KAOS U ZAGREBU

FOTO Holding: 'Budite strpljivi, ne zovite hitne službe bez potrebe i očistite snijeg ispred svojih kuća!

Umjesto na poslu, građani završili na Traumi - ozlijeđeno čak 80 ljudi
 CROPIX

NOVO 15:45 Zagrebački holding pozvao je građane da prije najavljenih snježnih oborina očiste snijeg ispred svojih kuća u skladu sa Zakonom o komunalnom redu te da imaju strpljenja jer oko 2000 radnika naporno i danonoćno čiste Zagreb od snijega koji je napadao tijekom vikenda.

Glasnogovornik Zagrebačkog holdinga Dušan Viro rekao je na današnjoj konferenciji za novinare kako građanima može uputiti umirujuću poruku te da radnici čine sve kako bi u Zagrebu sve profunkcioniralo. Pozvao je građane da ne zovu hitne službe bez prijeke potrebe, dodajući da će sve prometnice u gradu i javni prostori biti očišćeni po prioritetima.

Posebice je pohvalio radnike Zagrebačkih cesta koji u tri smjene i 208 vozila čiste gradske prometnice. Ekipe Zagrebačkih cesta ne mogu biti svim građanima odmah na raspolaganju, rekao je i dodao da će se grad čistiti i u slučaju novih snježnih oborina iako je europska praksa da se prometnice počinju čistiti kada prestane padati snijeg.

Voditelj Zagrebačkih cesta podružnice Zagrebačkog holdinga Alen Gospočić rekao je da su se u Zagrebačkim cestama pripremili odmah nakon najave obilnih snježnih oborina te da je 208 ekipa iz 12 baza krenulo čistiti snijeg čim je on počeo padati. Sada se dio njih odmara jer je najavljen novi snijeg, dodao je.

Voditelj podružnice Zagrebačkog električnog tramvaja (ZET) Dubravko Baričević rekao je da je tijekom vikenda, kad je napadalo najviše snijega, najvećih problema bilo u tramvajskom prometu. Svjesni smo da smo 'krvotok grada' i činimo sve da bismo i u takvim okolnostima radili, istaknuo je.

Istaknuo je da su imali 50-ak intervencija te 11 kvarova i tri sudara te da su dali sve što su mogli u tom trenutku. "Neki su građani bili nezadovoljni, a neki su imali razumijevanje kad su vidjeli naše djelatnike kako rade u teškim snježnim uvjetima", rekao je.

I čelnici ostalih podružnica Zagrebačkog holdinga - Čistoće, Zagrebparkinga i Zrinjevca rekli su da su njihovi djelatnici učinili sve kako bi što prije očistili od snijeg s površina za koje su ovlašteni.

14:34 Centar za gerontologiju Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" i Ministarstvo zdravlja RH upozorili su danas na rizike koji zbog hladnoće prijete starijim osobama te su izradili niz preporuka za ponašanje u uvjetima hladnoće i niskih temperatura.

Starije osobe, zbog sniženog bazalnog metabolizma, fizičke neaktivnosti i promjena u organskim sustavima, trebaju izbjegavati izlaganje niskim temperaturama, posebice u ranojutarnjim i noćnim satima, što se na prvom mjestu odnosi na srčanebolesnike kao i one oboljele od respiratornih bolesti.

Odjeća koja se nosi treba biti slojevita, ne preuska, a vanjski sloj nepropustan na vjetar i vlagu. Preporuča se odjeća od vune, polipropilena i svile koja zadržava više topline u unutarnjim slojevima od pamuka.

Izlaske po hladnoći treba izbjegavati, a pri izlasku preporuča se zaštititi glavu kapom, ruke rukavicama, te prekriti usta šalom, radi prevencije direktnog udisanja hladnog zraka. Važna je i topla i komotna obuća, bez visokih peta.

U slučaju povećanog znojenja treba smjesta presvući vlažnu odjeću koja uzrokuje gubitak topline, te se osloboditi suvišne odjeće.

