UZBUNA U LETOVANIĆU

FOTO: NOVE POPLAVE Nakon probijanja nasipa, voda ugrožava kuće

 Mate Piškor / CROPIX / Mate Piškor / CROPIX

SISAK - Letovanić je ponovo poplavljen, drugi put ove godine. Zaobalna voda rijeke Kupe te vode iz nabujalog Obedskog kanala i ribnjaka poplavile su velike poljoprivredne površine, te ugrozile više kuća u Letovaniću.

'Pokušali smo zaustaviti nadiruću vodu gradnjom zečjeg nasipa na području Škofačeve ulice, ali uzalud. Nismo imali dovoljno pijeska, a voda je prebrzo nadirala, jer glavni nasip, stotinjak metara dalje, nije popravljen od prošle poplave. Na njemu su ostale samo vreće s pijeskom obrasle korovom i žbunjem. Voda je iznad toga nasipa preko pola metra i prodire prema Letovaniću', objasnio nam je mještanin Drago, koji nas je svojim čamcem odvezao do mjesta probijanja nasipa.

Pojašnjava kako razmjeri poplave nisu kao proljetni, kada je većina kuća u mjestu bila pod vodom. No, Letovanci su ljuti jer ništa nije učinjeno da se vodoobrambeni sustav nadogradi te da se podignu nasipi i očiste kanali. Ljut je i načelnik općine Lekenik Ivica Perović, koji nam je u ponedjeljak prijepodne, nakon probijanja zečjeg nasipa, izjavio kako ga nadležne službe tri mjeseca šeću od vrata do vrata, te da država i Hrvatske vode nisu ništa napravile da se nasipi urede, a kanali očiste.

U Škofačevoj ulici, u Letovaniću, voda je viša od pola metra, probijeni zečji nasip u cijelosti je pod vodom, a najgore je što voda u Letovaniću i dalje raste, iako je Kupa uzvodno od Letovanića u opadanju. Mještane je strah novih kiša, koje će prema prognozi od srijede biti vrlo obilne. Tri velike pumpe vodoprivrede, kapaciteta svaka po 300 litara vode u sekundi, i dvije manje traktorske pumpe neprekidno prevlače vodu iz nižih dijelova Letovanića i tako za sada sprečavaju novu tragediju u mjestu koje se još nije oporavilo od proljetnih poplava, kada je većina kuća bila pod vodom.

'Ukupno smo na području općine Lekenik imali više od 500 kuća pod vodom', pojasnio je načelnik Perović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 03:56