PRISEGA PREDSJEDNICE

FOTO: KOLINDA PRISEGNULA 'Jedna sam od vas! Vjerujem u te, zemljo moja Hrvatska!'

Kolinda Grabar Kitarović pred predsjednicom Ustavnog suda prisegnula je za predsjednicu
 Damjan Tadić/Cropix, Goran Mehkek/Cropix

13:01 Predsjednica se s Markova trga zaputila prema Kamenitim vratima, odakle će otići u palaču Dverce gdje će biti organiziran svečani ručak za brojne uglednike. U Dvercu će Grabar Kitarović održati i niz bilateralnih susreta s predsjednicima i premijerima koji su došli na inauguraciju.

12:55 Završnim prizorom iz opere 'Ero s onoga svijeta' ceremonija na Markovom trgu privodi se kraju.

12:49 Na Markovom se trgu nastavlja predviđeni program, pjesmom 'Ljubim te do bola' u izvedbi Radojke Šverko.

12:42 'Mi smo pobjednički narod, postojan narod, vrijedan narod. Nema toga što mi ne možemo postići kad smo jedinstveni. Vjerujem u te, zemljo moja Hrvatska!', zaključila je govor Kolinda Grabar Kitarović.

SVEČANA PRISEGA Ovdje u cijelosti pročitajte inauguralni govor Kolinde Grabar Kitarović

12:39 'Moj će mandat posebice biti posvećen mladima. Moramo im otvoriti prostor u gospodarstvu, politici i društvenom životu. Moramo im dati posao. Neka se čuje njihov glas', rekla je još u govoru Kolinda Grabar Kitarović.

Pogledajte prisegu

12:34 'Hrvatska je miroljubiva zemlja i nikada nikome neće biti prijetnjom, no suvremeni svijet donosi sasvim nove izazove, poglavito rastući međunarodni terorizam. Snažne oružane snage jamac su stabilnosti i čuvar demokratskih vrijednosti. S ovog mjesta pozdravljam naše vojnikinje i vojnike, časnice i časnike u Afganistanu i mirovnim misijama diljem svijeta', rekla je predsjednica i pozvala na nacionalno jedinstvo oko strateških pitanja.

12:28 'Naš strateški nacionalni interes moraju biti nova radna mjesta. Moramo napokon shvatiti kako nova radna mjesta ne stvara država, već privatna inicijativa, odnosno poduzetnici', kazala je predsjednica i Vladu pozvala na uklanjanje antipoduzetničke klime.

12:25 Predsjednica se zahvalila i svojim prethodnicima Ivi Josipoviću i Stjepanu Mesiću, na što se Markovim trgom prolomilo negodovanje dijela okupljenih. Predsjednica se založila protiv ideoloških podjela i pozvala na Tuđmanovu ideju pomirbe kao model 'novog hrvatskog zajedništva'.

12:21 Počeo je inauguralni govor. 'S neizmjernim ponosom, ali istodobno svjesna velike odgovornosti, preuzimam dužnost hrvatske predsjednice', rekla je predsjednica i zahvalila se braniteljima i Franji Tuđmanu, nakon čega se Markovim trgom prolomio veliki pljesak.

TKO JE NOVA PREDSJEDNICA HRVATSKE Životni i politički put Kolinde Grabar Kitarović

'Hrvatice i Hrvati, građanke i građani Hrvatske! Vi ste mi ukazali povjerenje i vama ću polagati račune! Bit ću vaš glas, bit ću vaša predsjednica. Jedna sam od vas i dat ću sve od sebe da Hrvatsku učinimo bogatom državom, iz koje mladi neće odlaziti, u kojoj će se više rađati nego umirati, gdje će naši ljudi u zlatnoj životnoj dobi uživati plodove svoga rada', rekla je.

12:20 Nakon izvođenja 'Himne slobodi' ispaljen je počasni topovski plotun. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović s osmijehom na licu maše okupljenima.

12:16 Jasna Omejec objavila je da nova predsjednica Kolinda Grabar Kitarović stupa na dužnost 19. veljače 2015. godine. Čestitala je novoj predsjednici. Nakon toga čestitao joj je i suprug Jakov, te suci Ustavnog suda. U jednom se trenutku vidjelo da je iz oka predsjednice kanula suza...

12:13 Novozabrana predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izgovara tekst prisege, ponavljajući za predsjednicom Ustavnog suda Jasnom Omejec, sve do zaključne rečenice: "Tako mi Bog pomogao".

12:10 Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec čita ustavne odredbe koje se odnose na imenovanju Kolinde Grabar Kitarović novom izabranom predsjednicom Republike Hrvatske.

12:07 Održana je minuta šutnje svima poginulima. Renata Sabljak otpjevala je nakon toga tradicionalnu pjesmu 'Dej mi bože'.

FOTO: ESTRADNJACI, POLITIČARI I UGLEDNICI Evo tko je sve došao na svečanu inauguraciju nove predsjednice

12:01 Kolinda Grabar Kitarović stigla je na Markov trg i pozdravila se sa svim visokim uzvanicima u prvom redu, predstavnicima državnih vlasti i vjerskim vođama. Započelo je izvođenje himne.

12:00 Okupljeni na Markovom trgu počeli su pjevati 'Zovi samo zovi', dok se nisu oglasila crkvena zvona. Kolinda Grabar Kitarović krenula je kroz špalir sastavljen od pripadnika povijesnih hrvatskih postrojbi.

