IZNIMAN POTHVAT

FOTO Pogledajte akciju spašavanja speleologa: Izvukli su ga s 362 metra dubine. Trajalo je 12 sati

Akcija spašavanja trajala je do 2,20 sati kada je 37-godišnji Tomislav V. napokon izvučen iz rupe te predan hitnoj pomoći
 Jure Mišković/CROPIX

Speleolog Tomislav V. (37) iz Samobora koji je tijekom noći sa subote na nedjelu pao u dijabetičku komu na dnu 362 metara duboke jame Kita Gaćešina kod Crnopca na Velebitu u ponedjeljak rano ujutro izvučen je na površinu i osjeća se dobro.

Akcija spašavanja trajala je do 2,20 sati kada je 37-godišnji Tomislav napokon izvučen iz rupe te je sat vremena kasnije primljen od strane pripadnika hitne pomoći. Prema posljednjim informacijama, osjeća se dobro te se značajno oporavio.

U akciji njegovog spašavanja sudjelovalo je 50-ak pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja, iz više podružnica. U samoj se jami još nalazi desetak spasioca, a u tijeku je vađenje opreme koja uključuje više stotina metara užeta, desetak bušilica, stotinjak karabinera, boce s kisikom te brojne druge stvari. Akcija spašavanja završit će te kada i posljednji HGSS-ovac ne izađe na površinu.

Spašavanje 37-godišnje speleologa počelo je u nedjelju oko 23,30 sati te privremeno zaustavljeno oko ponoći kako bi mu se stabiliziralo stanje šećera. Nakon što je primio infuziju te pola sata kasnije nastavljeno je s akcijom.

Valja pohvaliti i pripadnike HGSS-a koji su akciju spašavanja odradili brzo i profesionalno što još jednom ukazuje na njihovu kvalitetu i vještinu. Očekivalo se kako će spašavanje trajati do samog jutra ponedjeljka, međutim HGSS-ovci su nadmašili sami sebe i u nešto više od 12 sati izvukli unesrećenog speleologa iz 362 metra duboke jame.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 00:50