POVIŠENI TONOVI

FOTO Održana HITNA sjednica Nacionalnog vijeća HDZ-a: Kosor ušla u svađu s Milinovićem i Hebrangom

Nazočni sa sjednice kažu kako se Milinović bunio i protiv dnevnog reda sjednice, ali i protiv usvajanja zaključaka zbog čega je i došao u sukob s Kosor
Zagreb,200312.Sredisnjica HDZ-a.Danas je u prostorijama sredisnjice HDZ-a odrzana sjednica nacioalnog vijeca.Vijece je raspravljalo o unutarstranackim izborima i drugim stranackim pitanjima.Na fotografiji: Darko Milinovic.Foto: Damir Krajac / CROPIX
 Damir Krajac / CROPIX / KRAJAC DAMIR

NOVO 21:52 >>>>>> - Na sjednici Nacionalnog vijeća dogovorili smo da se osnuje radna skupina sastavljena od pravnika i članova Visokog časnog suda koja bi trebala donijeti tumačenje Statuta i svih dokumenata vezanih za Sud i Statut stranke – izjavila je predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor nakon četverosatnog sastanka u središnjici. Dodala je kako će radnu skupinu pozvati da to učini do kraja tjedna.

- To tumačenje bit će potom poslano kao naputak u sva tijela stranke na terenu - najavila je Kosor koja je predložila i da se na svim stranačkim razinama razmotri dosadašnji tijek unutarstranačkih izbora.

- Konstatirali smo da je bilo nekih nepravilnosti, ali da se one uklanjaju. Također smo se zauzeli za dosljedno poštivanje Statuta – istaknula je Kosor.

Ovakva odluka je donešena jer je bilo mnogo prigovora s terena, a radna skupina uskoro će razmotriti i sve sporne slučajeve koji su u zadnje vrijeme podigli prašinu u javnosti. Primjerice, slučaj isključenja Jerka Rošina iz HDZ-a, potom neregularne upise u stranku i slično. Iako se na sjednici Nacionalnog vijeća nije posebno raspravljalo o slučaju Rošin, nego se govorilo općenito o nepravilnostima, doznajemo da su obje odluke – i ona Visokog časnog suda o vraćanju Rošina u stranku, ali i odluka splitskog Županijskog odbora o njegovu izbacivanju iz stranke praktički poništene.

Naime, prilikom isključenja došlo je do pogreške jer je takvu odluku trebao donijeti splitski Gradski odbor, a ne Županijski odbor HDZ-a, pa je samo isključenje neregularno. Tako ispada da je Rošin, zapravo, stalno bio član stranke bez obzira na igre koje su se plele oko njegova imena.

No, to je na sjednici Nacionalnog vijeća samo dano na znanje članovima, dok bi se o slučaju Rošin, kažu u HDZ-u, tek trebalo raspravljati, ali da se neće donositi nikakva odluka. Jedan od prigovora na sjednici, doznajemo, bio je i taj da je Časnom sudu navodno istekao mandat, a da to nitko nije ni znao. Novi naputak radne skupine ubuduće bi trebao spriječiti ovakve probleme.

Na sjednici je, navodno, ponovno došlo do povišenih tonova između šefice stranke Jadranke Kosor i njenog protukandidata i stranačkog zamjenika Darka Milinovića, ali i Andrije Hebranga. Milinović je i prije sjednice protestirao kazavši kako članovi nisu obaviješteni o čemu će biti riječi.

- To sve šteti ugledu stranke i ovakav polutajni dnevni red trebao bi biti prošlost HDZ-a, kazao je Milinović i dodao kako se prije Nacionalnog vijeća trebala održati i sjednica Predsjedništva stranke, ali da se to nije dogodilo. Nazočni sa sjednice kažu kako se Milinović bunio i protiv dnevnog reda sjednice, ali i protiv usvajanja zaključaka zbog čega je i došao u sukob s Kosor. No, na kraju je ipak sve usvojeno.

Kosor je kazala i kako će se ubuduće sjednice Predsjedništva HDZ-a održavati svaki tjedan.

20:34 >>> Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor kazala je večeras da su se na sjednici Nacionalnog vijeća stranke dogovorili o formiranju radne skupine koja će donijeti tumačenja Statuta i svih dokumenata vezanih uz Visoki časni sud ali i Statut HDZ-a.

"Radna skupina će do kraja tjedna pozvati Visoki časni sud da, bez govora o bilo kojem imenu i prezimenu, donese tumačenja Statuta i svih dokumenata vezanih uz rad Visokog časnog suda, ali i Statuta HDZ-a. To će kao naputak biti poslano u sva tijela stranke na terenu", rekla je Kosor nakon četverosatne sjednice Nacionalnog vijeća.

Predsjednica HDZ-a kazala je da su na sjednici analizirali dosadašnji tijek unutarstranačkih izbora, da je predložila ponovno sazivanje sjednica županijskih odbora HDZ-a te da se na svim stranačkim razinama razmotri tijek unutar stranačkih izbora.

"Konstatirali smo da je bilo nekih nepravilnosti, ali da se one uklanjaju. Zauzeli smo se i za dosljedno poštivanje Statuta HDZ-a", kazala Kosor.

Najavila je da će se ponovno sastati idući tjedan kada će razmatrati prijedloge i inicijative koje će uputiti vladajućoj koaliciji i Hrvatskom saboru.

Na novinarski upit negirala je da je na sjednici bilo govora o Fimi mediji.

Zamjenik predsjednice HDZ-a i kandidat za predsjednika stranke Darko Milinović nakon sastanka novinarima je izjavio da su donijeli zaključke u interesu stranke te su za svaki tjedan dogovorili održavanje sjednica Predsjedništva stranke. Negirao je da je na sjednici bilo riječi o Jerku Rošinu.

------------------------------------------------------------------

16:19>>>>>>>>> Nacionalno vijeće HDZ-a počelo je poslijepodne izvanrednu sjednicu na kojoj bi trebalo biti riječi o Statutu stranke, no o čemu će se točno raspravljati, nije se moglo doznati.

Zamjenik predsjednice HDZ-a i kandidat za predsjednika Darko Milinović prije početka izvanredne sjednice Nacionalnog vijeća rekao je da ni on ni hrvatska javnost nisu obaviješteni o tome što će biti na dnevnome redu, osim da će biti riječi o "autentičnom tumačenju poslovnika". Dodao je da se prije sjednice Nacionalnog vijeća trebala održati sjednica Predsjedništva HDZ-a, no to se nije dogodilo.

Na novinarski upit ljuti li ga to, Milinović je odgovorio je kako to nije dobro za tako veliku stranku kao što je HDZ te da je i interes javnosti usmjeren prema stranačkim izborima. "To sve šteti ugledu stranke i ovakav polutajni dnevni red trebao bi biti prošlost HDZ-a", rekao je Milinović.

Na upit može li Nacionalno vijeće mijenjati Statut, podsjetio je da to može samo sabor HDZ-a.

Član Nacionalnog vijeća Andrija Hebrang rekao je novinarima da će na sjednici biti riječi o jednoj točki Statuta koji ima 67 točaka, a ni on nije znao reći o kojoj je točki riječ.

Na sjednicu Nacionalnog vijeća stigla je većina njegovih članova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:41