OBLJETNICA OSLOBOĐENJA MILJEVCA

FOTO Milanović: 'Ja bih sada trebao stajati na suncu a vi u hladovini, jer da nije bilo vas, ne bi bilo niti mene kao premijera Hrvatske'

Drinovci na Miljevcima, 210612.Proslava 20 godina od oslobodjenja Miljevaca u Domovinskom ratu.Proslavi su nazocili premijer Zoran Milanovic, ministri Ranko Ostojic, Ante Kotromanovic, Predrag Fred Matic nacelnik GS OS i general Drago Lovric.Na slici: general Fuzul i premijer Milanovic.Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
 Niksa Stipanicev / CROPIX

MILJEVAC - Ratni pobjednici, poštovanje i respekt riječi su s kojima vam se jedino mogu obratiti, kazao je premijer Zoran Milanović u svome obraćanju postrojenim pripadnicima ratnih postrojbi 113. i 142. brigade HV-a na obljetnici 20 godina od vojne akcije oslobođenja Miljevaca.

- Kada sam prije 20 godina na današnji dan čuo za vaš ratni podvig nisam mogao vjerovati da je to tada jednostavno bilo moguće. Bio je to vaš genij trenutka na iznimno nesnosnoj vrućini kao danas i ja bih sada trebao stajati na suncu a vi u hladovini, jer da nije bilo vas, ne bi bilo niti mene kao premijera Hrvatske. Platili ste skupi put do slobode i moja je obveza da ono za što ste se vi borili sprovedem u djelo i da imamo Hrvatsku kao suverenu i pravnu državu dostojanstvenog življenja i pravednog rada svih njenih građana. To je moja zadaća na račun vaše hrabrosti i držim da ću je sprovesti. Živjeli i hvala vam na svemu, zaključio je Milanović, inače prvi hrvatski premijer koji je do sada nazočio obljetnici Miljevačke bitke.

Uz premijera Milanovića kojemu je ovo bilo prvo ovakvo obraćanje pripadnicima HV-a u svome mandatu, obljetnici prve napadne akcije hrvatske vojske u Domovinskom ratu bili su izaslanik predsjednika RH general Mladen Fuzul i načelnik stožera OS RH general Drago Lovrić, ministar obrane Ante Kotromanović, ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić,ministar MUP-a Ranko Ostojić, te Franko Vidović kao izaslanik predsjednika Sabora Borisa.

Osim visokog državnog izaslanstva obljetnici su nazočili župan šibensko-kninski Goran Pauk, gradonačelnik Drniša Ante Dželalija i gradonačelnica Knina Josipa Rimac.

Prijavak generalu Fuzulu pred ostrojenim pripadnicima podnio je pukovnik Željko Nakić, i sam učesnik bitke, dok su o samom značaju akcije govorili brigadir Krunoslav Mazalin, tadašnji operativni zapovjednik akcije, načelnik stožera OS general Drago Lovrić i također branitelj šibenko-kninski župan Goran Pauk.

Tom prigodom general Lovrić je u ime predsjednika RH i zapovjednika Hrvatske vojske Ive Josipovića uručio svečanu plaketu brigadiru Mazalinu nakon čega su obitelji poginulih, te potom premijer sa ministrima položili vijence ispod spomen križa kao i mnogobrojne delegacije.

Akcija oslobođenja Miljevaca, u ljeto 1992. godine, bila je prva veća oslobodilačka akcija Hrvatske vojske u Domovinskom ratu. Okupatorske snage razbijene su i poražene već potkraj prvog dana akcije i za svega 48 sati potpuno je oslobođeno svih sedam miljevačkih sela, a neprijatelj je pretrpio velike gubitke. U akciji je poginulo osam branitelja, a ukupno je još devet branitelja poginulo u borbama na Miljevcima od 1991. do 1993. godine. Tijekom Domovinskog rata ubijeno je i osam miljevačkih civila. Tada je oslobođeno 150 četvornih kilometara terena, dok su na poprištu bitke ostala uništena tri tenka i jedan BOV tzv. JNA.

Isti ratnici koji su oslobodili Miljevce predhodno su uspješno odradili teške zadaće na Južnom bojištu. Za transport i odmor pred napadnu akciju tada su imali nešto manje od šest dana. Prešli su rijeku Čikolu i Krku, u tajnosti podignuli drveni ponton,pregazili dva kanjona i izvojevali pobjedu pretežito pješačkim naoružanjem s minimumom protuoklopnih borbenih sredstava.Nakon akcije tada okupirani Drniš bio je prazan, dok se u Kninu odvijala djelomična evakuacija tamošnjeg stanovništva. Bio je to prvi veliki poraz okupatorski snaga u pretežitoj bitci prsa u prsa po čijem je uspješnom modelu poslije „sklapana“ akcija Maselnica.

U akciji su sudjelovale dio postrojbi 113.brigade /4.bojna/ popunjena velikim dijelom pripadnicima iz drniškog kraja,142.drniška brigada,Samostalna kaštelanska satnija „Rizle“, te pripadnici Vojne policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:05