PREDSTAVIO PROGRAM

FOTO: IVO JOSIPOVIĆ O KOLINDI GRABAR KITAROVIĆ 'Koji to ugledni europski političar lupa šakom o stol?'

Josipović je danas u Zagrebu predstavio svoj izborni program pod geslom 'To je pravi put'
Zagreb, 081214.Dom hrvatskih likovnih umjetnika.Predsjednicki kandidat Ivo Josipovic predstavio je izborni program u utrci za novi petogodinji mandat za predsjednika Republike.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Kao i dosad bit ću predsjednik svih građana svoje zemlje, koji zna politiku i mjesto svoje ustavne pozicije. Zato nudim jasno definirane ustavne reforme s ciljem općeg društvenog i gospodarskog razvoja. Neki kažu da postoje dvije Hrvatske, da smo podjeljeni. Nejedinstveni. No, istina je da postoji jedna Hrvatska. O nekim stvarima razmišljamo drugačije ali vizija Hrvatske nam je zajednička. To je vizija zemlje u kojoj će naša djeca željeli živjeti, raditi i skrbiti za svoje obitelji. To je Hrvatska kakvu samo zajednički možemo izgraditi. Krenimo od temelja. To je pravi put! - poručio je Ivo Josipović danas na predstavljanja svog Izbornog programa s kojim ide u borbu za drugi mandata na čelu države.

Pred 300-njak uzvanika u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika u Zagrebu Josipović je gotovo sat vremena iznosio detalje svog programa koji se temelji na ustavnim promjenama, a koje su, smatra aktualni predsjednik najsnažniji alat društvenih promjena i temelj gospodarskog oporavka.

SLUŽBENA POTVRDA DIP: 'Četvero kandidata u utrci za šefa države, ostale kandidature nisu bile valjane'

U Dom likovnih umjetnika koji je izabran ciljano jer je okruglog oblika kao i glavni logo Josipovićeve izborne kampanje, a kojem se želi poručiti da predsjednik države treba okupljati različite ljude oko iste ideje, došlo je 300-njak uzvanika.

Među šarolikim društvom osim predstavnika političkih stranaka koje podržavaju Josipovićevu kandidaturu poout SDP-ovog predsjenika Sabora Josipa Leke, HNS-ove Vesne Pusić, predsjednice OraH-a Mirele Holy, šefa Reformista Radimira Čačića, bili su tu i sindikalci Vilim Ribić i Ozren Matijašević, zatim gospodarstvenici Gordana Kovačević iz Ericssona, Damir Kuštrak iz Agrokora, Branko Roglić iz Orbica, ali i Ljubo Jurčić, Slavko Goldstein, general Rahim Ademi, glumac Vili Matula.... Bili su i mnogi SDP-ovci, ali ne i predsjednik njihove stranke i Vlade Zoran Milanović.

Josipović se tek na kraju predstavljanja programa osvrnuo i na svoje protukandidate. Vrlo oštro kritizirao je HDZ i njihovu kandidatkinju Kolindu Grabar Kitarović.

- Kandidatkinja HDZ-a je 11. studenog predstavila svoj program. Ali recite mi je li itko od građana vidio ijednu napisanu riječ tog programa? Radi se o podcjenjivanju demokracije - naglasio je Josipović koji se posebno obrušio na najave Kolinde Granar Kitarović da se neće libiti “lupiti šakom o stol”.

- Ona bi lupala šakom o stol. Jeste li vidjeli da toga ima negdje u ustavnim ovlastima predsjednika republike - ironizirao je Josipović koji je svojoj glavnoj protkandidatkinji poručio da europski poltičati ne lupaju šakom o stol.

- Grabar Kitarović govori o lupanju šakom o stol upravo zato jer nema program. A lupanje je nedopustiv način političke komunikacije i predsjednici euroskih država ne lupaju šakom o stol niti to može biti program - naglasio je.

HDZ je pak, optužio da se odriču dravotvornosti, te da monopoliziraju domoljublje i Domovinski rat.

- Drže govore i polažu vijence Tuđmanu na grob, a željeli bi iz Ustava izbaciti antifašizam iako je upravo predsjednik Tuđman bio antifašist. Osim toga Tuđman je ljubio zastavu s Kninse tvrđave, ali ju nikada nije odnio sa sobom - dodao je Josipović koji smatra i da HDZ vrši pritisak na pravosuđe jer svaku istragu koja je pokrenuta dovodi u pitanje.

- Zašto ste prestali poštivati institucije Hrvatske države? Zna se - dodao je.

Sa završetkom predstavljanja Josipović je najavio da će njegovo prohram biti poslan na 6 tisuća adresa ljudi koji, kaže, imaju što za reći.

Ponovio je da od izmjena Ustava kojim između ostalog predlaže reformu političkog sustava kako bi građani barem pola zastupnika u Saboru birali prema imenu i prezimenu čime bi se dokinuo stranački klijentelizam, ali predlaže i podjelu Hrvatske na 5 do 8 regija umjesto 21 županije... ne namjerava odustati.

- Ako za njih neću imati potporu u Saboru tražit ću podršku građana na referendumu - najavio je.

Cijeli Josipovićev program možete pročitati OVDJE

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 15:16