PROCURIO MAZUT

FOTO Dramatične snimke onečišćenja u Kostreni: Od crne, masne tekućine potamnilo je more!

 Marko Granic / Novi list / EPH

U četvrtak popodne u Kostreni na predjelu Dražina – Potkvarovo - Klančić i dalje prema lučici Podurinj došlo je do onečišćenja mora i obale, a iz Ine je potvrđeno da je u Rafineriji nafte Rijeka došlo do propuštanja ugljikovodika izvan rafinerijske zaštitne brane te da je počela sanacija onečišćenja.

Iz Općine Kostrena naveli su da je došlo do onečišćenja mazutom, odnosno crnom masnom tekućinom, što su to uočili i prijavili mještani Urinja nakon čega je na teren izašao općinski komunalni redar i napravio očevid.

O incidentu su se u međuvremenu izjasnili i riječki laburisti, piše Novi list:

- Zahtijevamo od Župana da u najkraćem mogućem roku sazove tematsku sjednicu i pozove sve relevantne sudionike, te da zatraži od rafinerije da poduzme najhitnije korake kako bi poslovala kao društveno odgovorna kompanija, kako INA d.d. sama za sebe voli tvrditi da to jest", stoji u priopćenju

S druge strane, Povjerenstvo Ministarstva zaštite okoliša i prirode utvrdilo je da u pogonima "Dine Petrokemije" u Omišlju ima 20 vrsta tvari koje, uskladištene i pod nadzorom, ne predstavljaju rizik za zdravlje i život ljudi, materijalnih dobara i okoliš, pa je predložilo što žurnije zbrinjavanje koje je u tijeku.

Trenutno se provode aktivnosti oko zbrinjavanja uskladištenog freona i vinil klorid monomera (VCM), dok laboratorijske kemikalije planira preuzeti Laboratorij Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, izvijestili su iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode, na upit Hine o takvom nalazu povjerenstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:37