SABORSKA DOGAĐANJA

FOTO Kosor se našla s Karamarkom: Ne mogu vam reći o čemu smo pričali. Ako on želi, neka ispriča

Varate se ako mislite da ću stavljati svoje slike po zidovima. Možda one sa prve pričesti, kaže Karamarko
 Goran Mehkek / CROPIX

NOVO 13:05 >>> Predsjednica Kluba zastupnika HDZ-a i potpredsjednica Hrvatskog sabora Jadranka Kosor potvrdila je novinarima kako se jutros sastala s novoizabranim predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom, no nije htjela reći o čemu su razgovarali.

SPECIJAL>>> NOVI HDZ: TKO JE KARAMARKO? ŠTO ĆE BITI S GUBITNICIMA...

"To vam ne mogu reći. Ako gospodin Karamarko želi o tome nešto govoriti neka vam kaže, ali ja smatram da je to bio razgovor između nas dvoje", naglasila je Kosor ocjenivši kako je to bio "dobar razgovor".

Na novinarski upit, potvrdila je i da je s Karamarkom razgovarala o svom mjestu potpredsjednice Hrvatskog sabora iz redova HDZ-a. "Rekao je da će o tome odlučiti Predsjedništvo HDZ-a", kazala je Kosor.

O tome čini li joj se da će ostati na tom mjestu Kosor je rekla da ga to nije pitala. "To ne bi bilo prilično pitanje za gospodina Karamarka", ustvrdila je.

Novinarima je kazala i kako je prihvatila odluku koju su joj uputili izaslanici na 15. Općem saboru stranke.

„Prihvatila sam odluku koju su izaslanici dali i meni i stranci. Naravno da je to poruka o kojoj moram još malo razmisliti. Dozvolite da je to tako“, rekla je Kosor.

Novi predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko prvi put nakon izbora pojavio se u središnjici stranke. Sa njim u pratnji bili su sadašnji i budući glavni tajnik stranke - Branko Bačić i Milijan Brkić. (Foto: Damjan Tadić / CROPIX)

Na pitanje zašto jutros nije došla na sjednicu svog zastupničkog kluba Kosor je odgovorila protupitanjem – zašto novinari nikada nisu to pitali niti jednog njezinog kolegu protukandidata koji nisu dolazili na sjednice klubova.

Dodala je ipak kako ima zdravstvenih problema te je zbog toga izostala.

Na pitanje hoće li biti 'primopredaje' između nje kao bivše predsjednice i Tomislava Karamarka kao novoizabranog predsjednika Kosor je rekla da primopredaje nema.

"Nema primopredaje jer ne znam što bi to značilo. Primopredaja je logična u Vladi, logično je da ja dočekam premijera Milanovića i da mu predam izvješća o financijskoj situaciji i o tome što smo radili, no ovdje će novi glavni tajnik stranke, kada bude izabran, primiti ono što je važno vezano za financije", pojasnila je Kosor.

Upitana kada će ići u središnjicu stranke Kosor je kazala da ona tamo više nema posla. "Bila sam u ponedjeljak, obavila što sam smatrala što treba", rekla je kratko.

Jadranka Kosor izrazila je zadovoljstvo što se konačno našla s novim predsjednikom stranke Tomislavom Karamarkom. "Nismo popili kavu, ja sam pila kavu, a gospodin Karamarko nije htio piti ništa. O svemu ostalome morate pitati njega i članove Predsjedništva", rekla je Kosor novinarima dodavši kako je sjednica Predsjedništva u petak.

......................................................................................................................

11:29 Tomislav Karamarko jutros se po prvi puta od izbora za šefa HDZ-a pojavio u Saboru - s novom titulom. Jadranka Kosor nije došla na prvu sjednicu kluba zastupnika. Karamarko ju je opravdao da ima problema s ramenom, te kako će se s njom sastati poslijepodne.

No u Saboru se, za razliku od bivše šefice, vidno utučen pojavio Vladimir Šeks.

Jeste li doživjeli najveći poraz u životu?

"Ja se ne osjećam kao da sam doživio poraz nego osjećam da je pobijedila demokracija u HDZ-u jer je 15. Sabor u odnosu na 14 prethodnih, bio na razini najvećih demokratskih standarda."

Je li ovo vaš politički kraj?

"Nije točno da ja nisam član niti jednog stranačkog tijela. Zastupnik HDZ-a po statutu je član Središnjeg odbora.“

Ali, niste izabrani na niti jedno mjesto.

"Nisam izabran, nije to kraj svijeta.“

Klub zastupnika jutros je vodio potpredsjednik Davorin Mlakar, a Karamarko se pojavio kao novi predsjednik stranke.

"Dogovorili smo se oko stavova o današnjoj raspravi, oko dnevnog reda... O daljnjim postupcima, kadrovskim pitanjima, odlučivat će Predsjedništvo krajem tjedna ili početkom sljedećeg“, rekao je Karamarko.

Kada ćete prvi put u Središnjicu?

"To se može već danas dogoditi, ovisi o našem dogovoru u sljedećih sat vremena.“

Zašto se ne javljate gospođi Kosor na telefon?