11:55 Voditelj programa inauguracije Oliver Mlakar najavio je dolazak sudaca Ustavnog suda na Markov trg.

11:49 Aktualni predsjednik Ivo Josipović došao je na Markov trg i sjeo među uzvanike u prvi red. Novoizabrana predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u šetnji do Markovog trga se u Ćirilometodskoj ulici pozdravlja s građanima.

11:45 Kolinda Grabar Kitarović se u društvu supruga odvezla uspinjačom na Gornji grad, gdje će se na Markovom trgu održati inauguracija.

11:35 Suprotno najavama da će je dovesti do uspinjače, novoizabrana predsjednica Kolinda Grabar Kitarović sa suprugom je prema uspinjači krenula pješice.

11:24 Približavanjem podneva i početka svečane inauguracije Kolinde Grabar-Kitarović, uzvanicima i građanima se puni Trg sv. Marka. Brojni ugledni gosti iz inozemstva i Hrvatske došli su na trg po lijepom i sunčanom vremenu.

Uz političare, među dvije tisuće nazočnih, su i brojne osobe iz kulturnog, estradnog i sportskog života, primjerice zamjenik izbornika nogometne reprezentacije Robert Kovač sa suprugom.

FOTO: GRADSKIM ULICAMA I USPINJAČOM NA INAUGURACIJU Kako je nova predsjednica došla do Markova trga

Inauguraciji nazoče i generali Mladen Markač i Damir Krstičević, a oduševljenje okupljenih građana izazvao je dolazak zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Pljeskom i uzvicima "Drž' se majstore!" popratili su građani njegov prolazak kroz Ćirilometodsku ulicu.

U toj su ulici, kojom će do svečane pozornice na Markovom trgu proći izabrana predsjednica, uz brojne građane, i pripadnici brojnih povijesnih postrojbi, koji šarolikošću svojih odora uljepšavaju povijesni prostor Gornjega grada.

Građani dolazak prve hrvatske predsjednice i početak inauguracije strpljivo čekaju s hrvatskim zastavicama u rukama.

Očekuje se da će Kolinda Grabar-Kitarović u pratnji supruga Jakova i najbližih suradnika na Gornji grad stići 15-ak minuta prije podneva.

------------------------

11:00 Na Markov trg su počela stizati i neka poznata lica, među njima i predvodnici prosvjeda u šatoru u Savskoj 66 Đuro Glogoški i Josip Klemm, pjevač Marko Perković Thompson, Zdravko Mamić, general Mladen Markač, čelnica inicijative U ime obitelji Željka Markić, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić, književnik Ivan Aralica, Dražen Budiša...

------------------------

10:26 Od ranog nedjeljnog jutra na Gornji Grad, gdje će se održati svečana inauguracija prve hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, pristižu brojni građani, koji također žele svjedočiti nedjeljnoj svečanosti.

Iako su neki od njih, poput Marije i Ivice, doputovali čak iz Kanade, strpljivo, u špaliru s drugima u Ulici svetih Ćirila i Metoda, koja vodi na Markov trg, čekaju početak svečanosti i slušaju upute djelatnika protokola.

Došli smo iz Vancouvera, Kanada, došli smo samo zbog inauguracije, poznajemo predsjednicu od ranije, govore Marija i Ivica, čiji su korijeni u Hrvatskom zagorju.

Daleki im put, kažu, nije teško pao, za dolazak su se odlučili prije tjedan dana, a sretni su i što je nedjelja u Zagrebu osvanula sunčana i vedra.

Predsjednici želimo sve najbolje, poručuju.

Svaku sreću, božju mudrost, otvorenost za svakog čovjeka, predsjednici Grabar-Kitarovic želi i časna sestra Zvonimira, koja je također poznaje od ranije.

Današnji događaj velik je za sve nas, za cijeli hrvatski narod, kaže časna sestra kojoj je nedjeljna inauguracija druga kojoj će nazočiti, prvi put bila je na inauguracija predsjednika dr. Franje Tuđmana, 1997. godine.

------------------------

Na zagrebačkom Markovom trgu, gdje će prisegnuti prva Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, dotjeruju se posljednji detalji prije podnevne svečanosti.

Brojno tehničko osoblje dotjeruje prostor iz kojeg će svečanost pratiti visoki uzvanici, rade se završni rasporedi sjedenja, brišu stolci, a od pozornice do Ćirilometodske ulice prostrt je crveni tepih kojim će predsjednica proći do pozornice.

Pozornica, smještena na južnoj strani Markove crkve, dobila je konačni izgled, rese je zastave Republike Hrvatske i Europske unije, decentni cvijetni aranžmani: na jednoj strani to su raskošne bijele ruže, ljiljani i orhideje, na drugoj skromni ružmarin i kameno cvijeće s otoka Brača.

FOTOGALERIJA: Posljednje pripreme uoči inauguracije

Na pozornici je i predsjednički stol na kojem će predsjednica potpisati prisegu; na tom stolu prisegu je potpisao i prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman.

Inauguracijska svečanost održava se na povijesnom Trgu svetog Marka, kojeg omeđuju crkva sv. Marka, Banski dvori u kojima je sjedište hrvatske Vlade, te zgrada Hrvatskog sabora.

Taj je trg u burnoj Hrvatskoj povijesti svjedočio mnogim povijesnim događajima, u nedjelju će još jednom, prisezi prve predsjednice Republike Hvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 22:45