PODATKE PRIKUPLJALE GENERACIJE ZNANSTVENIKA

FOTO Izradili su kartu opasnosti od POTRESA: Doznajte živite li u ugroženom području!

Nakon višegodišnjeg napora, objavljene su karte potresnih područja Republike Hrvatske koje prikazuju potresnu opasnost na teritoriju Hrvatske
 PMF Geofizika

ZAGREB - Nakon višegodišnjeg napora, objavljene su karte potresnih područja Republike Hrvatske koje prikazuju potresnu opasnost na teritoriju Hrvatske. Karte je uz potporu Hrvatskog zavoda za norme i Geofizičkog odsjeka PMF-a izradio prof. dr. sc. Marijan Herak sa suradnicima s Geofizičkog odsjeka PMF-a u Zagrebu, na temelju analize podataka o više od 50.000 potresa u Hrvatskoj i susjednim područjima u razdoblju od pr. Kr. do danas, koje su prikupljale generacije hrvatskih geoznanstvenika i seizmologa tijekom posljednjih 135 godina.

Karte ukazuju na to da je opasnost od potresa najveća u južnoj Dalmaciji , posebice u okolici Stona i Metkovića, zatim kod Zagreba, te u širem riječkom području, posebno oko Novog Vinodolskog i Senja.

Najmanja je u istočnoj Slavoniji, dijelovima Like, Baniji, Kordunu, u Lonjskom polju i Moslavini, te u Istri i na vanjskim otocima u sjevernom Jadranu.

Javnosti su karte dostupne preko web-sučelja na adresi: http://seizkarta.gfz.hr/ . Tu se pomoću interaktivne aplikacije mogu očitati iznosi projektnih ubrzanja tla na bilo kojem mjestu u Hrvatskoj, ili se karte mogu preuzeti u PDF formatu u punoj veličini zajedno s tumačem u kojem je detaljno prikazana korištena metodologija. Hrvatska je tako postala jedna od rijetkih zemalja koje svoje karte u punoj razlučivosti besplatno daju na korištenje svima zainteresiranima.

Ove karte zamjenjuju staru kartu iz 80-ih godina prošlog stoljeća na kojoj je potresna opasnost bila prikazana zonama intenziteta potresa u stupnjevima Mercalli-Cancani-Siebergove (MCS) ljestvice. Time se Hrvatska napokon uključila na popis država koje imaju kartu potresne opasnosti napravljenu prema svim najvišim standardima struke koji danas vrijede u svjetskoj seizmologiji, čime je omogućena primjena europskih normi za protupotresnu gradnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 17:28