EUROPA NAS ČEKA!

FOTO: Broš otvara vrata EU? Kosor za susret s poljskim premijerom pripremila posebni ukras

 Ranko Šuvar/Cropix

ZAGREB - U službenom posjetu Hrvatskoj boravi poljski premijer Donald Tusk koji je danas s premijerkom Jadrankom Kosor razgovarao o završetku hrvatskih pristupnih pregovora, posebice o poglavljima 8 i 23, Tržišnom natjecanju i Pravosuđu i temeljnim pravima.

- Uvjerena sam da ćemo do kraja lipnja završiti pregovore. Sljedeći tjedan Vlada podnosi izvješće o poglavlju 23. i nadamo se dobrim vijestima iz Europske komisije, ponovila je Kosor.

Tusk je ustvrdio kako je potpuno siguran da je Hrvatska uhvatila "dobar tempo" prema konačnom pristupanju Europskoj uniji.

"Ako sve dobro prođe, lipanj će biti važan za završetak pregovora... to bi nam omogućilo najljepši trenutak, potpisivanje pristupnog ugovora", rekao je Donald Tusk, čija zemlja u srpnju preuzima polugodišnje predsjedanje Unijom.

- Poljska nikoga u Bruxellesu ne treba uvjeravati da je Hrvatskoj mjesto u Europskoj uniji. Ne poznajem nijednog europskog političara koji bi smatrao upitnim pristupanje Hrvatske u EU. Iako ima prijestolnica gdje Hrvatsku vole nešto manje", rekao je prvi čovjek poljske vlade.

Premijerka Kosor novinarima je rekla da je poljskom kolegi prenijela kako je lipanj važan datum za zaključenje pregovora jer tada Hrvatska slavi i dvadesetu obljetnicu osamostaljenja.

Tusk i Kosor razgovarali su i o gospodarskoj suradnji, koja je u prva tri mjeseca ove godine ona je povećana za 24 posto, s tim da je hrvatski izvoz zabilježio rast od 47 posto.

Nakon sastanka u Banskim dvorima, dvoje premijera uputilo se u šetnju zagrebačkim gornjim gradom, Radićevom ulicom, tržnicom Dolac. Na Trgu Petra Preradovića sudjelovati na proslavi Dana Europe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 09:23