POČELO SUĐENJE

FOTO Joca Amsterdam: Odvojite proces i možete mi suditi od jutra do sutra

Branitelj Željka Milovanovića tražio je da se svi dokazi prikupljeni u Hrvatskoj proglase nezakonitima jer nalog nije izdao sud u Srbiji
 Aleksandar Dimitrijević/CROPIX

BEOGRAD - Iako se očekivalo da će proces zbog sigurnosnih razloga biti održan u Centralnom zatvoru, u posljednji trenutak odlučeno je da će se suđenje Sretenu Jociću , Željku Milovanoviću i Milenku Kuzmanoviću za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića ipak održati na Specijalnom sudu za ratne zločine i organizirani kriminal. Odlučeno je to u ponedjeljak popodne, a danas ujutro, nekoliko sati prije početka suđenja “najopasnijem živućem Srbinu”, kako su mediji prozvali Jocu Amsterdama, osiguranje suda bilo je bez posebnih mjera.

Jureća policijska kolona

- Ovo jest suđenje visokog rizika, a zgrada je tehnički sigurnosno dobro opremljena. Interes novinara je velik, jutros je već bila snimateljska ekipa Reutersa - rekla nam je danas sutkinja Maja Kovačević-Tomić, glasnogovornica suda.

Točno u 14 sati pred zgradu suda dojurila je kolona od 15-ak policijskih vozila pod sirenama i rotirkama. Cijeli promet je nakratko bio zaustavljen kako bi Sreten Jocić i ostali optuženici mogli bez ikakve opasnosti ući u zgradu Specijalnog suda. Suđenje se odvija u sudnici nazvanoj po Giovanniju Falconeu, talijanskom sucu kojeg je ubila mafija.

Zdenko Tomanović, Jocin odvjetnik, rekao je da je Jocić pripremio obranu na 30 i nešto stranica te da će odgovarati na sva pitanja tužitelja i suda.

Izuzimanje dokaza

Suđenje je počelo neočekivanim manevrom odvjetnika Miroslava Perkovića, branitelja Željka Milovanovića.

- S obzirom na to da se protiv našeg branjenika vodi postupak i u Hrvatskoj i u Srbiji, smatramo da nema suglasnosti o ustupanju predmeta, a bez toga se ne može voditi postupak. Predlažemo da se svi dokazi koji su prikupljeni u Hrvatskoj, od vještačenja do ispisa telefonskih razgovora, izdvoje kao nezakoniti jer oni nisu prikupljeni po nalogu suda u Srbiji, sud nije dao suglasnost da se postupak vodi u Hrvatskoj ili Srbiji, a to je protivno međunarodnim konvencijama - rekao je branitelj Perković. U obrazlaganju zahtjeva Perković se zapitao: - Naš branjenik je optužen u postupku i u Beogradu i u Zagrebu. Što ako u jednom bude oslobođen, koja će se presuda primjenjivati?

Smiješak za suca

Kad je to čuo, odvjetnik Zdenko Tomanović, branitelj Sretena Jocića, zatražio je da se za njegova branjenika postupak razdvoji. A i Jocić je imao osebujan prijedlog.

- Ja se slažem s prijedlogom svog branitelja. Ja sam nevin i s ovim nemam ništa, a ako se postupak razdvoji, slažem se da se on protiv mene vodi od jutra do ponoći. Znate kako se kaže u narodu: od jutra do sutra - uz smiješak se predsjedniku vijeća Vladimiru Vučiniću obratio Jocić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 07:03