IZGUBLJENA CURICA

FOTO: JAVIO SE OTAC DJEVOJČICE Roditelji su se posvađali prije mjesec dana i otišli svatko svojim putem, a curicu su ostavili u Velikoj Gorici

 Berislava Picek / CROPIX

Trogodišnjakinja pronađena u parku u Velikoj Gorici, koja već mjesec dana živi u domu u Nazorovoj ulici, govori bajaški dijalekt kojima govore Romi Bajaši naseljeni na području Rumunjske, južne Mađarske i sjeverne Hrvatske!

- Djevojčicu je danas u Domu posjetila i žena koja govori bajaški i odmah je reagirala te normalno komunicirala s njom - potvrdila nam je Lejla Jurinić, jedna od inicijatorica pokreta Are you Syrious, preko koje je priča o ostavljenoj djevojčici obišla svijet.

Doznali smo da je djevojčica iz romske obitelji koja živi u Zagrebu. U petak poslijepodne javio se i otac djevojčice.

Ispričao je da su išli u Veliku Goricu. Tamo se posvađao s majkom i curicu su ostavili. Nakon svađe majka je otišla u Italiju, a otac u Zagreb. Nesretno dijete će do daljnjeg ostati u domu za nezbrinutu djecu.

- Budući da je dijete pronađeno izvan izbjegličkih ruta, naša prva pretpostravka bila je da se radi o romskom djetetu te smo prvo pokušali s njom razgovarati na romskom jeziku, na koji nije reagirala. Bajaški je pak potpuno drugačiji i nerazumljiv govornicima romskog jezika. Međutim, kod nas je u Materinskom domu smještena i jedna mama s malim djetetom koja govori bajaški. Ona je bila među prvima koja je pokušala komunicirati s djevojčicom, ali malena tada ni na taj jezik nije reagirala - rekla je Jasna Ćurković Kelava, ravnateljica Dječjeg doma Zagreb.

Ministarstvo socijalne politike jučer je odlučilo dopustiti objavu fotografije trogodišnje djevojčice koja je prije mjesec dana ostavljena u parku u Velikoj Gorici i od tada je nitko ne traži. Djevojčici, koja govori 'nepoznatim jezikom' te je djelomično reagirala jedino na jezik urdu, Hrvatski crveni križ, UNHCR i policija već mjesec dana pokušavaju pronaći obitelj, no službenim je kanalima nigdje nitko ne traži.

Posljednja šansa

Pazeći na zaštitu privatnosti djeteta, struka je u početku vjerovala da je dovoljno djevojčičinu sliku objaviti na zaštićenim stranicama za spajanje obitelji. Međutim, kako takva potraga nije dala nikakvog rezultata, zaključeno je kako je javna objava fotografije posljednja šansa da dijete netko prepozna i otkrije njezin identitet.

- Radi se o vrlo maloj djevojčici, koja se odlično prilagođava i ubrzano uči hrvatski jezik. To je jako dobro, ali ona istovremeno jednako brzo zaboravlja svoj jezik, svoju prošlost i svoj identitet. Stoga smo odlučili zamoliti medije, i domaće i inozemne, da podijele njezine snimke u nadi da će je netko prepoznati - kaže ministrica socijalne skrbi Milanka Opačić, koja je jučer posjetila djevojčicu u Domu u Nazorovoj ulici.

Istaknula je kako je ovo jedinstveni slučaj djeteta za kojim nitko ne traga. Kroz Republiku Hrvatsku je, kaže, prošlo tisuće djece, socijalni su radnici na terenu 24 sata dnevno i posebno su posvećeni spajanju obitelji. Bilo je više kratkotrajnih, slučajnih odvajanja, no ni u jednom slučaju, kao u slučaju djevojčice iz Nazorove, nije se dogodilo da dijete nitko ne traži.

Snimke djeteta bit će razmijenjene u sklopu eurovizijske mreže, a intenzivno je angažiran i civilni sektor.

Fotogalerija djevojčice u Nazorovoj

Djevojčica je, podsjetimo, pronađena u parku u Velikoj Gorici prije više od mjesec dana, nakon prvog izbjegličkog vala koji je stigao do Zagreba. Nije reagirala na hrvatski jezik, a u prvim danima uopće nije govorila. Kad je počela govoriti, bio je to posve nerazumljiv jezik, kaže Jasna Ćurković Kelava, ravnateljica Dječjeg doma. Službenim putem i putem civilnog društva do sada je s njom pokušalo komunicirati više prevoditelja i izvornih govornika, no dijete nije pokazalo aktivno razumijevanje ni jednog od jezika - romski, turski, arapski, kurdski, farsi, hindi, paštu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:53