RATNI ZLOČINAC

FOTO Branimir Glavaš božićne blagdane proslavio uz janjetinu

Glavaš je vidljivo omršavio u usporedbi sa snimkama načinjenim prošle jeseni, a nalazi se u opservacijskom odjeljenju zeničkog KPZ-a

ZENICA, OSIJEK - Branimir Glavaš, koji osmogodišnju kaznu zbog ratnih zločina počinjenih u Osijeku izdržava u KPZ-u Zenica u Bosni i Hercegovini, ondje uživa status celebrityja. Na proslavi katoličkog Božića skupina zatvorenika s kojima se našao na prigodnoj zatvorskoj zakuski rado se s njim fotografirala, a Glavaš je strpljivo pozirao odjeven u tamnoplavu zatvorsku uniformu.

Razlog njegove popularnosti svakako je to što je u Zenicu došao kao iznimno poznata osoba, a takve su, barem u početku, vrlo dobro primljene. No, kasnije se za status među osuđenicima valja izboriti.

- Normalno je da se u zatvoru u Zenici osuđenicima omogući slavljenje vjerskih blagdana, pa nije ništa neobično što je proslavljen i katolički Božić - kaže za Jutarnji list Nihad Spahić, upravitelj KPZ-a Zenica, i dodaje kako je Glavaš za Božić bio i na prigodnoj misi održanoj u zatvorskoj kapelici.

- Svakog četvrtka zatvor posjećuje katolički svećenik i osuđenici mogu ići na misu. Što se poštovanja vjerskih sloboda tiče, zatvor u Zenici daleko je ispred svih drugih zatvora u BiH. Za katolički Božić, u okviru naših mogućnosti, osuđenicima smo na prigodnom domjenku poslužili janjetinu, a bilo je i nekoliko boca kole - kaže Spahić. Osuđenike koji su slavili katolički Božić posjetio je i čestitao im blagdan Josip Pojavnik, zamjenik upravitelja KPZ-a Zenica.

Uskoro premještaj

Iako je u zatvoru u Zenici tek nepuna tri tjedna, Glavaš ondje među dijelom zatvorenika uživa status prave zvijezde.

No, Spahić kaže da Glavaš zbog toga ni na koji način nije privilegiran i da se uprava prema svima odnosi jednako.

Naime, u zatvoru se nedavno pročulo da Glavaš u ćeliji ima dodatnu grijalicu, što je izazvalo bijes dijela zatvorenika, no Spahić kaže da je to bila samo glasina.

- Nema dodatnog grijanja ni za koga, a televizor mogu imati svi zatvorenici, pa tako i Glavaš.

Uveli smo im 47 programa na kabelskoj televiziji pa je, među ostalim, moguće gledati HRT 1 i 2 te Novu TV i hrvatski RTL - ističe upravitelj.

Kaže da zatvorenici imaju pravo i na petominutne telefonske pozive, a raspored je određen pravilnikom.

Glavaš, koji je vidljivo omršavio u usporedbi sa snimkama načinjenim prošle jeseni dok je bio u bijegu, u svojoj novosagrađenoj golemoj kući u Drinovcima u Hercegovini nadomak granice s Hrvatskom, trenutačno je na tzv. opservacijskom odjeljenju zeničkoga KPZ-a.

U drugoj polovici siječnja bit će odlučeno hoće li biti raspoređen u odjel A, B ili C. Obično se novi osuđenici nakon opservacije uključuju u odjel B, a onda, ovisno o ponašanju, idu u odjel A ili C, kaže Spahić.

Slike za zatvorski list

U svakom odjelu drukčiji je režim, a na temelju toga određuje se i hoće li osuđenik posjete moći primati u restoranu ili će s posjetiteljima razgovarati iza neprobojnog stakla.

Najveća je povlastica kada se zatvoreniku omogući posjet supruge ili izvanbračne družice u sobi za intimne susrete.

Fotografije Glavaša na božićnom domjenku, kako doznajemo, snimljene su za potrebe zatvorskog lista pod imenom KPZ dani, koji izlazi povremeno, a pišu ga i uređuju osuđenici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 06:23