VODENA BUJICA PRIJETI

FOTO: DRAMATIČNA NOĆ U METKOVIĆU Voda nadire, ugroženo više od 500 kuća! Dolazi novi plimni val

NOVO 22:30 Dolini Neretve prijeti novi plimni val, što će dodatno zakomplicirati ionako loše stanje na desnoj strani grada koja je pod vodom.

Zbog povećane akumulacije u večernjim satima i tijekom sutrašnjeg dana iz HE Rama morat će se ispustiti višak vode što bi moglo izazvati plimni val", kazao je u izjavi za Fenu glasnogovornik Stožera Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije Pero Pavlović.

"Želimo na vrijeme informirati građane o mogućem dolasku plimnog vala", kazao je Pavlović te pozvao građane da budu na oprezu i da kontaktiraju Operativni centar Civilne zaštite.

Pavlović pojašnjava kako je akumulacija na HE Rama popunjena do maksimuma, te da je za očekivati u večernjim satima i tijekom sutrašnjeg dana da će iz HE Rama morati puštati preljev vode prema Jablanici što može izazvati određene poteškoće građanstvu koje živi uz korito Rame pa sve do Jablanice i po sistemu spojenih posuda od Jablanice prema Mostaru i južno od Mostara.

Građani su tijekom večeri punili vreće pijeska kako bi spriječili prodiranje vode u kuće. Zbog vode na kolniku potpuno je prekinuta komunikacija naselja Vid i Prud sa Metkovićem. Pred Metkovcima je još jedna besana noć puna strepnji i iščekivanja.

-----------------------------------------------------------------

METKOVIĆ - Stanje na desnoj strani grada Metkovića je dramatično. Voda plavi kuće i okućnice, a ukoliko vodostaj nastavi rasti već za nekoliko sati voda će ući u više od 500 obiteljskih kuća. Vodostaj Neretve od 350 centimetara koliko se već nekoliko sati mjeri u Metkoviću pedesetak centimetara niži je od kritične točke izlijevanja Neretve iz korita. Međutim zaobalne vode u prvom redu rječica Norin danima nalijeva blato pa bi se prema najcrnjem scenariju mogao ponoviti prosinac 2010. godine, kada je katastrofalna poplava pogodila ovaj dio grada.

Niže ulice poput Zagrebačke ili Neretvanskih gusara pod vodom su i njima se prometuje na vlastitu odgovornost. Ljudi spašavaju životinje, kokoši, zečeve i koze, kako se ne bi utopile. Na nekoliko punktova dovezeni su kamioni pijeska za pravljenje zečjih nasipa ispred obiteljskih kuća.

Informacije o stanju u hidroakumulacijama uzvodno od Mostara nisu obećavajuće a još manje ohrabrujuće za stanovnike desne strane grada koji su u strahu za svoju imovinu. Oni ispuštaju vodu prema svom nahođenju bez obzira na dogovor hrvatske i bosanske strane o kontroliranom ispuštanju vode, jer samo nekoliko centimetara

Metkoviću na ruku ne idu ni vremenske prognoze, koje najavljuju kišu u južinu što znači da će se Neretva i dalje ulijevati u Norin, koji će se u konačnici razliti po ulicama desne strane grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:34