NE PLAĆA IM SE POREZ

FOTO: Fižulić, Vidošević i Zubak na jahtama uzeli državi 5,1 milijun eura

Vlasnici skupih jahti imaju tvrtke za prijevoz putnika plovilima. Tako izbjegavaju plaćanje poreza

ZAGREB - Tko će sljedeći ostati bez jahte i dobiti kaznu od nekoliko stotina tisuća kuna? Nakon Zdravka Mamića, kojemu je carinska uprava zaplijenila luksuznu jahtu Maluciva, na meti inspekcije će se prije ili kasnije naći još neki biznismeni, političari i sportaši, koji nisu platili porez. Sporno je bilo to, podsjetimo, što je Mamić jahtu pri uvozu registrirao na svoju tvrtku, ali je nije iznajmljivao nego ju je koristio u privatne svrhe i tako potkradao državu.

Vrijede 100 milijuna eura

Mamić bi, ako želi ponovno zaploviti, morao platiti trošarinu koja se još plaća prema metru, a ne prema vrijednosti jahte, što će stupiti na snagu od jeseni. Najviši iznos bio je 150.000 kuna, za jahte duže od 15 metara. Inspekcija bi Mamiću mogla naplatiti i kaznu, koja može iznositi više stotina tisuća kuna.

Vlasnici najskupljih jahti u Hrvatskoj imaju tvrtke registrirane za gotovo sve djelatnosti, pa tako i za prijevoz putnika plovilima. Tako si mogu priuštiti skupocjene jahte, a da na njih ne plate carinu i porez.

Na listi koju donosimo, i pod pretpostavkom da ne zarađuju na iznajmljivanju svojih jahti, nego da se njima koriste uglavnom u privatne svrhe, a da su sve kupljene i registrirane kao imovina njihovih tvrtki, može se reći da je 25 milijuna eura ili 180 milijuna kuna iznos za koji je zakinut državni proračun. Naime, procjena ukupne vrijednosti svih jahti je oko 100 milijuna eura. Iznos za koji je zakinut proračun je tek nešto manji nego što je država u pola godine ubrala od kriznog poreza na plaće od 3 do 6 tisuća kuna. S kaznama, ukupan iznos popet će se upravo do te sume.

Dubravko Grgić, vlasnik koncerna Agram ima dvije jahte i obje iznajmljuje za 80.000 eura tjedno.

Pavo Zubak kaže kako svoju Vilu Velbita III. povremeno iznajmljuje. Isti je slučaj i s Gorankom Fižulićem, predsjednikom Uprave Magme, koji često plovi na jedrilici Caruba 4.

Umirovljenica s jahtom

- Ja nisam vlasnik tog broda, nego gost Magmine tvrtke iz Hong Konga - tvrdi Fižulić. No, plaća li svoje gostovanje na jahti, otkrit će inspekcija.

I obitelj Nadana Vidoševića ima luksuznu jahtu. Vlasnik je tvrtka Bor hza d.o.o., čija je “vlasnica” Vidoševićeva majka, inače umirovljenica, Marija Tudor Vidošević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:32