FUTURISTIČKI PROJEKT

FOTO Pogledajte kako bi mogao izgledati Dubrovnik u budućnosti: Lebdeći teatar, park, viseći most...

Projekt Gradac vizualno je arhitektonsko rješenje koje bi oživjelo sjeverozapadni dio grada Dubrovnika

DUBROVNIK - Atraktivan park, futuristički lebdeći teatar, most koji spaja novi i stari dio grada, dvorana i trg mogli bi zamijeniti današnje parkiralište uz dubrovački Lovrijenac!

Projekt Gradac, kojim bi se oživio sjeverozapadni dio Dubrovnika, osmislio je arhitekt Davor Senečić te ga ponudio dubrovačkom gradonačelniku Andri Vlahušiću, koji se njime, kaže, oduševio. No, jedino što nedostaje je, kaže Senečić, deset milijuna kuna koliko projekt, prema procjeni arhitekta, vrijedi.

- Gradonačelniku Vlahušiću projekt se svidio, maketa stoji u njegovu uredu, ali je rekao da nemaju novac. No, uvrstit će ga u buduće planove - uvjeren je Senečić.

Samoinicijativno je arhitekt Senečić osmislio projekt nakon jednog slučajnog susreta u avionu s gradonačelnikom Vlahušićem.

- Neobavezno smo razgovarali o arhitektonskim idejama i dotaknuli smo se tog dijela grada, pa sam mu predložio da bi napravio jednu studiju za to parkiralište, a gradonačelnik me podržao.

Ubrzo se Senečić prihvatio posla i osmislio projekt park Gradac koji je zamislio kao “novo oblikovanje usmjereno prema stvaranju novog atraktivnog prostora grada i intenzivne socijalne interakcije, čija će pozadina ili generator postati prostor za kulturna događanja”.

Traži se trajni sadržaj

- Početkom travnja prezentirali smo gradonačelniku projekt i on se oduševio, ali se postavlja pitanje financiranja - priča Senečić.

Dodaje da je ta arhitektonska ideja privremeno rješenje, tzv. privremena arhitektura , dok se za tu lokaciju ne nađe trajni sadržaj.

- Multikulturna scena Dubrovnik zona je novih kulturnih sadržaja površine oko 3000 četvornih metara, čije je ishodište točno na mjestu gdje je završena intervencija parka Gradac, u doba vladavine Austro-Ugarske Monarhije. Točno na mjestu završetka ili početka parka na podestu do kojeg vode monumentalne stube bio je postavljen paviljon za izvođenje komorne glazbe, pa cijeli projekt počinje tamo gdje je u vrijeme Austo-Ugarske Monarhije na neki način završen - objašnjava Senečić.

Ideja projekta je stvoriti upečatljivi vizualni identitet prostora u kojem bi multikulturalni sadržaji činili jedinstvenu cjelinu suvremene arhitekture. Projektom bi se povezala nova zona grada s tvrđavom Lovrijenac, odnosno starim dijelom gradom.

Bogato iskustvo

- Most bi bio namijenjen samo pješacima - kaže Senečić. Inače, arhitekt Senečić rođen je 1954. u Brezi. Diplomirao je 1979. na Arhitektonsko-urbanističkom fakultetu u Sarajevu. Specijalistički studij završio je u Helsinkiju, a doktorat na TU Wien 1998. godine. Radio je u Institutu za arhitekturu, urbanizam i poslovno planiranje u Sarajevu, a u Zagrebu je 1998. otvorio svoju tvrtku S.E.N.D. u kojoj i danas aktivno radi.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:53