nam u toj ustanovi.

Iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike samo su nam kratko potvrdili da je inspekcijski nadzor u tijeku.

Grad Pazin
Grad Pazin
Grad Pazin
Grad Pazin

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 15:58