VELIKA AFERA

FOTO: POČELO SUĐENJE Sabo tvrdi: 'Nisam pokušao podmititi HDZ-ove vijećnike'

Bivši vukovarski gradonačelnik izjavio je na početku suđenja u Osijeku kako se ne smatra krivim
Osijek, 130514.Na Zupanijskom sudu u Osijeku pocelo sudjenje u kojem USKOK tereti bivseg vukovarskog gradonacelnika Zeljka Sabu za podmicivanje dvoje HDZ-ovih vijecnika u Gradskom vijecu Vukovara. Na fotografiji: Zeljko Sabo i odvjetnik Ante Nobilo.Foto: Emica Elvedji / CROPIX
 Emica Elveđi / CROPIX

OSIJEK - „Časni sude, nisam kriv“, izjavio je bivši gradonačelnik Vukovara Željko Sabo na Županijskom sudu u Osijeku gdje mu je počelo suđenje za pokušaj podmićivanja vukovarskih gradskih vijećnika HDZ-a Marije Budimir i Radivoja Đurića. USKOK ga tereti da ih je pokušao podmititi kako bi koaliciji SDP-a i SDSS-a osigurao većinu u Gradskom vijeću nakon što je propao prvi pokušaj konstituiranja Vijeća poslije prošlogodišnjih lokalnih izbora.

Sabo je Budimir nudio članstvo u Nadzornom odboru Borova i čelnu funkciju u Komisiji za europske integracije, spominjući i iznose od 10, 20 ili 50 tisuća kuna. Đurića je pak, tvrdi USKOK, pokušao podmititi tako što je njegovoj supruzi Ružici ponudio mjesto glavne sestre u vukovarskoj bolnici, a sinu Siniši funkciju direktora Hrvatskog radija Vukovar. Odlukom Vrhovnog suda tajni audio zapis, kojeg je Budimir snimila u Sabinom uredu 2. srpnja 2013., prihvaćen je kao dokaz u postupku.

Prvog dana suđenja emitiran je tajni snimak u kojem je Sabo vijećnicu HDZ-a pita je li odlučila hoće li doći kod njega u SDP ili će ići u nezavisne. Ona mu ne odgovara decidirano, već nešto kasnije pita Sabu: „Gdje sam je u toj priči?“, na što joj on odgovara: „Pa da podržavaš projekte grada Vukovara.“ Budimir potom Sabi govori kako on „dobiva jako puno“ te pita: „Šta ja dobivam?“ On je odgovara: „Sve dobivaš, što god hoćeš? Nisam zlatna ribica, ali ti si pametna žena. Što god zamisliš, štogod.“ U nastavku razgovora Budimir kaže: „Svatko ima neki interes od toga, i vi ćete imati interes od moje ruke, ja ću imati neki interes.

Nije to jednostavno, nije, to su svi moji prijatelji. Cijena koju ja moram platiti je velika.“ Sabo kasnije objašnjava Budimir da ima sponzore koji su mu rekli „Koliko novaca? Jel' to 50.000, jel to 10.000, 20.000 kuna, reci gradonačelniče. Dat ćemo 50.000 kn za vijećnički mandat.“ Sabo je rekao kako je iz audio zapisa izbrisan dio u kojem mu je Budimir navodno rekla: „Vi imate proračun, a što ću ja sa 30 tisuća kuna. To mi je za džeparac.“ On joj je, kazao je, na to odgovorio da ne govori o novcu već o projektima.

Budimir je u svom iskazu rekla da se za tajno snimanje odlučila, jer je bila nervozna nakon prvog sastanka sa Sabom. Snimak je prvo pustila suprugu, načinili su dvije kopije i nakon određenog razmišljanja odlučili su ga poslije 20-tak dana dati medijima.

- Odlučili smo se za medije, a ne za DORH, jer je on bio moćan čovjek - kazala je Budimir.

Na pitanje Sabinog odvjetnika Ante Nobila je li joj Sabo ponudio mito odgovorila je: „U kontekstu razgovora shvatila sam da ću ako tražim određeni iznos, taj novac i dobiti.“ Dodala je i kako je Sabo na sastancima s njom iznosio stav kako se Gradsko vijeće uopće neće konstituirati. Svjedočio je i njezin suprug Vlado Budimir, kao i Đurić te njegova supruga Ružica, koju je Sabo pozvao na sastanak preko posrednika i tada joj rekao da će ona biti glavna sestra vukovarske bolnice, a sin im Siniša direktor HRV-a „ako Radivoj prijeđe na drugu stranu.“ S njim osobno Sabo nije razgovarao. Ona mu je odgovorila da na to ne može utjecati te da se nada kako u slučaju negativnog odgovora to neće negativno utjecati na nju i sina. Sabo i Nobilo njezin su iskaz ocijenili neistinitim. Nobilo će Sabinu obranu temeljiti i na tvrdnji da Budimir i Đurić u inkriminirano vrijeme nisu bili vijećnici, jer tada još nije bilo konstituirano GV.

- Kazneni zakon kaže da onaj koji obeća mito to mora učiniti prema vijećniku u predstavničkom tijelu da bi on glasao na određeni način. Zakon o lokalnim izborima jasno radi distinkciju između izabranog vijećnika i vijećnika u predstavničkom tijelu - rekao je Nobilo dodavši i kako se oz audio zapisa očituje da „Budimir radi čistu operaciju poticanja.“

- Potpuno je jasno da je ovo pohod obaranja Sabe pomoću namještenog snimanja i provokativnih pitanja, ali isto tako smo čuli da Sabo njoj nije ništa nije ponudio, a novac koji se spominje je u kontekstu narednih izbora. Ja tvrdim da je to bilo poticanje na kazneno djelo, a je li gospođa Budimir trebala biti optužena o tome odlučuje USKOK - rekao je Nobilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:44