LEŽERNI SASTANAK

FOTO Hilary nakon susreta s Josipovićem: Obama podržava Hrvatsku na putu u EU

'Potpredsjednik SAD-a Biden vrlo je prijateljski nastrojen prema Hrvatskoj. On vidi i prepoznaje ono što radimo na reformama, na poboljšanju odnosa u regiji', rekao je Ivo Josipović
Washington, 030511.Roosevwltova soba u Bijeloj kuci.Na fotografiji: Predsjednik Ivo Josipovic i Biden Joe, Americki potpredsjednik.Foto: Jasmina Ryan
 Jasmina Ryan

WASHINGTON - Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović bio je vidno zadovoljan poslije susreta s američkim potpredsjednikom Josephom Bidenom sa kojim je proveo oko 40 minuta u razgovoru u Rooseveltovoj sobi Bijele kuće.

Strateški napredak

- Posebno je važno to što Sjedinjene Države pozdravljaju napredak Hrvatske na putu prema članstu u Europskoj uniji, koje smatraju strateškim napretkom za cijelu regiju jugoistočne Europe, izjavio je Josipović novinarima nakon sastanka

Naglasio je da su glavne teme sastanka bile bilateralni odnosi, aktualni položaj Hrvatske u svijetu i Europi, suradnja u okviru NATO-a i borba protiv terorizma.

- Također je bilo riječi o regiji gdje SAD prepoznaje ulogu Hrvatske u razvoju dobrih regionalnih odnosa, dodao je.

Josipović je kazao da nije bilo riječi o suradnji Hrvatske s Haaškim sudom, jer na tom području nema problema.

Što se tiče ukidanja američkih viza kazao je kako postoje jasni kriteriji i Hrvatska radi na njihovu ispunjavanju. Na novinarsko pitanje traže li Sjedinjene Države veći angažman Hrvatske u mirovnoj misiji u Afganistanu, kazao je da je Washington visoko vrednuje dosadašnji doprinos Hrvatske u Afganistanu i da nije bilo novih zahtjeva.

Dobro informiran

Josipović se posebno pohvalno izrazio o svojem domaćinu, kao političaru koji je vrlo informiran o situaciji u regiji. Dodao je da je potpredsjednik Amerike “vrlo prijateljski nastrojen” prema Hrvatskoj.

- On je političar koji vidi i prepoznaje ono što se radi u Hrvatskoj na reformama, na poboljšanju odnosa u regiji i na pristupanju Hrvatske EU, rekao je hrvatski predsjednik.

Na sastanku se govorilo i u uspješnoj američkoj akciji u kojoj je ubijen čelnik Al Qaide Osama bin Laden, te je konstatirano kako borba protiv terorizma nije završena.

Josipović se nakon sastanka s Joeom Bidenom sastao i s državnom tajnicom Hillary Clinton te s američkim kongresnicima .

Josipović: Sretan sam što je sastanak bio tako plodan

- Presjednik SAD-a u potpunosti podržava vaše aspiracije, ne samo za članstvo u EU, koje je svakako ključno, već i ulogu koju vaša zemlja igra u Europi i regiji - rekla je američka državna tajnica Hillary Clinton poslije susreta sa hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem u State Departmentu.

Clinton je izjavila da je posjet predsjednika Hrvatske vrlo značajan, te je izrazila zadovoljstvo što je susret s potpredsjednikom Josephom Bidenom prošao iznimno dobro, kao i onaj prije toga u Chicagu s tamošnjom hrvatskom zajednicom za koju Hillary Clinton zna da je brojna, jer je i sama rođena u tom gradu.

- Podrška i prijateljstvo SAD-a veoma su nam značajni, ali sretan sam što je naš susret bio tako plodan - rekao je predsjednik Josipović u kratkom zajedničkom obraćanju medijima, poslije kojeg nije bilo prilike za postavljanje pitanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 23:19