Drhtavica se ne smije ignorirati, a kod boravka na vanjskom zraku, predugo izlaganje hladnoći uz pojavu drhtavice znak je za hitan povratak u unutrašnji prostor.

Treba izbjegavati teži fizički rad na otvorenom, te sve aktivnosti koje mogu uzrokovati umaranje te ubrzano disanje na vanjskim niskim temperaturama.

Izbjegavati treba i hodanje po zaleđenoj površini, a nužno je unijeti u organizam optimalnu količinu tekućine, posebice u obliku toplih napitaka, te izbjegavati alkohol i kofein.

Starije osobe tijekom starenja gube mogućnost osjeta promjena temperatura, te se preporuča pratiti vremensku prognozu i imati u kući termostat.

Starije osobe sklone oticanju nogu, zimi trebaju izbjegavati dugo stajanje i sjedenje (osobito prekriženih nogu), cipele s visokom ili preniskom potpeticom.

U slučaju pojave simptoma poput trnjenja, te gubitka osjeta, uz izrazito blijedu, a pri utopljenju izrazito crvenilo kože okrajina, potrebno je potražiti pomoć svog liječnika obiteljske medicine.

U vrijeme hladnih mjeseci nužno je kontaktirati češće stariju osobu koja mora uvijek uz sebe posjedovati svoje osobne podatke, ime i prezime, godinu rođenja, adresu stanovanja i broj telefona kontakt osobe kojoj se može javiti o toj starijoj osobi.

14:21 HNS je danas stanje na zagrebačkim prometnicama nazvao sramotnim, a glavnim krivcima za to drže gradsku upravu na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem.

Grad Zagreb ponedjeljak je dočekao potpuno nespreman za normalan radni dan, iako je snijeg prestao padati u subotu poslijepodne. Stanje prometnica može se okarakterizirati jedino kao sramotno, jer velik broj ulica uopće nije očišćen niti jednom, a na glavnim prometnim žilama kucavicama grada cijele trake su zatrpane snijegom. Identična je situacija i na glavnim križanjima gdje trake za skretanje uglavnom nisu očišćene, poručuje u priopćenju Klub zastupnika HNS-a.

Takvo stanje kaosa posljedica je, smatraju, potpune nesposobnosti gradske uprave na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem.

Vrhunac bezobrazluka su, po njihovom mišljenju, izjave gradonačelnika koji govori o velikim uspjesima i jedenju snijega do ponedjeljka. "Usprkos svojim neutaživim apetitima, očito nije uspio pojesti sav snijeg. Nadamo se da ćemo uskoro saznati kuda je sve odlazio novac Zagrepčana koji je trebao biti namijenjen upravo za usluge kao što je čišćenje snijega", puručuju HNS-ovci i dodaju kako građani Zagreba i dalje plaćaju najviši prirez u Republici Hrvatskoj te stoga imaju pravo tražiti da se u dva dana očisti snijeg s ulica.

13:20 Tramvajske linije 5 i 17 skraćene su do Jaruna zbog kvara tramvaja u Prečkom, javlja ZET na svojim stranicama.

12:46 Zbog težih ozljeda i prijeloma u padu na zaleđenim ulicama, do podneva u zagrebačkoj Klinci za traumatologiju pregledano je 80 pacijenata, od kojih je 15 zadržano na liječenju, rekla je za Hinu dr. Ana Čizmić iz ambulante te klinike.

Istaknula je da je od 80 primljenih pacijenata u različitoj dobi njih 95 posto bilo s težim ozljedama (prijelomima gležnja, ručnoga zgloba i ramena).

11:32 - U Karlovcu se od jutros, prvog radnog dana od snježne mećave, vodi prava bitka oko parkirnih mjesta. Iako to ne bi smjeli, Karlovčani koji su od snijega očistili mjesto na kojem im je bio parkiran automobil, ostavljaju svojevrsne rezervacije na tu povšinu.

