DAN POBJEDE NA SLAPOVIMA ZRMANJE

FOTO Čačić: Ja sam danas u Kninu bio već u 10, a Tuđman je dolazio helikopterom oko podneva

 Vladimir Ivanov / CROPIX

ZADAR - Čelnici kastavske skupine Zoran Milanović, Radimir Čačić, i Silvano Hrelja u petak popodne družili su se s članovima i aktivistima SDP-a, HNS-a i HSU-a 9. izborne jedinice u izletištu na slapovima Zrmanje u Kaštelu Žegarskom.

Budući da se radi o obrovačkom zaleđu, o kraju u kojem žive gotovo isključivo Srbi, čelnike kastavske skupine novinari su pitali ne boje li se da će okupljanje ovih stranaka na Dan pobjede u tom kraju u neposrednoj blizini Manastira Krupa biti shvaćeno kao provokacija kako među lokalnim Srbima, a tako i među Hrvatima.

- Ovo je obično stranačko druženje. Meni su rekli da je tu lijep kraj, a nisam ni znao tko tu živi i da je tu u blizini neki sakralni objekt. Kad bih živio u nekoj drugoj državi a ne u Hrvatskoj, možda bih se i bojao, ali ovo je Hrvatska i ovdje žive hrvatski građani, rekao je Milanović, a Radimir Čačić je na to dodao kako smatra bespredmetnim pitanje gdje se slavi Dan pobjede.

- Ja sam u Kninu na današnji dan prije 16 godina bio u deset ujutro, a Tuđman je stigao helikopterom oko podne. Ovo je Hrvatska, ovdje žive hrvatski građani i sada svi slavimo Dan pobjede. Odavde počinje rafting, odavde ova čista rijeka teče snažnije, odavde kreće jedna nova svježija vitalna Hrvatska koju očekujemo nakon izbora, rekao je Čačić.

Na pitanje o Vladinoj politici prema bankama u odnosu na tečaj švicarskog franka Zoran Milanović je naveo kako su se upravo konzultirali oko zajedničkih stavova o ovom pitanju.

- Banke su očito spremne na neku vrstu rješenja jer im je jasno da je ovo što se s tečajem franka događa neka vrsta elementarne nepogode. Naše je stajalište da je Vlada donijela svoje rješenje a da nije razgovarala s bankama. Ova vrsta ping-ponga s bankama nema smisla. Očito u ovo što je Vlada dala kao rješenje nije bila uključena ni HNB ni njen guverner, a trebali bi biti, a u bankama postoji svijest da nekakvo rješenje treba naći. Korisnike kredita treba vratiti u zonu sigurnosti, a to je zona eura. Banke malo vole mistificirati pa su svoj stav izrekle običnom čovjeku nerazumljivim jezikom. Njihov je interes da se stanje stabilizira, a da i država i banke preuzmu svoj dio rizika. Ovo nam pokazuje da banka rješenje nije dogovorila s bankama, a to je trebala napraviti, smatra Milanović.

A Radimir Čačić je potom komentirao izjavu premijerke Kosor o početku izlaza Hrvatske iz krize i početku procvata.

- Na tu konstataciju premijerke najbolje je odgovoriti brojevima - broj nezaposlenih, kad se usporede isti datumi ove i prošlih godina i dalje raste, industrijska proizvodnja pada, bruto domaći proizvod pada. Ako je to izlaz iz krize onda više ne znam što da kažem, čudio se Čačić.

A predsjednik SDP-a je na kraju obraćanja novinarima rekao Hrvatska se treba probuditi, jer ima potencijale, resurse, žilava je, ima sjajne ljude, ali treba raditi.

- Vrijeme je da se Hrvatska probudi iz letargije u kojoj se nalazi jer je sada Hrvatska po stranim investicijama čak iza Albanije, rekao je Milanović.

Stranački aktivisti i čelnici kastavske koalicije potom su nastavili svoju proslavu i dogovore o preuzimanju vlasti uz roštilj i peku, a u obližnjem Kaštelu Žegarskom starčad pred kućama i pred mjesnim dućanom koji je radio i na blagdan, samo su nijemo promatrali proslavu i goste koji su prolazili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 12:38