PROSVJED OGORČENIH

FOTO Još jedna tužna priča iz Siska. Radnici Herbosa: Nisu zaustavili pljačku i uništavanje naše firme!

Radnici su ogorčeni jer je Porezna dopustila da se dvije godine isplaćuju neto plaće, bez uplate doprinosa, pa je sada dug narastao na 40 milijuna kuna
 Miroslav Kiš/CROPIX

SISAK - Godinama su sindikalni povjerenici i radnici Herbosa upozoravali nadležne državne službe, Poreznu upravu, Državno odvjetništvo, policiju, USKOK, da se u njihovoj tvornici događaju nezakonite radnje, da se izvlači novac i uništava tvrtka, te da vlasnik isplaćuje neto plaće, ali ne plaća doprinose.

Nitko nije reagirao i sada nam tvrtka ode u stečaj, a mi na cestu. Sramota. Probali smo preko državnih institucija upozoriti na neodrživo stanje, nije išlo, sada smo glasni, vičemo, prosvjedujemo, jer će naša tvrtka nakon 65 godina rada u stečaj, a mi na zavod za zapošljavanje - ovim je riječima glavni sindikalni povjerenik Sindikata EKN-a Herbosa, Ilija Radojčić opisao razloge radničkog prosvjeda djelatnika Herbosa ulicama Siska.

Prva točka njihova križnog puta, kako su sami opisali svoju prosvjedničku rutu, bila je zgrada Općinskog državnog odvjetništva u Sisku.

Vikali su, tražili odgovore zbog čega ni državno odvjetnišvo ni USKOK ništa nisu poduzeli, zbog čega štite kriminal, ali odgovora nisu dobili. Slijedeća postaja bila je Porezna uprava u Sisku, na koju su naročito ljuti.

- Sramota je da je porezna uprava dopustila da vlasnik dvije godine isplaćuje neto plaće, bez uplate doprinosa, pa je sada dug s kamatama prema državnom proračunu narastao na 40 milijuna kuna i to je bio Poreznoj upravi razlog da pokrenu stečaj. Što su do sada čekali, valjda da propadnemo - upitao je pred zgradom Porezne uprave u Sisku Nenad Vukušić, koordinator prosvjeda.

Istaknuo je neka ovaj skup radnika Herbosa bude opomena novim saborskim zastupnicima i novoj vlasti kakve zakone moraju donositi i kakve ljude postavljati na čelna mjesta ustanova, kako više ovako postupanje odgovornih institucija ne bi prolazilo nekažnjeno.

U nastavku prosvjeda radnici Herbosa nakratko su stali ispred zgrade Županije i Gradske vijećnice, ali ni županica Marina Lovrić Merzel ni gradonačelnik Dinko Pintarić nisu izašli pred prosvjednike, koji su izrazili žaljenje što im se više Siščana nije pridružilo i što radnici Željezare, kojih je tisuću prošlog tjedna ostalo bez posla , nisu reagirali na sličan način - prosvjedom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:22