BURNO U SABORU

FOTO: DRAMATIČNO JUTRO Leko odbio zahtjev branitelja da se obrate Saboru, vikali mu: 'Sramite se'

'Ne mislim licitirati ljubav prema braniteljima na način da arbitrarno vodim sjednicu,' rekao je Leko
 Bruno Konjevic / CROPIX

Hrvatski sabor zasjedanje je u četvrtak ujutro započeo stankom koju su, zbog stanja u RIZ odašiljačima, zatražili Hrvatski laburisti, a njihovom se zahtjevu pridružio i nezavisni zastupnik Branko Vukšić te klubovi HDZ-a i HDSSB-a.

Pošto su saborski klubovi nakon stanke iznijeli stajališta o problemima tvrtke RIZ Odašiljači, određena je još jedna stanka, koju su HDZ i HDSSB zatražili zato što predsjednik Sabora Josip Leko nije dopustio da se predstavnici branitelja koji prosvjeduju u Savskoj obrate zastupnicima uoči podnošenja izvješća o provedbi Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

Leko nije izravno odbio njihov zahtjev, no pozivajući se na saborski Poslovnik, poručio je: "Vama koji tražite da se u Saboru otvori mogućnost da se izravno obraćaju predstavnici udruge hrvatskih branitelja predlažem da pročitate Poslovnik Sabora. Poznato vam je da se Poslovnik ne može mijenjati 'ad hoc' i da je vladavina prava najvažnije načelo u demokracije".

FOTOGALERIJA: Branitelji u Saboru (FOTO: Bruno Konjevic / CROPIX )

Josip Đakić (HDZ) kritizirao je Lekinu odluku da ne dopusti Đuri Glogoškom da se na 10 minuta obrati zastupnicima, javlja Dnevnik.hr.

Bruno Konjevic / CROPIX
Zagreb, 290115Nastavak sjednice Sabora sa raspravom o dva izvjesca koja se odnose na hrvatske branitelje - provedba Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i clanova njihovih obitelji te o poslovanju istoimenog Fonda za 2013. godinu. Sjednici su prisustvovali i invalidi koji prosvjeduju ispred ministarstva branitelja u Savskoj.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

- Svaki strani državnik kao gost i gosti koji su danas bili nazočni mogu održati govor, ali vi to ne dozvoljavate', poručio je Leki, a predsjednik Sabora mu je odgovorio da ne misli s njim polemizirati o spornom članku.

- Situacija je izvanredna, tri mjeseca na ulici pod šatorom. Što god da kažemo neće biti dobro, rekao je Josip Salapić u Saboru i dodao da bi bilo najpoštenije da je Đuro Glogoški govorio deset minuta. Braniteljima je rekao da ih podržavaju u njihovim zahtjevima.

- Vama treba dati za pravo, jer da nije bilo vas, ne bi bilo ni nas. Mi smo nadležni da provodimo propise i da pomognemo vama, ali i svima ostalima. Predsjedniče Sabora znam da i vama nije lako, ali trebali smo to učiniti, rekao je.

- Ne mislim licitirati ljubav prema braniteljima na način da arbitrarno vodim sjednicu Sabora, uzvratio je Leko.

- Uvijek vam stoji na raspolaganju smjena Hrvatskog sabora, uvijek', istaknuo je Leko i zastupnike zamolio da nastave razgovarati o suštini problema.

Nakon njegova obraćanja branitelji su napustili sabornicu uz povike 'Sramite se'.

'Raspusti taj Sabor, čovječe', čulo se u sabornici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:41