EKSTREMNI UVJETI

FOTO: ORKAN NA JADRANU Brodovi su se jedva probijali kroz oluju, jugo će puhati još jače, brže od 100 km/h

Meteoalarm je objavio niz upozorenja zbog ciklone koja je već izazvala vremenski kaos
 CROPIX

Južina koja je zapuhala u većem dijelu Hrvatske, a posebice u priobalju, mnoge je oneraspoložila, a izazvala je i probleme u pomorskom prometu. Prema izvješću Hrvatskog autokluba, u kasnim je poslijepodnevnim satima trajektni promet bio prekinut na linijama Brestova-Porozina, Lopar-Valbiska, Biograd-Tkon, Šibenik-Zlarin-Kaprije-Žirje, Zadar-Bršanj-Rava-Mala Rava, Sumartin-Makarska i Dubrovnik-Lopud-Suđurađ.

U prekidu su bile i brodske linije Mali Lošinj-Unije-Susak i Zadar-Iž-Rava te katamaranske Novalja-Rab-Rijeka, Zadar-Mali Iž-Veli Iž-Rava-Mala Rava, Zadar-Rivanj-Sestrunj-Božava–Zverinac, Split-Bol-Jelsa, Split-Hvar-Korčula, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli i Split-Vis.

Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, za četvrtak je najavljeno promjenjivo, na većem dijelu Jadrana i u području uz njega pretežno oblačno, a samo će u Slavoniji prijepodne još prevladavati sunčano.

Kiše i pljuskova, ponegdje izraženijih uz grmljavinu bit će na Jadranu, u Gorskome kotaru, Lici te unutrašnjosti Istre i Dalmacije. Prolazno malo kiše moguće je danju u središnjim i sjeverozapadnim krajevima, a glavnina kiše u kopnenom području očekuje se u noći na petak.

FOTOGALERIJA: Orkanski udari juga kod rta Planka, jednog od najopasnijih mjesta na Jadranu

Vjetar slab do umjeren, u gorju jak do olujan južni i jugoistočni, na Jadranu jako i olujno jugo. Iznadprosječno toplo. Jutarnja temperatura od 9 do 14, na Jadranu između 15 i 19, a najviša dnevna uglavnom između 15 i 22°C.

Meteoalarm je za čitavo priobalje za četvrtak objavio niz upozorenja. Za područje Istre i sjevernog Primorja narančasta je uzbuna objavljena zbog moguće obilne kiše, koje bi po četvornom metru moglo biti i do 80 litara. Žuta upozorenja vrijede zbog moguće grmljavine te olujnih udara juga, čija bi brzina mogla dosegnuti 65 kilometara na sat. Ista su upozorenja objavljena i za dalmatinsko zaleđe.

FOTOGALERIJA: Jadrolinijini trajekti jedva se probijali kroz uzburkano more

Na području srednje i južne Dalmacije vrijedi žuta uzbuna i to zbog grmljavinskih pljuskova i juga koje bi moglo puhati do 110 kilometara na sat.

Žuto je upozorenje objavljeno i za područje Gorskog kotara i Like.

Prema Meteoalarmu, narančasta uzbuna znači da je vrijeme opasno. 'Neuobičajene vremenske prilike su prognozirane. Šteta i ljudske žrtve su moguće. Budite oprezni i redovno se informirajte o očekivanim meteorološkim uvjetima. Budite svjesni rizika koji je neizbježan. Slijedite uputstva dana od strane vaših državnih tijela', savjetuju u Meteoalarmu.

Žuto upozorenje znači da je vrijeme potencijalno opasno.

Do kraja tjedna zadržat će se promjenjivo i razmjerno toplo vrijeme. U kopnenom području povremeno će biti kiše, glavnina na prijelazu od četvrtka na petak i u subotu poslijepodne, a obilnija se očekuje samo u gorju. Vjetar u petak još povremeno umjeren južni i jugoistočni, zatim slab.

Na Jadranu većinom umjereno ili pretežno oblačno povremeno s kišom i pljuskovima, u petak mjestimice obilnom uz grmljavinu. Jugo u petak jako do olujno, zatim će slabiti. Temperatura od petka malo niža, a na Jadranu bez znatnije promjene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:27