JEDAN DRUKČIJI VOJNI MIMOHOD

FOTO: OTKRIVAMO TAJNE BRUTALNE OBUKE HRVATSKIH KOMANDOSA Ganjali su ih psi, hranili su ih ličinkama, nisu spavali po 80 sati...

Nakon pola godina zahtjevne obuke sedamdeset kandidata, najelitnija postrojba HV-a ima deset novih članova
 Tomislav Krišto/CROPIX

Punih su šest mjeseci “pišali krv”. Ganjali su ih psi, tjednima su se po šumama hranili ličinkama. Bacani su u hladnu vodu, nisu spavali po 80 sati, zarobljavani su i ispitivani najgrubljim zamislivim metodama. A čemu sve to? Zato da bi u ruku ponosno uzeli značku commando. Značku koja znači da si dio najelitnije postrojbe Hrvatske vojske Zapovjedništva specijalnih snaga. Na početku ih je bilo 70, a u srijedu navečer u vojarni “Josip Jović” u Udbini samo su njih desetorica u ruku dobila commando značku kao dokaz da su prošli najzahtjevniju obuku u Hrvatskoj vojsci.

‘Vi ste elitno društvo’

U srijedu navečer nakon završetka obuke u vojarni “Josip Jović” u Udbini su stali pred svog zapovjednika brigadira Pericu Turaliju. “Uspjeli ste doći do kraja jedne od najtežih obuka za ulazak u Zapovjedništvo specijalnih snaga. Vi ste najbolji od najboljih, dio elitnog društva koje ima posebnu odgovornost prema Oružanim snagama”, poručio je brigadir desetorici hrvatskih komandosa. Njihov ulazak u elitno društvo obilježava se na specifičan način, kakav drugi pripadnici Oružanih snaga nemaju priliku doživjeti. Svečanost završetka obuke počinje pod okriljem noći. Pod punim naoružanjem s borbenim rancem na leđima čekaju da krenu na zborno mjesto. Lica su im prekrivena maskirnim bojama. Ali ni boja ne može sakriti umor koji im se “cijedi iz očiju”. Neobrijani i nestrpljivi čekaju da krenu. Da ih se prozove i da čuju tu riječ: “Čestitam”.

Kamena lica

Prema zbornom mjestu dolaze trčeći. “Dobra večer, domovino, jel si spreman, vojničino...”, ori se iz njihovih grla dok prilaze mjestu inicijacije u redove komandosa. Tamo su već zapaljene vatre, stasiti zapovjednik s ponosom čeka svoje nove zelene beretke. Prvo slijedi commando molitva, a nakon toga dvojica vojnika pale zemlju bakljama. Iz zemlje jedno po jedno izlazi slovo c..o..m..m..a...n..d..o... Izgleda pomalo mistično. Oni kamenih lica sjede iza tih slova. Ali u njima sigurno gori ponos. “Uspjeli smo!” Dok sjede iza plamtećih slova desetorici kroz glavu zasigurno prolazi sve ono što su prošli da bi zaslužili naći se sada ovdje. Sve ono trčanje, izgladnjivanje, puzanje, potapanje, konstantno iscrpljivanje, nespavanje, psihološko iscrpljivanje... “Najlakši je dan bio jučer”, izreka je američkog SEAL-a. To se može primijeniti i na hrvatske komandose koji mogu stati uz bok britanskih SAS-ovaca i američkih SEAL-ovaca.

Prozivaju ih jednog po jednog. Dobivaju diplomu i ono najvrednije - značku. Lokalni svećenik udijelio im je krunicu i malu repliku udbinske crkve. Vraćaju se na svoja mjesta. Ceremonija je završila. Odlaze šutke. Ali proslava tek slijedi. Smjet će zapaliti cigaretu, popiti piće. Napokon će dobiti svoje mobitele i javiti svojim najbližim da su uspjeli. Saznat će sve što se događalo u svijetu i okolici tijekom posljednjih šest mjeseci.

Bolje nego lani

Zapovjednik brigadir Perica Turalija zadovoljan je kvalitetom novih vlasnika zelene beretke. Tvrdi kako je prolazak jednog na deset kandidata jako dobar rezultat. U odnosu na prošlu godinu Oružane snage dobile su tri komandosa više.

Prema njegovim riječima, najviše njih otpada u prvoj fazi obuke. Tada se vidi tko je tu zbog avanturizma i prečestog gledanja akcijskih filmova, a tko jer stvarno želi biti koma.

Za nove komandose sad počinje specijalistička obuka. “Svi su pozvani, rijetki su odabrani”, geslo je hrvatskih zelenih beretki. Njih desetorica su na početku novog puta...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 03:59