VRAĆEN NAKON TRI TJEDNA

FOTO: POGLEDAJTE 'OSLOBOĐENI' VLAK U Hrvatsku se vratio prepun smeća, s razvaljenim sjedalima i stropovima u vagonima...

U Osijek je u četvrtak u podne stigao iz Mađarske putnički vlak Hrvatskih željeznica koji su mađarske vlasti zadržale u gradu Magyarbolyu 18. rujna s obrazloženjem da su, s izbjeglicama koje je prevozio, na teritorij Mađarske u njemu ušli i naoružani hrvatski policajci.
 CROPIX, AFP

Nakon 20-dnevnog boravka u mađarskom „zarobljeništvu“ na željeznički kolodvor u Belom Manstiru u četvrtak je stigao vlak Hrvatskih željeznica. Kompozicija od lokomotive i deset vagona kojima je 18. rujna u 20 sati u pratnji 36 naših naoružanih policajaca u mađarsko mjesto Magyarboly dovezeno više od 1000 izbjeglica i migranata u Hrvatsku se vratila prepuna smeća, ostataka hrane, konzervi, ostavljene odjeće, čak i jednih dječjih kolica.

Sve to dočekalo je hrvatsku graničnu policiju kada je vlak stigao na belomanastirski kolodvor, pa i razvaljena sjedala i strop u dva vagona na kojima je vidljivo djelovanje mađarskih policajaca, koji su tamo tražili tko zna što.

Vlak su u Hrvatsku dovezli strojovođe Zdenko Žebić i Dražen Semialjac u pratnji pilota Krunoslava Pavokovića i pregledača kočnica Darka Sesvečana, koji je još u Mađarskoj morao odraditi probu kočnica kako bi se vidjelo je li kompozicija spremna za vožnju. Prethodno su pak Mađari morali ukloniti lisice kojima su blokirali kotače lokomotive, ali i ukloniti jedan teretni vagon kojeg su kao fizičku barijeru parkirali na prugu 200-tinjak metara niže u smjeru Hrvatske.

Cijela procedura od dolaska djelatnika HŽ-a na mađarsku željezničku stanicu do polaska vlaka prema Hrvatskoj trajala je nešto više od dva sata, a primijetili smo tamo i načelnika PU osječko-baranjske Milana Baričevića, koji je u noći s 18. na 19. rujna sudjelovao u pregovorima operacije „spašavanje strojovođa“, odnosno HŽ-ovih radnika koji su vlak dovezli u Mađarsku. Operacija „spašavanje vlaka“ je potrajala gotovo tri tjedna. Vlak je nakon Belog Manastira nastavio put prema Vinkovcima via Osijek.

U Vinkovcima će ostati lokomotiva, a deset vagona je otišlo za Zagreb na temeljito čišćenje, pranje, deratizaciju i dezinfekciju.

(Kliknite na fotografiju za pregled cijele galerije)

---------------------------------------------------------------------

10:43 U 10:39 vlak je krenuo prema granici s Hrvatskom i ide prema Belom Manastiru, Osijeku, sve do Vinkovaca.

----------------------------------------------------------------------

Vlak zarobljen u Mađarskoj uskoro bi trebao krenuti za Hrvatsku. Na željezničkoj stanici u mjestu Magyarboly u tijeku su posljednje pripreme za polazak kompozicije koja je u petak 18 rujna oko 20 sati na ovu stanicu dovezla oko 1000 izbjeglia i imigranata. Mađarske vlasti odlučile su vlak zadržati pod otužbom da je u pratnji 36 naoružanih hrvatskih policaja nelegalno ušao u njihovu državu i sve odtada vlak koji je bio zarobljen stoji, u situaciji status quo.

Mađarske željeznice čak su i blokirale lokomotivu postavljanjem lisica na kotače lokomotive, a na izlazu iz stanice parkirali su i jedan vagon kako bi blokirali put ukoliko bi naši strojovođe odlučili sami pokrenuti vlak.

Jučer je objavljeno da je nakon sastanka hrvatske predsjednice Kolinde Grabar - Kitarović s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom dogovoren povratak vlaka, ali je nakon priopćenja iz MUP-a u kojem se tvrdi da je povratak vlada dogovoren između našeg ravnatelja policije Vlade Dominića i čelnog čovjeka mađarske policije Karoly Pappa, postalo je nejasno tko je zaslužan za dogovor o puštanju vlaka, ali smo tako dobili još jednu točku prijepora između vlade i Ureda predjednice.

U ovim trenutcima obavlja se proba kočnica, i čeka se odobrenje mađarskih vlasti za polazak vlaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 01:26