CRVENI ALARM

FOTO: OLUJNI VJETAR, PLJUSAK I TUČA Kaos zbog nevremena: U Zagrebu poplavljene ceste i podrumi

Zagrebački vatrogasci su odradili više od 40 intervencija, a jako nevrijeme pogodilo je i Karlovac
 Bruno Konjevic / CROPIX

ZAGREB - Jako grmljavinsko nevrijeme praćeno pljuskovima pogodilo je u noći s utorka na srijedu zagrebačko područje.

Zagrebački vatrogasci su zbog nevremena koje je jutros zahvatilo Zagreb, odradili više od 40 intervencija, uglavnom su ispumpavali vodu iz objekata ili s prometnica, uklanjali stabla ili pomagali kod prometnih nesreća.

Od 7 sati na terenu su pripadnici zagrebačke Javne vatrogasne postrojbe i 15 dobrovoljnih vatrogasnih društava (DVD) s područja grada, koji ispumpavaju vodu u novozagrebačkom naselju Botinec, u naselju Trnje te na području Sesveta u Sesvetskom Kraljevcu.

Intervencije su u tijeku, a na čekanju je više od 30 ispumpavanja, izvijestili su iz gradskog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

Prema informaciji zagrebačke policije, podvožnjak na Miramarskoj plivao je u pola metra vode, na Vukomeričkoj je nakratko bio prekinut promet, javlja HRT .

Mještani zagrebačkog naselja Botinec tvrde da su deseci kuća poplavljeni i sami ispumpavaju voda iz podruma kuća

Iz Zagrebačkog električnog tramvaja (ZET) su javili da je u tijeku normalizacija tramvajskog prometa prema Dupcu, i da tramvajske linije 4 i 11 koje su vozile skraćene do Dubrave, zbog oštećenja kontaktne mreže u Dupcu, od 9,47 sati prometuju redovito.

FOTOGALERIJA: Nevrijeme u Zagrebu

Također oko 8,15 sati ponovno je uspostavljen redoviti promet na tramvajskim linijama 12, 13, 14 i 17, koje su prometovale preusmjereno zbog kvara tramvaja na raskrižju Savske ceste i Vodnikove.

Crveni alarm oglašen je za područje Istre i sjevernog Jadrana zbog čega su treba biti posebno oprezan jer je vrijeme opasno po život, a moguće su velike štete i nezgode.

Jako grmljavinsko nevrijeme praćeno olujnim vjetrom, tučom veličine lješnjaka, a potom i kišom pogodilo je jutros oko 7 sati i šire karlovačko područje.

FOTOGALERIJA: Nevrijeme u Karlovcu

U gradu je srušeno nekoliko stabala, a velike količine na prometnicama su stvorile lokve i bujica. U rubnim dijelovima grada zbog pada stabala i granje na elektroinstalacije, dolazilo je do nestanke električne energije.

Iz karlovačkog ureda Centra 112 izvjestili su da se uslijed nevremena urušilo i nekoliko krovova. U tijeku je sanacija, a na terenu su sve raspoložive vatrogasne ekipe.

Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu Hrvatske, a zbog povremenih jakih pljuskova i velike količine vode na kolniku treba voziti vrlo oprezno, magla smanjuje vidljivost i usporava vožnju mjestimice u Lici i na autocesti A1 od tunela Mala Kapela do čvora Žuta Lokva, izvijestio je jutros Hrvatski autoklub.

Vozače se upozorava da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.

Na autocesti A1 kroz tunel Grič vozi se dvosmjerno, jednom tunelskom cijevi, a jednim trakom, usporeno kroz tunel Brinje u smjeru Zagreba i Plasina u smjeru Dubrovnika.

Danas od 11 do 12 sati bit će zatvoren granični prijelaz Stara Gradiška.

Za sav promet, zatvoren je granični prijelaz Sveti Martin na Muri.

Trajekti i katamarani plove prema redu plovidbe.

Kiša u obilnijim količinama pada i u Gorskom kotaru te središnjoj Hrvatskoj, a najmanje oborina očekuje se u južnoj Dalmaciji.

Do kraja tjedna će se u većini krajeva zadržati slično vrijeme. I dalje će biti promjenjivo i nestabilno s kišom ili pljuskovima te grmljavinom, Temperature će i dalje biti u padu.

Za vikend se očekuje razvedravanje te bi trebalo biti suho i sunčanije.

Jako grmljavinsko nevrijeme u Bujštini, na području Rijeke i Gorskog kotara

Jako grmljavinsko nevrijeme praćeno obilnom kišom pogodilo je noćas sjeverozapadnu Istru, poglavito Bujštinu i područje Umaga, a vrlo jaka kiša jutros je padala i na širem području Rijeke i Gorskog kotara, prouzročivši probleme u prometu i plavljenje objekata.

Prema podatcima regionalnog meteorološkog portala Istramet, meteorološka postaja zabilježila je u posljednja 24 sata na Bujštini čak 157 milimetara (mm) kišnih padalina po metru četvornom.

I ostale meteorološke postaje u okolici zabilježile su vrlo obilnu kišu. U umaškoj marini tako je palo 84 mm, a u Bujama 66 mm.

Obilna kiša pala je i na sjeveru Istre (Vrh 46 mm), ali i lokalno na Kvarneru (Hreljin 64 mm).

Prema podacima umaške vatrogasne postrojbe zbog obilnih kiša na području Umaga i Buja tijekom noći i jutra evidentirano je više intervencija vatrogasaca u ispumpavanju podruma i garaža. Noćas između 2 i 4 sata umaški vatrogasci zaprimili su 15 dojava o poplavama podruma dok su na užem području Umaga vatrogasci intervenirali u 11 slučajeva.

Materijalnu štetu tek treba procijeniti. Do kraja dana u Istri se očekuje nastavak nestabilnog vremena uz čestu kišu, pljuskove i grmljavinu.

Iznimno jaka kiša pala je jutros i na širem području Rijeke i Gorskog kotara, te uzrokovala poplave i probleme u prometu.

Uz grmljavinsko nevrijeme palo je čak 159 litara po četvornom metru u Delnicama, u Crnom Lugu 75, a u Rijeci je palo 59 litara.

Zbog vode na kolniku je zatvoren ulaz i izlaz s autoceste Rijeka-Zagreb kod Ravne Gore, a poplavljen je podvožnjak kod autoceste kod naselja Lučice blizu Delnica.

Poplavljene su brojne kuće i gospodarski objekti u svim dijelovima Gorskog kotara, dječji vrtić Orepčići u Kraljevici, Pomorska škola u Bakru te nekoliko kuća u Bakarcu.

Vatrogasci interveniraju po pozivima na svim lokacijma, uglavnom crpeći vodu iz poplavljenih zgrada, među kojima su i neki podrumi i prizemni prostori u Rijeci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 00:24