PRIPREME ZA EU PROSLAVU

FOTO: Danas kreće poseban režim prometa u središtu Zagreba: Pogledajte koje ulice treba izbjegavati!

ZET: Već večeras moguće skretanje tramvaja s Trga
 CROPIX

Zagreb će cijeli vikend biti pod posebnim režimom zbog dolaska tridesetak inozemnih delegacija na proslavu ulaska Hrvatske u Europsku uniju. U trenucima kada će se zagrebačkim ulicama prolaziti strani delegati, policija će preusmjeravati promet. Osim autima, promet će u tim trenucima biti zabranjen i u javnom prijevozu, a kritične točke bit će Vukovarska i Savska te Zeleni val. Tim će rutama biti zabranjeno i parkiranje.

Vare se šahtovi

Policija zbog sigurnosti skriva točno vrijeme i rute kojima će se kretati strani delegati, ali zato posljednjih dana policajci u civilu obilaze stanove u centru grada.

Zadatak im je informirati se o potencijalnim opasnostima. Dok radnici Zagrebačkog holdinga vare šahtove i šire obavijesti o zabrani parkiranja, policajci se informiraju o raznim navikama stanara centra.

‘Je li netko protiv EU’

“Imate li posebno agresivne susjede” i “Je li netko od sustanara protivnik ulaska Hrvatske u EU”, pitanja su, tvrde stanari sa Zelenog vala, koje su im postavili policajci.

- U četvrtak kasno navečer pozvonio je policajac u civilu. Upozorio me da u naredna tri dana ne parkiram u blizini stana i počeo se raspitivati o susjedima, ima li netko osobito opasan. Razgovarali smo nekoliko minuta na ulaznim vratima, a potom je u zgradi ostavio obavijest o režimu parkiranja - kaže stanar sa Zelenog vala.

ZET: 'Već večeras moguće skretanje tramvaja s Jelačićeva trga'

Zbog proslave pristupanja Hrvatske u EU te dolaska stranih izaslanstava, već večeras je moguće skretanje tramvajskog prometa sa središnjeg zagrebačkog trga, i to nakon 20 sati zbog generalne probe proslave, izvijestio je glasnogovornik ZET-a Tomislav Jurić.

U izjavi za medije Jurić je naglasio kako unatoč intenzivnoj pripremi i organizaciji nije moguće točno predvidjeti sve prometne izmjene, istaknuvši međutim da se tijekom cijeloga trajanja posebne regulacije prometa očekuju česti prekidi i preusmjeravanja prometa.

Večeras je tako moguće skretanje tramvajskog prometa sa Trga bana Josipa Jelačića, nakon 20 sati, kada će se održati generalna proba središnje proslave.

Sutra rano ujutro zatvorit će se tramvajska stajališta Vodnikova i Botanički vrt, a poslijepodne, oko 15,30 sati, za cjelokupni tramvajski promet zatvorit će se i Jelačićev trg. Preusmjereno će tada voziti tramvajske linije 6, 11, 12, 12, 14 i 17.

Jurić je rekao i kako nešto kasnije, od 18 do 20 sati, očekuje i zatvaranje Vodnikove te Ulice Grada Vukovara.

Uz poteškoće će od sutra ujutro voziti i autobusi na liniji 109 koji će djelomično, ovisno o situaciji na terenu, voziti promijenjenom trasom, kao i linije 218, 220, 221, 229, 234, 268 i 322, dok se privremeno ukida linija 219. Skraćeno će voziti autobusi linije 118.

Navečer od 22 sata izmijenjeno počinju voziti i autobusi linija 105, 201 i 226.

ZET-ov glasnogovornik istaknuo je i da, zbog velikih prometnih opterećenja i očekivanih operativnih izmjena trasa kretanja, posebice štićenih kolona, tramvaji i autobusi neće prometovati prema voznom redu, zbog čega u ZET-u mole putnike za strpljenje i razumjevanje.

Stanje u prometu putnici tijekog cijeloga vikenda, odnosno za vrijeme izvanredne organizacije prometa, mogu doznati pozivom na 0800 200 600, a ZET-ov kontakt centar radit će 24 sata. ( Hina)

ZABRANA RADA

Subota

- od 14 h ne smije se prodavati cvijeće u prolazu Splavnica

- do 22 sata moraju se izmjestiti svi štandovi u Gajevoj

Nedjelja

- tržnica Dolac

- od 12 sati zatvara se 60-ak ugostiteljskih objekata, pekara, fast food trgovina i ostalih radnji u samom centru grada

DOPUŠTENO DULJE RADNO VRIJEME

- ugostiteljski objekti u Kaptol centru, Trgu maršala Tita, Ilici 42 i Palmotićevoj 30 mogu u ponedjeljak, 1. srpnja, raditi od 0 do 24 h

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:41