AFERA SIBINJ

FOTO: MESIĆ SVJEDOČIO NA SUĐENJU GENERALU 'Nakon ovoga bi USKOK trebao odustati'

Cijela priča oko Kruljca vezana je uz prijem kod Mesića povodom Dana državnosti 2007. godine
 Vlado Kos / Cropix

OSIJEK - Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić svojim je svjedočenjem na suđenju za aferu „Sibinj“ nastojao opravdati nekadašnjeg zapovjednika Hrvatske kopnene vojske generala Mladena Kruljca, kojemu se skupa sa još petoricom optuženih na Županijskom sudu u Osijeku sudi za malverzacije zemljištem u Općini Sibinj „teške“ 58 milijuna kuna. Kruljca se tereti da je protivno zapovijedi načelnika Glavnog stožera generala Josipa Lucića naložio svojim inženjerijskim postrojbama radove na izgradnji cesta u Zoni malog gospodarstva Općine Sibinj, čime je državni proračun oštetio za tri milijuna kuna.

Cijela priča oko Kruljca vezana je uz prijem kod Mesića povodom Dana državnosti 2007. godine. Tada je naime gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara zatražio od Mesića pomoć u angažiranju vojske za radove u njegovom gradu. Mesić je pozvao Lucića, ovaj Kruljca i dogovoreno je da se to učini u skladu s propisima.

Kruljčeva obrana želi dokazati da se taj razgovor odnosio na šire područje Slavonskog Broda, pa tako i Općinu Sibinj, što je Lucić u svom svjedočenju prošle godine odlučno odbacio. Mesić je pak odgovarajući na pitanje Kruljčeva odvjetnika Branka Šerića rekao kako se „govorilo načelno o lokalnoj samoupravi i ne sjećam se da je Sibinj konkretno spomenut, ali dozvoljavam da je to moguće.“ Nešto kasnije, odgovarajući na pitanja zamjenice ravnatelja USKOK-a Zorke Fumić ponovio je kako se govorilo o lokalnim zajednicama općenito, dok „Sibinj nitko nije spomenuo.“ Bivši predsjednik prepričao je tijek razgovora vođenog na njegovom prijemu.

LUCIĆ: 'Nikada mu nisam izdao zapovijed da koristi vojsku' KRULJAC: 'Dobio sam zapovijed u nazočnosti Mesića!'

- General Lucić je kazao da se to može učiniti u okviru vojne obuke, ali da plan o tome izrađuje general Kruljac, koji je sve to potvrdio, dodavši i kako lokalna zajednica mora platiti višak materijalnih troškova. Lucić je potom rekao da se njega po tom pitanju više ne treba kontaktirati i da se za sve dalje obrati Kruljcu, kojemu je dao uputu da nastavi raditi kako je bilo i do tada, a to se može shvatiti i kao naredba. Duspara nije bio cijelo vrijeme nazočan sastanku - rekao je Mesić, koji je potvrdio tezu Kruljčeve obrane kako se u HV-u izdaju i usmene zapovijedi, kakva je, tvrdi Kruljac, bila i zapovijed koju je dobio od Lucića za radove na području Sibinja.

- Pravilo je pismena zapovijed, ali postoje i usmene zapovijedi. Osobno sam više puta nazočio izricanju takvih zapovijedi, koje su bile i precizne i jasne - kazao je Mesić.

Podsjetimo, Lucić je u svom iskazu rekao kako nikada nije Kruljcu izdao „bilo pismenu, bilo usmenu za upotrebu inženjerijskih snaga HV u radovima u Općini Sibinj. Usmene se u miru iznimno izdaju i to samo u slučajevima elementarnih nepogoda, ali se potom svakako i pismeno potkrijepe.“ Kruljac je takav Lucićev iskaz nazvao neistinitim. Fumić je pak Mesića pitala i o zapovijedanju u HV-u, na što je on odgovorio da ja za to u mirnodopskim uvjetima nadležan Glavni stožer. On pak, kao vrhovni zapovjednik OSRH, nije izdavao zapovijedi, pa tako niti zapovijed da se nešto radi u Općini Sibinj. Za Kruljca je pak rekao da je bio „istaknuti vojnik i savjestan zapovjednik.“

- Nikada mi se nitko na njega nije žalio, pa ni general Lucić. Čak sam stekao dojam da ga je pripremao za svog nasljednika na čelu Glavnog stožera - zaključio je Mesić.

Šerić je pak za medije izjavio kako je Mesić bio njihov krucijalni svjedok te da je potvrdio ono što će obrana istaknuti u završnoj riječi. Dodao je i da bi USKOK nakon Mesićeva svjedočenja trebao odustati od optužbe protiv Kruljca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 07:14