BRANITELJSKI PROSVJED

FOTO Drama u Splitu: Čovjek kojem je pozlilo umro je. Na skupu nije bilo kola Hitne pomoći

 Boris Kovačev / CROPIX

>>>>NOVO<<<< - 14:10 - Muškarac (65) kojem je pozlilo na skupu preminuo je na Kiruškom odjelu splitske bolnice u 13:35 sati.

14:00 - Prema procjeni policije na skupu se okupilo 2000 ljudi.

Željko Sačić u ime branitelja iznio je pet zahtjeva prema Vladi.

Traže da se odmah pusti 350 branitelja koji se nalaze u hrvatskim tamnicama kako bi se branili sa slobode. Sudac i sudac porotnik, zahtjevaju, trebao bi biti hrvatski branitelji jer oni znaju što se događalo u Domovinskom ratu. Također, branitelji u tamnicama ne bi trebali biti s ostalim prekršiteljima zakona, a od predsjednika Ive Josipovića traže da izmjeni kazneno pravo kako se Mihajlu Hrastovu ne može suditi. Posljednji zahtjev je da država plati obranu braniteljima kako im obitelji ne bi gladovale.

13:20 - Skup branitelja naglo prekinut. Jednom od prosvjednika je pozlilo te se srušio na tlo. Pripadnici Hitne pomoći pokušavaju oživjeti čovjeka. Prosvjednici su se razišli radi solidarnost prema nesretnom čovjeku, ali i u znak osude ministru Darku Milinoviću zbog čekanja Hitne pomoći koja nije bila u stanju pripravnosti na skupu.

12:40 - Oko tisuću branitelja, prosvjednika i radnika tijekom mirnog prosvjeda poručilo je Vladi da se odrekla Tihomira Purde poput Poncija Pilata. Isto tako, osvrnuli su se na navode da ih u organizaciji podupire oporba.

- Oni su lice i naličje istovjetne protuhrvatske politike. Ne zanimaju ih interesi hrvatskog naroda već gledaju samo svoje i tuđe. Oni su izabrali EU, mi izaberimo Purdu! Oni su izabrali EU mi smo izabrali Gotovinu, oni su izabrali EU mi more - naglasio je Željko Sačić.

Branitelji su zatražili da vlada što prije raspiše prijevremene izbore jer '400 ljudi dnevno dobiva otkaz i nema vremena za čekanje'.

Poručili su i Bajiću da se umjesto hvatanja branitelja posveti lovu na agresora.

12:23 - Na Rivi se nalazi jako puno ljudi, no pred pozornicom podignutom za prosvjed stoji tek nekoliko stotina. Slušaju se pjesme Thompsona i Miroslava Škore. Na pozornici se nalazi plakat s raspelom na kojem piše Purda.

Prosvjednicima su se pridružile i radnice UZOR-a te još jedne tvrtke u vlasništvu Brune Orešara.

SPLIT - Splitska riva postat će novo mjesto prosvjedovanja hrvatskih branitelja. Naime, novi je prosvjed planiran za danas u podne. Koordinator prosvjeda Željko Strize pozvao je na kulturno i dostojanstveno ponašanje bez incidenata , javlja HTV .

Okupljanje branitelja je organizirano kako bi se 'izrazila potpora hrvatskim vitezovima' te izrazilo nezadovoljstvo 'podaničkom hrvatskom vlasti koja ne osluškuje naroda i o njemu ne vodi računa'.

- Ako se ovako hrvatska država odnosi prema onima koji su je stvarali, branili i davali svoje živote za njezinu samostalnost, tko će se u nekim budućim napadima na njenu suverenost, za nju boriti - rekao je Strize.

Također, Strize je pozvao sve braniteljske udruge i sve udruge civilnog društva na izbjegavanje možebitnih uvreda na osobnom nivou.

HVIDRA Splitsko-dalmatinske županije, veterani udarne 4.gardijske brigade kao i njihovi kolege iz specijalne policije danas će bojkotirati skup. Navode kako ne žele preko 'leđa nesretnog Purde ubirati jeftine političke bodove niti se promovirati'.

Pred prosvjednike bi danas trebali izaći i govoriti ivši zapovjednik Specijalne policije Željko Sačić i zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković Mladi Jastreb.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:23