Tako se po cijelom gradu mogu naći postavljene kartonske kutije, plastične ambalaže, ali i dijelovi namještaja, ladice, stolice, zatim kante, košare, metle i još štošta.

Najdalje je otišao stanovnik Ulice Franca Prešerna u staroj karlovačkoj jezgri koji je na očišćenom mjestu ostavio prijeteću poruku: "Ko se ovdje parkira j... ću mu mater!" U potpisu je ostavio stilizirano slovo "d", onakvo kakvo se nalazi u grbu GNK Dinama.

7:11 Hrvatska se danas ujutro probudila uz izrazito niske temperature. Najhladnije je bilo na Crnom Lugu na Risnjaku gdje je u 7 sati izmjereno minus 18 stupnjeva Celzijevih, te u Slavonskom Brodu i Gospiću gdje je izmjereno -17 stupnjeva Celzija. U Lipiku i Karlovcu je bilo -13, a u Bjelovaru i Sisku -12. U Zagrebu i Čakovcu jutros je izmjereno -11 stupnjeva.

Meteorolozi za danas najavljuju nove oborine. Na Jadranu bi već prije podne mogla pasti kiša, koja će tokom dana prerasti u snijeg, dok se u unutrašnjosti, osobito u gorju i Slavoniji, očekuje novi sniježni pokrivač.

Tijekom dana najviša dnevna temperatura u unutrašnjosti će iznositi između -5 i 0 stupnejva, dok će na Jadranu biti od 4 do 10 stupnjeva Celzijevih.

Kako javlja ZET, tramvajske linije 4, 7, 11 i 12 koje su jutros zbog puknuća žice gornjeg voda prometovale skraćeno, sada voze bez zastoja. Zbog snijega na kolnicima, povremenih kvarova vozila i znatno sporijeg prometa dolazi do odstupanja od voznih redova i na autobusnim linijama. Iz istih je razloga izvanredna autobusna linija 140 Mihaljevac - Tomislavov dom u ovim trenucima u prekidu, kao i linija 150 Garaža Tuškanac - Markov trg.

Mnogi su Zagrepčani odustali od čekanja tramvaja i autobusa te na radna mjesta krenuli - pješice.

Oni u automobilima zapeli su u kolonama. I kod mosta u Jankomiru nastala je velika gužva pa su brojna vozila krenula Samoborskom cestom. Oni koji su se pak planirali negdje ići taksijem, čekali su ga oko sat vremena, javlja HRT.

Kako jutros javlja HAK, magla smanjuje vidljivost i usporava vožnju mjestimice na dionicama autoceste A1 između Zagreba i Karlovca, te Bosiljeva i tunela Mala Kapela, na autocesti A3 Bregana-Lipovac između Nove Gradiške i Slavonskog Broda.

Zimski uvjeti, što znači da je promet zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu, na snazi su u Lici, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj te Slavoniji.

Granični prijelaz Bajakovo zatvoren je za teretna vozila. Izlazak teretnih vozila pojačan je na GP Bregani.

U prekidu su katamaranske linije na riječkom i splitskom području.

Hrvatske željeznice: Kašnjenja vlakova do 60 minuta

Brzi i međunarodni vlakovi jutros u Hrvatskoj voze na svim relacijama i staju u svim stajalištima kako bi se svi putnici prevezli do svojih odredišta, a kašnjenja su do 60 minuta, izvijestile su jutros Hrvatske željeznice.

Prema Splitu i obratno voze svi vlakovi. S međimurskog, varaždinskog i zagorskog područja normalno voze i brzi i putnički (regionalni) vlakovi.

Na području Karlovca, Novske, Vinkovaca, Moravica i Rijeke dio putničkih (regionalnih) vlakova je otkazan.

U gradsko-prigradskom prijevozu grada Zagreba vozi pet garnitura te na tim stajalištima također staju brzi vlakovi. Kašnjenja su od 15 do 30 minuta

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 13:10