NA KORAK DO ULASKA U EU

FOTO Poljski premijer uručioKosor pristupni ugovor:Ovo je velik dan za Hrvatsku!

Slijedi prevođenje Ugovora na hrvatski i sve službene jezike Europske unije. Datum potpisivanja još nije poznat
 Admir Buljubašić / CROPIX

ZAGREB - Poljski premijer Donald Tusk uručio je jutros premijerki Jadranki Kosor nacrt Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji. Službeni datum i mjesto potpisivanja pristupnog ugovora još nije poznato, no kao mogući datumi navode se 5. prosinca, kada se sastaju ministri vanjskih poslova zemalja članica, te 9. prosinca, na sastanku šefova država i vlada.

U Ugovoru stoji kako je datum ulaska Hrvatske u EU 1. srpnja 2013. godine. Predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor u petak je izjavila kako će predložiti da ugovor, osim nje, potpiše i predsjednik Ivo Josipović.

- Kad će se ugovor potpisivati, više nije toliko važno . Bitno je da Ugovor imamo i da ćemo ga potpisati - objasnila je Kosor u petak te dodala kako je trenutak potpisivanja Ugovora vrijeme slavlja u kojem Hrvatska mora pokazati zajedništvo i odlučnost, ali i 'jedinstvo i konsenzus oko tog važnog posla'.

Tijekom današnjeg svečanog primanja Ugovora Kosor je izjavila kako je danas iznimno važan dan jer se završava golemi posao koji je bio osobito intenzivan u posljednje dvije godine. Uz to, najavila je i prijevod ugovora na hrvatski jezik te odluku Vlade o pokretanju postupka za njegovo potpisivanje.

Ugovor će se prevesti i na sve službene jezike Europske unije kako bi mogao ići na razmatranje u Europski parlament u kojem ga prije potpisivanja moraju potvrditi eurozastupnici.

- Ovo je iznimno važan i povijesni trenutak radosti i sreće za sve nas. Hrvatska je danas jedan ogroman korak bliže članstvu u Europskoj uniji - zaključila je Kosor te svom poljskom kolegi zahvalila i s nekoliko rečenica na poljskom jeziku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 15:45