BIVŠI ŠEF UDBE NA PUTU ZA NJEMAČKU

FOTO: PERKOVIĆ SLETIO U MÜNCHEN Avion iz Zagreba poletio s kašnjenjem od 23 minute

 Damir Krajač/Cropix

ZAGREB - Josip Perković poletio je u 13,53 sati zrakoplovom Lufthanse za Njemačku kojoj ga je Hrvatska predala temeljem europskog uhidbenog naloga zbog povezanosti s ubojstvom političkog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine.

Zrakoplov Lufthanse s bivšim dužnosnikom jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josipom Perkovićem među putnicima sletio je u 14.45 sati u Muenchen, objavljeno je na internetskim stranicama zračne luke Franza Josefa Straussa.

Oko 13,10 sati bivši šef jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi doveden je automobilom u pratnji policijskog vozila do zrakoplova Lufthanse te ukrcan na let za München. S Perkovićem u zrakoplovu su i pripadnici njemačke policije koji su jučer stigli u Hrvatsku.

Perkovićev odlazak na suđenje u Njemačku popratili su brojni novinari i snimateljske ekipe. Zrakoplov je poletio sa zakašnjenjem od 23 minute.

Ustavni sud odbio je zahtjev odvjetnika Josipa Perkovića, Ante Nobila, da se privremeno obustavi odluka o izručenju Njemačkoj. Ustavni sud je svoju odluku objavio na svojim internetskim stranicama , navevši da je odluka donesena jednoglasno uz izuzeće suca Davora Krapca na njegovu inicijativu.

Policija je jutros po Josipa Perkovića došla u njegov dom na Pantovčaku i odvezla ga u civilnom automobilu.

- Policija je po Perkovića došla negdje oko 10 sati i odvela ga u nepoznato, a do mene su stigle neslužbene informacije da bi ga hrvatska policija njemačkim kolegama mogla predati poslijepodne u zagrebačkoj Zračnoj luci odakle bi redovnom Lufthansinom linijom otputovao u Muenchen, kazao je Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo. Perkovićev odvjetnik zakazao je konferenciju za novinare u 15 sati u svojem odvjetničkom uredu.

U Njemačkoj će Perkovićevu obranu preuzeti minhenski odvjetnik Sepp Jorg Zoglmann. Nobilo je kazao da će i on za nekoliko dana otputovati u Njemačku s dokaznim materijalima i pridružiti se obrani Perkovića, kojega njemačko pravosuđe traži zbog upletenosti u ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine u blizini Muenchena.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić jučer je kazao kako su vlasti u Njemačkoj zaprimile obavijest da su hrvatski sudovi pravomoćno udovoljili njihovu EUN-u za Perkovića, nakon čega su njemački policajci odmah krenuli u Hrvatsku.

- Danas stižu kolege iz Njemačke, iz njihova odjela S.I.Re.N.E. Dolaze na dogovor s hrvatskom policijom o detaljima predaje. Ne želim vas krivo informirati, ali mislim da pitanje dogovora ide u sljedećim danima. Danas dolaze na dogovor pa pretpostavljam da nikakve žurnosti nema da se predaja danas mora dogoditi - rekao je jučer Ostojić, napominjući da policija ne može čekati nikakvu daljnju odluku suda, osim ako Ustavni sud prije predaje Perkovića ne donese privremenu mjeru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:35