POSJET SLOVENIJI

FOTO Dalaj Lama za Jutarnji: Nisu smjeli prikrivati pedofiliju u Crkvi

Dalaj-lama se tijekom neslužbenog posjeta Sloveniji susreo samo s opozicijskim političarima
 Vjekoslav Skledar/CROPIX

MARIBOR - Pogrešno je prikrivati pedofilski skandal u Crkvi, odgovorio je danas na pitanje Jutarnjeg Dalaj lama . - Nužno je više promocije samodiscipline. Nitko nikoga ne sili da postane svećenik. Ako pak odlučite da ćete to biti, onda morate slijediti svećenička pravila - rekao je.

Novinari moraju njuškati

U Maribor je doputovao u ponedjeljak i odlazi danas. Nitko iz državnog vrha nije se službeno sastao s tibetanskim vođom, zbog straha od zaoštravanja odnosa s Kinom, no danas su se s njim u hotelu Habahuk susreli lider opozicije Janez Janša i lider Slovenske pučke stranke Radovan Žerjav. Janša nije propustio iskoristiti priliku da malo bocne premijera Boruta Pahora, pa je izjavio da bi, da je na čelu vlade, Dalaj lamu primio u posjet. No, sam tibetanski vođa na pitanje o tome zašto se toliki boje s njim naći rekao je: - Postoji taj veliki brat, svi se boje tog velikog brata - rekao je aludirajući na Kinu.

Novinari moraju imati dugačke nosove, rekao je, ne misleći pritom na Pinokija, nego na nosove kojima će “njuškati posvuda”.

- Morate njušiti što je iza kako biste izgradili zdravo društvo. Morate pisati što se zbiva, čak i ako je to negativno. Javnost sve mora znati. Ali svoje istrage morate provoditi objektivno, istinito i pošteno - rekao je.

Goveđi odrezak

Kad je riječ o tome kako u politiku inkorporirati ljudske vrednote, poručio je da kakvo društvo, takvi i političari.

- Političari dolaze iz društva u kojem se uvijek govori o novcu, a malo ljudi govori o ljudskim vrijednostima. Oni dolaze iz takvog društva - rekao je. Na pitanje kada bi mogao doći u Hrvatsku rekao je da ga nitko nije pozvao. - Ako dođe pozivnica, doći ću - rekao je.

Više je puta ponovio koliko uživa u Sloveniji, a posebice su ga se dojmili hrana, ceste i čisti okoliš. Na ručku s Janšom i Žerjavom jela se goveđa juha, palenta, goveđi odrezak s gljivama i čokoladni sufle, a tibetanski lider novinarima je rekao da u Tibetu nemaju hrane, pa je njima sve dobro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:27