PROSLAVA OLUJE

FOTO: DAN POBJEDE U KNINU Premijera izviždali, pa im uzvratio: 'Dođite na Markov trg'

 Zvonimir Barisin / CROPIX

NOVO 11:03- Na glavnom trgu izviždan je i govor predsjednika Ive Josipovića, nakon čega je još jedna neugodna kninska svečanost završena. Kolona građana i branitelja zaputila se na svetu misu za Domovinu. Milanović se nakon svečanosti obratio novinarima i javnosti rekavši kako je mjesto za zvižduke Markov trg kojeg je protekla vlada zatvorila lokotom.

- Mi smo vam otvorili Markov trg i svatko tamo može iskazivati svoje nezadovoljstvo. Svaka vlada Hrvatske je narodna, demokratski izabrana, pa i ona prethodna, kriminalna. Pa ako netko želi zviždati i ovdje, mi mu to nećemo zabraniti.

Priupitan misli li da su zvižduci organizirani od strane oporbe, premijer je kazao: - Znam da jesu, to je logično, no izbori se bliže i dobro je da građani vide kakvim se tko sredstvima služi kako bi mogli dobro odlučiti i izabrati svoje društvo.

Na pitanje sudjeluje li u službeno još nezapočetoj predsjedničkoj kampanji Ive Josipovića premijer je odgovorio kako se nada da se nitko neće uvrijediti, ali da on ipak ima važnijeg posla.

Predsjednik Ivo Josipović bio je nešto blaži u svojoj retorici pa je kratko rekao kako je u hrvatskom društvu primjetno pojavljivanje nedemokratskih tendencija i mržnje.

Josipović je u svom govoru istaknuo i kako mržnja nije dobra, a kako je društvena mržnja naročita opasnost.

---------------------------------------------

10:42 - Prvi dio govora premijera nije se uopće mogao čuti od zvižduka i povika neodobravanja okupljenih. Premijer Zoran Milanović na to reagirao je rekavši kako 'neka zviždi svatko tko želi no koliko god se trudili ne mogu umanjiti značaj Oluje i žrtve velikih branitelja'.

- Moja vlada je narodna vlada. Izabrao ju je hrvatski narod i moj je posao da je vodim pravim putem - pokušao je reći Milanović no svjetina ga je konstantno prekidala zvižducima.

Trenutno govori predsjednik Sabora Josip Leko. Njemu se zasad ne zviždi no dio okupljenih glasno pjeva 'Zovi, samo zovi' ignorirajući govor.

Prethodno je brigadir u mirovini Ivan Vukić u svom govoru rekao kako Hrvatska ne ide u dobrom smjeru te da su branitelji marginalna populacija kojoj se povremeno udijeli milost. Kazao je da su branitelji svoj zadatak izvršili časno i uspješno, no da nije siguran može li se to reći i za političke elite nakon rata.

---------------------------------------------

10:24 - Prilikom pozdravljanja premijera Zorana Milanovića i predsjednika Sabora Josipa Leke začuli su se i prvi zvižduci i povici neodobravanja iz publike na glavnom gradskom trgu.

---------------------------------------------

10:21 - Predsjednici Vlade, Sabora i države položili su vijence za sve poginule hrvatske branitelje u podnožju spomenika Oluja '95. na kninskom trgu.

Predsjednik Ivo Josipović prethodno je izvršio smotru počasne postrojbe. Uslijedit će govori visokih dužnosnika.

---------------------------------------------

09:45 - Podizanjem stijega Republike Hrvatske, intoniranjem himne, čitanjem imena 198 poginulih hrvatskih branitelja i preletom borbenih migova hrvatskog ratnog zrakoplovstva, završena je svečanost obilježavanja obljetnice Oluje na kninskoj tvrđavi. Ceremoniji su uz predsjednika države Ivu Josipovića, predsjednika Vlade Zorana Milanovića, te predsjednika Sabora Josipa Leku, nazočili brojni ministri, vojni uglednici, saborski zastupnici...

Izaslanstvo Vlade s premijerom Milanovićem na čelu, činila je još i prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, ministar obrane Ante Kotromanović, ministar branitelja Predrag Matić, pravosuđa Orsat Miljenić, ministar rada Mirando Mrsić, znanosti i obrazovanja Vedran Mornar, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak te poljoprivrede Tihomir Jakovina, dok je u ime ministra unutarnjih poslova došao zamjenik Evelin Tonković. Na kninskoj tvrđavi ceremoniju je pratio i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u društvu glavnog tajnika stranke Milijana Brkića te HDZ-ove kandidatkinje za predsjednicu države Kolinde Grabar-Kitarović.

Uočeni su i generali Ademi i Rojs, potom Jadranka Kosor sa sinom, kao i predstavnica inicijative 'U ime obitelji' Željka Markić...

Slijedi službena svečanost na središnjem kninskom trgu.

---------------------------------------------

09:04 - KNIN - Središnja svečanost obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 19. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluja" počinje budnicom gradskim ulicama (8 sati), potom slijedi podizanje državne zastave na kninskoj tvrđavi (9,20 sati) te polaganje vijenaca i paljenje svijeća ispred spomenika hrvatske pobjede "Oluja '95" (10,15 sati), gdje će biti održana i središnja proslava (10,20 sati).

Nakon toga u programu je mimohod pripadnika Oružanih snaga, policije i braniteljskih stradalničkih udruga te državnih čelnika gradskim ulicama do crkve Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnog Zavjeta (10,55 sati), gdje će biti služena i svečana sveta misa za Domovinu (11,30 sati).

Misno slavlje predvodit će šibenski biskup Ante Ivas, a u koncelebraciji će biti vojni biskup Juraj Jezerinac.

Poslijepodne je rezervirano za program "Branitelji za branitelje" u parkovima i Ulici Franje Tuđmana (14 sati). Na stadionu NK Dinara odigrat će se nogometna utakmicu veterana 4. i 7. gardijske brigade, koje su sudjelovale u "Oluji", protiv Humanih zvijezda Hrvatske (18 sati).

Nakon toga HKD Napredak iz Knina predstavit će se u Ulici Franje Tuđmana na tradicionalnoj smotri folklora (18 sati). Večer je rezervirana za donatorsko-aukcijsku prodaju slika u organizaciji grada Knina i kninskog Muzeja na prostoru crkve Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnog Zavjeta (19 sati), a jednodnevni svečani program završava koncertom Slavonskih lola i Gorana Karana na Trgu Ante Starčevića (21 sat).

Pokrovitelj svečanosti je predsjednik Republike Ivo Josipović, a središnjoj će svečanosti također nazočiti i predsjednik Vlade Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, članovi vlade i Hrvatskog sabora, predstavnici političkih stranaka i brojni drugi dužnosnici

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:14