OPUSTOŠENA MLADA ŠUMA

FOTO Lokaliziran požar kod Lokve Rogoznice: Vatra je opasno prijetila kućama

Makarska, 140812.Dim pozara koji gori u mjestu Lokva Rogoznica snimljen iz Makarske. Jaki maestral nosi dim preko planine u zaledje.Na slici: Pozar u Lokvi Rogoznici kod Omisa.Foto: Ivo Ravlic / CROPIX
 Ivo Ravlić / CROPIX / CROPIX

NOVO 08:30 - Požar na otvorenom prostoru na području Lokve Rogoznice – Ruskamen, lokaliziran je jutros, 15. kolovoza u 5.00 sati, priopćeno je iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Požarom je opožareno 50 ha guste mlade borove šume. U gašenju požara sudjelovali su dva protupožarna zrakoplova Canadair, JVP Imotski i Split sa sezonskim vatrogascima, DIP Split, DVD-i Split, Žrnovnica, Solin, Kaštela, Podstrana, Vranjic, Omiš, Kučiće, Gata, Dugi Rat, Mladost, Gomilica, Dugopolje, Vranjic, Klis, Trogir, Slatine, Seget-Vranjica, Marina, i Muć sa ukupno 145 vatrogasaca i 41 vatrogasno vozilo. U tijeku je sanacija požarišta. Tijekom jutra u pomoć gasiteljima upućuje se i jedan helikopter sa uređajem za gašenje.

Vatrogasci i dalje rade na požarištu na području Komina-Kule Norinske. Tijekom jučerašnjeg dana u gašenju požara sudjelovao je jedan protupožarni zrakoplov Canadair, županijske vatrogasne snage, DIP Split, SPVP Pelješac, izvanredna dislokacija iz kontinentalnog dijela RH (Varaždinska županija, Međimurska županija i Krapinsko-zagorska županija) sa ukupno 135 vatrogasaca i 25 vatrogasnih vozila, te 50 pripadnika PP NOS HKoV. Tijekom dana raspušten je veći dio snaga. Na terenu su ostale županijske snage sa oko 50 gasitelja i 10 vatrogasnih vozila, koje su obavljale dežurstvo i sanaciju terena tijekom noći.

-------------------------------------------------------

Vatrogasno operativno središte Divulje primilo je dojave o požarima u Splitsko-dalmatinskoj županiji na području Lokva Rogoznica - Ruskamen te u Zadarskoj županiji na području Suhovara, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS).

Vatrogasno operativno središte Divulje DUZS-a primilo je u 18,20 sati dojavu o požaru na području Lokva Rogoznica - Ruskamen.

Požar je u jednom trenutku zaprijetio i kućama.

- Vatra je bila došla na samo 70 metara od stambenih objekata, no uspjeli smo ih obraniti. Stanje je iznimno opasno jer zbog nepristupačnog terena ne možemo plamen staviti pod kontrolu - kazao je za Slobodnu Dalmaciju nešto prije ponoći Ivan Kuvačić, zapovjednik omiškog vatrogasnog područja.

Požar gase županijske vatrogasne snage - oko 90 vatrogasaca sa 25 vatrogasnih vozila. Na požarište će biti upućena i Državna intervencijska postrojba Split. Požar su iz zraka gasila i 2 Canadaira. Opožarena je borova šuma.

Požar izbio u Suhovarama, još uvijek gori kod Komina

Dojava o požaru u Suhovarama primljena je u 18,50 sati. Požar gase lokalni vatrogasci, a u gašenju su sudjelovala i dva zračna traktora te kanader.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji još se gasi požar na području Komina. S požarišta su povučeni pripadnici oružanih snaga, izvijestio je DUZS. Tijekom noći na požarištu će ostati dežurati 50 vatrogasaca sa 10 vozila. Opožareno je oko 1100 hektara trave, niskog raslinja i šume.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:26