KONČAROV SIN ODGOVARA

FOTO Nenad Končar: Slavko Linić bi promijenio mišljenje o nama da nas upozna. Došli smo s novim partnerom i poslovima

Končari, jedini ponuđači za privatizaciju tri hrvatska škvera, u srijedu ujutro obišli su brodogradilište u Kraljevici, 3. maj te lokaciju Peškera zajedno sa svojim partnerima
Rijeka, 140312.Nenad Koncar, sin poduzetnika Danka Koncara i direktor Jadranskih ulaganja, oko 13 sati stigao je u brodogradiliste 3. maj. Nakon izjave za okupljene novinare na zapadnom ulazu, uputio se na sastanak s Upravom brodogradilista.Foto: Tea Cimas / Cropix
 Tea Cimas / CROPIX

RIJEKA - Vjerujemo da bi Slavko Linić promijenio mišljenje o nama kada bi nas upoznao, komentirao je direktor Jadranskih ulaganja Nenad Končar, sin poduzetnika Danka Končara, nedavni istup ministra financija koji ih je proglasio neodgovornim partnerima u privatizaciji brodogradilišta. Za sada, kaže Končar, nema naznake da će doći do sastanka s Linićem.

Končari, jedini ponuđači za privatizaciju tri hrvatska škvera, u srijedu ujutro obišli su brodogradilište u Kraljevici, 3. maj te lokaciju Peškera zajedno sa svojim partnerima iz njemačke tvrtke SIAG. Plan im je, kako je potvrdio Končar, kapacitete škverova iskoristiti za izgradnju stupova i temelja stupova za vjetroelektrane na moru, kao i specijaliziranih brodova za te vjetroelektrane.

- Došli smo s našim partnerom iz Njemačke s novim poslovima za 3. Maj. Radi se o gradnji objekata na moru, a posla bi moglo biti za sljedeće tri godine - rekao je Nenad Končar.

Na pitanje kada bi mogli biti realizirani ti poslovi, Končar je odgovorio da se nada da će to biti što prije, no da trenutak potpisivanja ugovora ne ovisi o njima.

- Stojimo iza naše tri ponude koje su u ukupnom iznosu od 183 milijuna eura - kazao je direktor Jadranskih ulaganja, a to se odnosi na petogodišnja ulaganja u brodogradilišta 3. Maj, Kraljevicu i Brodotrogir.

Što se tiče bankovnih jamstava, Končar kaže da su ona bila natječajna kategorija.

- U međunarodnom natječaju za sva tri škvera tražilo se od ponuditelja da osigura određena jamstva. S druge strane, Republika Hrvatska treba dati određena jamstva da su sve informacije koje su nam dane tijekom „due diligancea“ točne - rekao je Nenad Končar.

Na pitanje što je s najavljenim otkazima radnicima škverova, Končar je vrlo diplomatski odgovorio da restrukturiranje koje je napravljeno prije dvije godine, s obzirom na promjene na tržištu, možda nije dovoljno.

- U kojem obliku će to biti, to je pitanje pregovora između sindikata, nas, lokalne samouprave i Vlade. Ali, da je potrebno dublje restrukturiranje, to je apsolutno jasno. U tom smislu, jasno je da su potrebne dokvalifikacije ili prekvalifikacije za određena zanimanja. Kao što vidite, idemo u posao s pučinskim elektranama i nekim ljudima koji sebe ne mogu naći u tome mora biti ponuđena stimulativna otpremnina - rekao je Nenad Končar, koji nije htio komentirati o kojim bi se preciznim brojkama ovdje radilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:34