STRUČNO ISTRAŽIVANJE

FOTO: JUTARNJI PROVEO STRES TEST POLICIJSKIH ODORA Uniseks majice u pranju postanu ružičaste!

 Ranko Šuvar / CROPIX

ZAGREB - Do kraja ljeta imat ćemo poprilično šareno odjevene policijske snage - sve u raznim nijansama plave. Tako sugeriraju rezultati analize ljetne odore naših policajaca, točnije svjetloplave polo majice s kragnom koje već možemo vidjeti na ulicama. Majice prvi tren nisu oduševile policajce. Doduše, najvažniji i glavni razlog za ljutnju bila je količina - za dvije ljetne sezone dobili su samo četiri majice. S terena su ubrzo počeli stizati i drugi ogorčeni komentari. Uniseks majice posebne probleme zadaju policajkama koje ih moraju prekrajati, zbog različitog skupljanja i našivaka majice pri pranju gube oblik i izgledaju izgužvano te, naravno, gube boju...

- Ponavljam ono što sam već mnogo puta rekao: trebalo bi pitati struku i sindikat, ljude s terena - kaže Dubravko Jagić, šef Sindikata policajaca Hrvatske, koji je od prvog dana u ime kolega upozoravao na probleme s ljetnom odorom.

- Mi se nismo žalili na proizvođača, on je isporučio ono što je naručeno. No netko je tu narudžbu napravio. O izboru majice očito je odlučivao onaj tko nema pojma o policijskom poslu na terenu. Za početak, trebalo je napraviti mjerenja na nekoliko tjelesnih tipova žena i muškaraca, a ne uzeti uniseks majice doslovno jedne veličine.

Osim što policajke moraju prekrajati majice koje se stišću u pranju i blijede, policajci se žale i na to da im, kada se zakopča gornji gumb, majica pleše oko vrata, a rukavi su preširoki gotovo svima.

Odlučili smo provjeriti jesu li majice doista tako problematične. Stručnjaci s Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu, točnije sa Zavoda za tekstilno-kemijsku tehnologiju i ekologiju, u dogovoru s prof.dr.sc. Tanjom Pušić, priznatom predavačicom i voditeljicom Znanstveno-istraživačkog centra za tekstil pri TTF-u, napravili su analizu za Jutarnji, strogo se pridržavajući svih pravila struke.

Osnovni zaključak: iako je ciljano projektiran materijal, kombinacija pamuka i polipropilena, koju su osmislili hrvatski stručnjaci, dobro odabran za ljetnu odoru, iako majice lijepo izgledaju, analiza ukazuje i na probleme - prije svega - majice gube boju i poprilično se skupljaju u pranju.

A kako ih policajci moraju prati kod kuće, jer ne postoji neki profesionalni odjel za održavanje odora u MUP-u, razlike će s vremenom biti sve veće. U najdrastičnijoj verziji naši plavci nosit će svjetloplave majice različitog tona s roza, sivim, zelenkastim i tko zna još kakvim primjesama.

Rezultati testiranja nisu iznenadili Dubravka Jagića.

- Hvalili su se uštedom, a evo što sada imamo. S obzirom na probleme koje čujemo s terena, mislim da bi MUP morao sudjelovati u održavanju. Ipak se radi o službenoj odori, a ne želimo da nam policajci izgledaju odrpano i šareno - kaže Jagić.

Test materijala

Na uzorku je utvrđeno da materijal odgovara sastavu na deklaraciji. Lice majice je od pamuka, naličje od polipro-pilena. To je dobar izbor materijala jer odvodi vlagu od tijela.

Test promjene tona boje

Majica je tretirana kroz pet ciklusa pranja i nakon svakog pranja/sušenja uz pomoć spektrofotometrije provjerena je promjena tona boje i lica i naličja majice jer se radi o dvije različite boje.

Već nakon prvog pranja došlo je do promjene tona boje, i to na obje strane, više na licu.

Test stabilnosti dimenzija

Mjerena je stabilnost dimenzija, odnosno skupljanje majice. Nakon svakog pranja/sušenja majica je izmjerena po duljini i širini. Utvrđeno je veće skupljanje po dužini nego po širini. No, utvrđena vrijednost nije mogla biti uspoređena s proizvođačkom deklaracijom, s obzirom na to da proizvođač na etiketi ne navodi postotak.

Izgled

Šavovi su ostali nepromijenjeni - nije došlo do sukanja materijala, što znači da je materijal dobre kvalitete. Teško je govoriti o trajnosti i habanju, no majica je kroz pet postupaka dobro podnijela pranje na visokoj centrifugi koje se inače ne preporučuje za pletene proizvode. Iskustveno se može reći da majica može, uz pravilno održavanje, izdržati dvije sezone nošenja.

Postupak

U laboratorijskim uvjetima prof. Pušić i njezin tim imitirali su pranje u kućanstvu do najsitnijeg detalja, i to tjedan dana. Pri testiranju su se pridržavali uputa proizvođača. Majica je prana u standardnom stroju za pranje rublja, uz optimalan omjer punjenja stroja, a korišten je komercijalni deterdžent kakav se može kupiti u svakoj trgovini kod nas. Korišteno je 80 grama deterdženta (preporuka je 100). Majica je nakon svakog pranja sušena na zraku, a ne u mehaničkoj sušilici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:46