KAMPANJA JE POČELA

FOTO Jadranka Kosor: Obećavam vam pobjedu, s EU ću ja potpisati pristupni ugovor!

Sjednica Središnjeg odbora HDZ-a pokazala je da je najveća stranka krenula u predizbornu kampanju
Zagreb, 180611.Avenija Dubrovnik.Sjednica prosirenog Sredisnjeg odbora HDZ-a u kongresnoj dvorani Globus na zagrebackom Velesajmu. Na slici: predsjednica Vlade Jadranka Kosor.Foto: Ranko Suvar / CROPIX
 Ranko Suvar / CROPIX

ZAGREB - Sve što sam vam obećala ispunila sam ili izvršavam. A sada vam želim obećati pobjedu na parlamentarnim izborima 2011. godine. I bez obzira na to kada se bude potpisivao pristupni ugovor s EU, ja ću ga potpisati! Dragi i lijepi moji, budimo bolji, jači, odlučniji, hrabriji za jedinu nam Hrvatsku.

Za pobjedu i za sve naše pobjede! - poručila je danas predsjednica Vlade i HDZ-a Jadranka Kosor pred oko tisuću stranačkih dužnosnika u pravom predizbornom govoru na sjednici proširenog Središnjeg odbora na Zagrebačkom velesajmu.

Otvorena za javnost

Budući da je sada prvi put cijela sjednica bila otvorena za javnost, posve je jasno - HDZ je počeo predizbornu kampanju.

Premda se još ne zna točan datum izbora, šefica Vlade i HDZ-a danas je u nekoliko navrata rekla da će se izbori održati ove godine.

Mirovine i naknade

Nakon što je desetorici novih članova HDZ-a, među kojima i ministru obrane Davoru Božinoviću, svečano uručila stranačke iskaznice, Kosor je u svom govoru, koji je trajao čak 50 minuta, neprestano spominjala - Franju Tuđmana, domoljublje, čestitost, poštenje, snagu HDZ-a. Osim zahvala novih članova, ona je bila jedina govornica.

- Svatko od nas dužan je svaki dan dokazivati domoljublje. Obaveza nam je u središte naše pozornosti vratiti - poštenje, skromnost, solidarnost i domoljublje - naglasila je.

Često je spominjala upravo poštenje, želeći očigledno poručiti da unatoč korupcijskim istragama koje prate pojedine dužnosnike u stranci ima puno više onih koji su pošteni. Njezin govor trebao je biti motivacija prije svega članstvu uoči izbora, ali i onim skupinama na čiji glas HDZ računa. Jer, uz poseban pozdrav braniteljima i obiteljima poginulih, Kosor nije zaboravila spomenuti da unatoč krizi njezina Vlada nije smanjila porodiljne naknade i dječje doplatke, a i mirovine su redovito isplaćivane.

Ime bivšeg predsjednika stranke i premijera Ive Sanadera naravno nije spominjala. Ali nije bilo teško prepoznati poruke koje je poslala upravo njemu.

Službeni jezik EU

- U HDZ-u je bilo onih koji su živjeli u neskladu s izvornim programom i zakonima, s Božjim i ljudskim zakonima. Duboko žalim zbog toga. Jer mnogi naši članovi žive iznimno teško s malim mirovinama i plaćama, jedva spajaju kraj s krajem, ostaju bez posla. Oni su stranci dali sve, a nisu tražili ništa. To su oni koji stave ruku na srce i pjevaju u počast domovini - naglasila je predsjednica HDZ-a.

A njima je rekla i kakav angažman očekuje sada uoči izbora.

- Pozivam sve članove da ulože najveće napore, da počnu raditi još jače, da privučemo nove članove i daju svoj glas HDZ-u - stranci poštenih, čestitih, snažnih ljudi - rekla je Kosor.

Završetak pregovora, borba protiv korupcije i gospodarski oporavak bili su lajtmotivi njezinih poruka članstvu.

- U ovom prelijepom lipnju završavamo pregovore. Hrvatska postaje 28. članica EU. Hrvatski jezik postaje službeni jezik EU - poruka je koja je izazvala najsnažniju reakciju članova, svi su ustali i zapljeskali. Ali nije zaboravila spomenuti ni Papu:

Nismo lude muhe

- Papi smo obećali da će, kada uđemo u EU, baš Hrvatska biti ta koja će očuvati kršćanske korijene.

Oporbu je pak opet prozvala za sprječavanje borbe protiv korupcije.

- Ustrajat ćemo u tome da toj borbi svoja vrata širom otvore i druge stranke. Oni koji su nas zvali brodom luđaka, ludim muhama, špijunčinama. Osobno sam primala mnoge udarce i uvrede, ali svaki put sam u toj borbi bila još motiviranija - ustvrdila je.

Ponovno je naglasila i koliko računa na mladež HDZ-a, kojoj je obećala mjesto na izbornim listama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:42