PALE KULE I ČARDACI

FOTO: Pogledajte kako je bager Ministarstva srušio Šeherezadu na Braču!

 Jadran Babić / CROPIX

Samo su četiri sata bageru Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva bila dovoljna da

, na južnom nerežiškom lokalitetu Vele Planice, šest kilometara makadamskom cestom zapadno od Murvice, piše Slobodna Dalmacija.

Njezin vlasnik Marko Ivanko, podrijetlom iz BiH, s njemačkom boravišnom adresom, nije nazočio rušenju katnice, koja je zbog dvije velike kule što su doslovce kao šaka u oko dominirale cijelim lokalitetom među žiteljima nazvana “Šeherezadom”.

Iseljavanje

Uklanjanje spornog objekta, vidljivog čak s plaže Zlatnog rata, s mukom su odgledali vlasnici dviju isto tako bespravno izgrađenih kuća smještenih ponad “Šeherezade”, koji su također dobili nalog za rušenje svojih objekata.

S tugom, suzama u očima, ali mirno i bez stvaranja kaosa, vlasnici tih dvaju objekata, Hilda Žuvić, te Aleksa Bulić sa suprugom Katijom, svi iz Nerežišća, i njihova djeca, rodbina i prijatelji, zajedničkim su se snagama bacili na iseljavanje.

Rok Ministarstva je striktan, do subote kuće trebaju biti srušene, a građevni materijal odnesen s parcele.

Vremena nema dovoljno, a nade kako će se situacija promijeniti i kuće ostati žive još manje.

- Nije mi dobar dan, nije. Pogledajte šta trebam rušiti, ovu prizemnicu s dvi sobice, koju smo golim rukama sagradili. Poslušat ću mirno šta mi kažu, u redu, kuća papire nema, sve stoji, nećemo se buniti.

Ali znate, kada sve bude sravnjeno sa zemljom, e tada ćemo na praznoj ledini janjce okrenuti. Slavit ćemo funkcioniranje pravne države i zapitati se kako ona nema iste mjere za bogate i one obične - s mukom nam priča Hilda Žuvić, kojoj podršku daje sin Đimi, bivši načelnik općine Bol.

‘Plaćala sam poreze, paušale...’

Kojih desetak metara dalje ista tuga, desetak Nerežišćana je došlo dati ruke svojim sumještanima Bulićima, pomoći im u iseljavanju, spasiti sve ono što se izvući može prije nego što bager u subotu uništi trude građene desetljećima.

Priča je ista, suze se ne kriju, spominju se zlobni susidi koji su ih prijavili, a da i sami na drugim mjestima bespravno grade. Sjećaju se da je navedena lokacija trebala ući u zonu turističke izgradnje.

To im je bilo dovoljno da se ne odazovu na odluke o rušenju koje su im, kao i susjedima, stizale još prije dosta godina.

- Dogodit će se Rogoznica, srušit će sve, a onda legalizirati. Ma što država ima od rušenja, od stvaranja pustare. Plaćala sam poreze, paušale, bavili smo se turizmom i nadali se kako će se objekt, kako su nam navodili, legalizirati.

Zato nismo tili rušiti. Sve stoji, ovo je poljoprivredno zemljište, ali imali smo vjeru da će se sretno srediti. I šta sada? Di sada? Ma sramota jedna i velika žalost, evo šta je to - kaže nam i Katija Bulić.

A možda do svega ovoga ne bi došlo, tuže nam se ljudi, da nije bilo tih nesretnih “Šeherezadinih” kula, čardaka, grozote od zdanja, od kojih je jedna iznikla ovog ljeta. I kao i prethodna, te cijela kuća, dobivala je prijave inspekcije, žute ogradne trake koje je vlasnik samoinicijativno skidao, zabrane nastavka gradnje što ih se nije pridržavao.

U srijedu je nekoliko prepunih kamiona odnijelo “Šeherezadin” šut, natjeravši susjede na otvaranje duše. Slažu se kako su u jednom pogriješili, u tome što sami nisu srušili kule, i možda tako pripitomili inspekcijske službe. Akcija rušenja najavljena je do 15. listopada, a nakon toga bageri nastavljaju put. Neslužbeno saznajemo da je na redu Pag, javlja Slobodna.

'Upozorava san Ivanka da se unormali'

Andrej Vranjičić ima posebnog razloga za ljutnju, Ivanku je prodao poljoprivrednu česticu na kojoj je izrasla ‘Šeherezada’, nebrojeno ga puta u hodu moleći da smanji doživljaj, obuzda građevni zanos...

- To je bija Diznilend, sramota, zbog kojih će stradat kuće moje rodbine, sestara kojima sam raspodilija očeve parcele i Alekse koji ju je kupija od moje obitelji. Upozorava san toga šempju Ivanka, toga budalu, toliko puta da se smiri, zaustavi, makne čardake, te grozomore od kula, da se unormali... Pita ga zašto provocira bogove i vragove, jidija san se. I ni tija nego bahato po svom. I sada ruše kuće mojih sestara - kaže Nerežišćanin Andrej Vranjičić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 22:06