RASKOŠNO PLOVILO

FOTO: JADRANOM PLOVI JAHTA VLADARA DUBAIJA Brod šeika Muhameda 88 je metara čistog plovećeg luksuza

 Vedran Jerinić

Jahta "Quattroelle" koja ovih dana plovi dubrovačkim akvatorijem je od početka prošle godine u vlasništvu šeika Muhameda, predsjednika Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata, vladara Dubaija i jednoga od najznačajnijih poslovnih ljudi Bliskog istoka. Dok ju je prvi njen vlasnik, milijarder Michael Lee Chin, rodom s Jamajke, prodavao, a ime zainteresiranog kupca bilo tajnom, početna cijena za njen tjedni čarter iznosila je - milijun dolara! Kako i ne bi? Za dizajn gimnastičke dvorane na jahti, primjerice, bio je zadužen jedan od najboljih svjetskih atletičara, Usain Bolt, piše Dubrovniknet.hr

Ime jahte je nastalo nakon što se, navodno, majka prvog vlasnika, izjasnila da su za nju četiri osnove života - L/ove, L/ife,L/iberty,L/uxury (ljubav,život,sloboda, luksuz). I tako su ta 4 L "složila" naziv za 88 metara čistog plovećeg luksuza namijenjenog za 12 gosta u 6 prostranih apartmana. Na jahti je planiran i prostor za 29 članova posade.

Izgrađena je 2013. kao jedna u nizu najljepših s Lurssen brodograditeljskim potpisom, kojega imaju i jahte Octopus, Rising Sun, Azzam... Duga 88 metara, na pet paluba nudi gostima brojne sadržaje, poput bazena, wellnesa, frizerskih salona...na jahti je uređena i gimnastička dvorana koju je dizajnirao jedan od najboljih svjetskih atletičara, Usain Bolt.

Je li baš Boltovo ime kao jednoga od sudizajnera jahte privuklo šeika Muhameda, teško je reći, ali je istina kako je vladar Dubaija veliki zaljubljenik u sport. Poznato je i da je 2006. Michaelu Schumacheru poklonio cijeli umjetni otok u Dubaiju vrijedan minimalno 4.5 milijuna eura.

Šeik Muhamed ili šeik, punim imenom, Mohammed Bin Rashid Al Maktoum od Dubaija je poznat i kao čovjek koji ne "škrtari" na donacijama. Tako je 2007. izdvojio 10 milijardi dolara u dobrotvorne svrhe, sa ciljem poboljšanja edukacije na Bliskom istoku, što se drži jednom od najvećih donacija u povijesti čovječanstva, piše Dubrovniknet.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:29