POPLAVA U KARLOVCU

FOTO: JUTARNJI U PATROLI SA SPASIOCIMA Baka Smilja: 'Prvo svinje u čamac, pa tek onda idem ja'

U Logorištu su se ljudi sklonili na tavane i više katove dok su čekali izvlačenje
 Robert Fajt/Cropix

KARLOVAC - Plovili smo ulicom Logorište u velikom limenom čamcu i slušali glasove koji su dolazili iz poplavljenih dvorišta i s tavanskih prozora mještana.

Upomoć je zazvao Marijan Blažević, umirovljenik koji je do pojasa bio u vodi. Na kućnom je pragu bila njegova supruga Smilja. Voda joj je bila iznad koljena. Nije imala čizme, voda joj je namočila odjeću. Stajala je nepomično i čekala da netko dođe. No, ni ona ni njezin Marijan nisu tražili pomoć za sebe. Trebalo je spasiti njihove životinje, dvije svinje čije se roktanje čulo iz obližnjeg poplavljenog svinjca.

Lako za nas

- Lako za nas, mi ćemo se već nekao snaći, spasite mi moje dvije svinje. U vodi su, nešto sam im sitno stavio pod noge, uspio sam ih podići, ali boje se, u velikom su strahu. Ako ostanu u toj vodi, udavit će se - kaže tužno Marijan.

Foto: Robert Fajt/Cropix

Dečkima iz Ronilačkog kluba koji su činili posadu čamca pridružili su se i vatrogasci. Dvojica su ušla u svinjac i izvela prvu svinje, uspjeli su je pridići toliko da je dvojac iz čamca povuče. Tako su ubacili i drugu.

Spas za životinje

Njihovo cviljenje je ubrzo utihnulo. Smirile su se u čamcu, valjda su osjetile da idu na sigurno. Nakon što je bila sigurna da su spašene, u čamac je ušla i njihova vlasnica.

Prevezli smo ih na suho, svinje su puštene na polje, same će se dalje snaći za hranu. Baka i djed Blažević nisu bili previše tužni ni zabrinuti, a pogotovo ne preplašeni. Štetu koju im je opet pričinila poplava nisu ni spomenuli.

Foto: Robert Fajt/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 01:24