"U pitanju je nekakva greška. Ja nisam vidio njezin poziv. Imao sam tisuću poziva i poruka raznoraznih. Imam memoriran njezin broj.“

Ne izbjegavate je namjerno?

"Ma ne, predizborne i izborne tenzije su prošle i moraju proći. Moraju naprosto te taštine splasnuti. Ja sam rekao, sve taštine i poraženih i pobjednika moraju biti anulirane, mi smo jaka stranka, pokazat ćemo svojim daljnjim ponašanjem koliko smo jaki, koliko smo ozbiljni, demokratični. Uzmite u obzir da smo imali pet kandidata za predsjednika Općem saboru. Nek se pohvali neka druga stranka da je to prošla i u redu i u miru. Svi smo živi ljudi, svi mi imamo svoje kandidate, svoje favorite, ali mislim da je sve to skupa prošlo jako dobro. Prema tome, nemojte se uopće bojati za budućnost ove stranke. Niti za jedinstvo, već sad na Klubu bila je jako dobra atmosfera, konstruktivna. Mi se vraćamo, rekao bih, u pojačanom intenzitetu ćemo puhat za vratom Vladi koja apsolutno ništa pametno i konstruktivno nije predložila, osim što raspravljamo o izvješćima od prošlih godina i pretprošlih godina. Ali, to više tako neće ići.“

Kosor danas nije došla, kako to tumačite?

"Gospođa Kosor nije bila jer ima problema sa ramenom, jer je bila u ambulanti, kod doktorice.“

Hoćete li vi njoj zahvaliti na čestitci? Ona je vama čestitala putem medija.

"Apsolutno. Mi ćemo se danas i sresti, ja ću joj zahvaliti na čestitci, nema razloga da dođe do bilo kakvih diferencijacija u stranci. Ja sam danas zahvalio ovim ljudima u Klubu, ovom malom uzorku delegata sa Općeg sabora. Zahvalio sam onima koji su bili za mene, ali i onima koji nisu. Kad je pet kandidata onda to ne može biti jedinstvena priča kao u SDP-u, koji su imali jednog kandidata, a hvale se nekakvom demokratičnošću, a imaju postupke koji nemaju veze s demokracijom. Vrlo brzo su se vratili svom starom mentalitetu: ne znam, 13 kandidata, zaokruži trinaest, jedan kandidat, zaokruži jednog.“

Da li ozbiljno računate na gospodina Šeksa?

"To sve ovisi o predsjedništvu, sva važna pitanja, pa tako i ona kadrovskog karaktera, bit će predmet rasprave Predsjendištva i drugih važnih tijela stranke. Naravno da ću kao predsjednik, tamo gdje dolazi do razmimoilaženja, tamo gdjedolazi dolazi do miješanja više različitih mišljenja, biti ja taj koji će presjecati. Ali, svaka će odluka, vjerujte, biti donešena na raspravi stranačkih tijela.“

Najavili ste promjenu politike HDZ-a, može li se očekivati i promjena kadrovske politike HDZ-a?

"Sve je moguće, ja nisam rekao unaprijed ništa. Sve je otvoreno. Naravno da će biti nekih osvježenja, vjerojatno će ljudi respektirati odluke samog Sabora, neki su bili uspješniji, neki malo manje uspješni. Sigurno da će se i to uzimati u obzir. Uzimat će se u obzir i skustvo nekih ljudi. Mi u Hrvatskoj i inače nemamo previše kvalitetnih ljudi.“

Bojite li se stvaranja oporbe u vlastitim redovima?

"Ne, ne, postoji naravno pravo na različita mišljenja, ali kad izađemo iz sobe, onda je mišljenje unisono.“

Kad će biti sljedeći izbori?

"To je futurističko pitanje, a ja nisam raspoložen kao Nostradamus, ali smo rekli načelno, nakon lokalnih izbora da ćemo raditi na novom Saboru, na kojemu će osnovna razlika biti jedan član jedan glas.“

Što će biti s kožnom foteljom u kojoj je sjedila Jadranka Kosor i hoćete li svoje slike vješati po zidovima stranke?

"Ako mislite da ću stavljati svoje slike, varate se, možda one sa prve svete pričesti, krizme, ne znam kakvih sve imam. Naravno, karikiram. Neće biti nikakvih slika po zidovima. Ne znam na koji kožni stolac mislite, ali ili ćemo uvesti sve kožne ili sve plastične, vidjet ćemo što nam je jeftinije.“

Kad ćete se sastati sa Sesvečanom, koji stranku zastupa u postupku Fimi medija?

"Jučer smo već razgovarali, a ovih dana imat ćemo razgovore i o konkretnom procesu. Počeli su svi kontakti, počele su aktivnosti, mislim da je dobro krenulo, moramo samo ovaj formalni dio još posložiti, oko Kluba, Predsjedništva, vidjeti da li će biti kakvih kooptiranja.“

Zar nije kooptiranje ukinuto?

„Nije, imamo pravo.kooptirati tri ili četiri člana“, rekao je Karamarko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:18