SPALJENA ZEMLJA

FOTO Gradonačelnik Skradina: 'Hrvatske šume imale su 17 mjeseci za 3,5 kilometra puta koji je trebalo urediti. Da su to učinili, požara ne bi bilo!'

 Nikolina Vuković Stipaničev / SI

U požarnoj kataklizmi koja je unatrag zadnjih osam dana dvaput pogodila skradinsko područje, izgorjelo je oko 1100 hektara površine, a štete se procjenjuju u milijunima kuna. Izjavio je to, obilazeći danas prvi put sa županom Goranom Paukom opožareno područje, skradinski gradonačelnik Nediljko Dujić. Nema sumnje da će za područje Grada Skradina, potvrdio je župan, biti proglašena elementarna nepogoda, piše Slobodna Dalmacija.

- Štete su velike, opožareno područje izgleda katastrofično, što i nečudi s obzirom da je Skradin pod požarima cijeli mjesec. Ovisimo o državii raspoloživom novcu za elementarne nepogode, a vidjet ćemo i što županija može učiniti kroz programe poljoprivrede. Malo problema imamo s vremenom - kazao je župan Goran Pauk - jer, s obzirom na pristupne ugovore s EU imamo rok do 1. rujna za samostalno djelovanje na području poljoprivrede, a nakon toga u konzultaciji s EU.

Zadnji podaci govore, naveo je gradonačelnik Skradina Nediljko Dujić, da je vatra samo u ovom zadnjem požaru kod Sonkovića, progutala oko 4 tisuće stabala maslina, 15.350 čokota vinove loze i oko 500 stabala agruma (smokve, trešnje itd.).Vatrena buktinja došla je gotovo do prvih kuća u Ićevu, odnosno u zaseocima Palinići, Ćulini i Todorovići, radi čega je 30-40 mještana bilo evakuirano u susjedno selo Matiće.

Gradonačelnik Skradina i dalje optužuje Hrvatske šume za indolenciju i nebrigu tvrdeći da nisu ništa poduzeli na uređenju protupožarnih puteva iako ih na to upozorava već deset godina, a što je neminovno rezultiralo katastrofičnim razmjerima požara.

- Zadnji dopis sam poslao u Hrvatske šume u siječnju prošle godine moleći da se uredi rotor u Bratiškovcima. Imali su na raspolaganju 17 mjeseci za 3,5 kilometra puta koji je trebalo urediti. Da su to učinili, požara možda ne bi bilo, ili bi makar štete bile manje. A oni su uzadnjih sedam godina ukupno uredili tek 1200 metara puta na predjelu Kistanje-Laškovica - revoltirano će Dujić, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 17:32